Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inflaţia se menţine îngrijorătoare, iar BCE pune pe primul loc stabilizarea preţurilor

Vineri, 5 Septembrie 2008 (13:57:34)
Inflaţia se menţine la niveluri îngrijorătoare, iar obiectivul Băncii Centrale Europene (BCE) de a stabiliza preţurile este mai important ca niciodată, în condiţiile economice turbulente din acest moment, au arătat vineri, la Frankfurt, economiştii instituţiei, citaţi de Reuters.

Banca a decis joi să menţină dobânda de policită monetară la 4,25%, nivel stabilit în iulie, şi nu a dat semnale că intenţionează să relaxeze măsurile de restricţionare, în pofida deteriorării economiei, alimentând astfel speculaţiile din pieţele financiare, conform cărora prima reducere a ratei de referinţă va avea loc la jumătatea anului viitor.

Juergen Stark, membru în Consiliul Executiv al BCE, a declarat vineri că inflaţia continuă să rămână la niveluri îngrijorătoare, iar preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, a arătat că banca centrală va menţine ca obiectiv principal stabilizarea preţurilor.

"Vom face orice este necesar pentru a obţine preţuri stabile", a spus Trichet.

În viziunea BCE, stabilitatea este reprezentată de o inflaţie de sub 2%, faţă de rata anualizată de 3,8% din august în zona euro.

Potrivit preşedintelui băncii, stabilitatea preţurilor este chiar mai importantă în perioade de turbulenţe în pieţele financiare.

Stark a adăugat că atât BCE, cât şi alte bănci centrale, au suferit şocuri fără precedent în ultimele 13 luni, nu numai din cauza tensiunilor din pieţele financiare, ci şi pe fondul creşterilor cotaţiilor mărfurilor, care contribuie semnificativ la majorarea inflaţiei. Toţi aceşti factori ar putea conduce, potrivit oficialului, la un ciclu de creşteri de salarii şi majorări de preţuri.

"Ar trebui să ne abţinem de la a fi satisfăcuţi, ţinând cont de provocările importante care ne aşteaptă. Inflaţia rămâne la niveluri îngrijorătoare, iar tensiunile financiare persistă. În orice caz, provocările de policită monetară se intensifică", a arătat Stark.

Totodată, oficialul a îndemnat investitorii să revină în pieţe şi a avertizat că băncile nu ar trebui să devină dependente de BCE pentru a asigura lichidăţi în tranzacţii.

BCE a anunţat joi restrângerea reglementărilor privind activele acceptate de instituţie ca garanţie pentru operaţiunile cu lichidităţi, dar Trichet a negat că această măsură reprezintă o creştere mascată a dobânzilor şi a spus că schimbarea regulamentului nu are legătură cu politica monetară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inflaţia se menţine îngrijorătoare, iar BCE pune pe primul loc stabilizarea preţurilor.
 Vizualizări articol: 443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inflaţia se menţine îngrijorătoare, iar BCE pune pe primul loc stabilizarea preţurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei