Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fermierii trebuie să anunţe, până la 15 octombrie, dacă nu folosesc integral subvenţia la motorină

Vineri, 5 Septembrie 2008 (14:58:57)
Agricultorii trebuie să returneze direcţiilor agricole, până la 15 octombrie, adeverinţele pentru achiziţia de motorină subvenţionată cu un leu pe litru pe care nu le-au folosit, pentru a fi redistribuite altor fermieri.

Suma alocată pentru subvenţionarea motorinei folosite la lucrările agricole de toamnă este de 49,2 milioane de lei. Ministerul Agriculutrii a arătat că unii fermieri solicită subvenţii pentru o cantitate de motorină mai mare decât cea de care au nevoie, astfel că banii ar putea să nu ajungă pentru toţi agricultorii.

Astfel, fermierii care au solicitat subvenţii pentru o anumită cantitate de motorină folosită la lucrările agricole de toamnă vor trebui să restituie adeverinţele neutilizate până la 15 octombrie, pentru ca acestea să fie redistribuite agricultorii care nu au primit subvenţiile necesare, din cauza plafonului financiar.

Sistemul de acordare a subvenţiilor pentru motorină presupune că solicitantul primeşte o adeverinţă pe care o foloseşte la achiziţia de motorină cu preţ redus de la furnizor, iar acesta din urmă îşi recuperează banii prin deconturi.

"În cazul în care beneficiarii nu utilizează în totalitate sau parţial, adeverinţele emise pentru achiziţia de motorină cu preţ redus, aceştia au obligaţia de a restitui adeverinţele nefolosite direcţiilor pentru agricultruă şi dezvoltare rurală până la 31 mai pentru culturile de primăvară şi până la 15 octombrie pentru culturile de toamnă", se arată într-un ordin al ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş.

Subvenţionarea motorinei a provocat mai mult nemulţumiri, din cauza plafonului financiar şi a modului de acordare confuz, în unele judeţe fiind aplicată regula "primul venit, primul servit", iar în altele o plafonare a subvenţiei la 44% din suma de un leu pe litru, astfel încât să fie satisfăcute toate cererile.

"În actul normativ scrie un leu pe litru, iar pe mine ca agricultor nu ma interesează plafonul, trebuie să primesc ceea ce scrie acolo, adică un leu pe litru. Trebuie să se dea drumul la subvenţie şi nu să se plafoneze la 44%, pentru ca apoi să ni se spună la finele anului că au fost bani, dar nu au fost cheltuiţi", a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Marcel Cucu.

Cererile pentru subvenţia la motorina folosită la însămânţările de toamnă pot fi depuse până la 30 septembrie, iar termenul limită de folosire a adeverinţelor este 15 noiembrie, în timp ce data limită de depunere a solicitărilor de decontare este 28 noiembrie.

Motorina folosită la însămânţările de primăvară este de asemenea subvenţionată cu un leu pe litru. Pentru campania de primăvară termenul limită de depunere a cererilor este 15 mai, iar data până la care pot fi folosite adeverinţele este 16 iunie, furnizorii putând depune cereri de decontare până la 30 iunie.

Pentru sesiunea din primăvară a fost stabilit de asemenea un termen până la care fermierii trebuie să returneze adeverinţele neutilizate, respectiv 31 mai.

Dacă fermierul nu respectă prevederea de returnare a adeverinţelor va fi înregistrat ca debitor cu suma aferentă subvenţiei neutilizate. Direcţiile agricole vor trebui să comunice în scris noile prevderi tuturor agricultorilor care au ridicat adeverinţe până acum, iar instrucţiunile vor fi comunicate şi fermierilor care ridică adeverinţe de acum încolo.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii trebuie să anunţe, până la 15 octombrie, dacă nu folosesc integral subvenţia la motorină.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii trebuie să anunţe, până la 15 octombrie, dacă nu folosesc integral subvenţia la motorină0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei