Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2008 - Anul XIII, nr. 195 (3876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Traian Băsescu: Garantarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Georgiei este obligatorie

Miercuri, 20 August 2008 (16:45:27)


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Kiev, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Victor Iuşcenko, că în viitoarea evoluţie a evenimentelor din Georgia trebuie să se pornească de la necesitatea obligativităţii respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii acestui stat.
 
  Şeful statului a afirmat că prioritatea după conflictul din Georgia este stabilirea responsabilităţilor şi consolidarea acordului de încetare a focului.

Băsescu a afirmat că, deşi nu este prevăzută explicit în textul acordului, obligativitatea respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii Georgiei este stipulată atât în rezoluţia adoptată de miniştrii de Externe ai UE pe 13 august la reuniunea CAGRE, cât şi de Rezoluţia Consiliului Nord Atlantic din 19 august.

Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a afirmat că va propune şi preşedinţilor Republicii Moldova, Georgiei, Azerbaidjanului şi Turciei, cu care se va întâlni miercuri şi joi, să adopte ca poziţii oficiale ale statelor lor cele două documente ale UE, respectiv NATO.

Şeful statului român a atenţionat asupra climatului de insecuritate din regiune după conflictul din Georgia şi a îndemnat la prudenţă din partea liderilor politici din regiune.

"România propune o atitudine prudentă din partea tuturor statelor din regiune, mai ales ale acelora ale căror teritorii sunt afectate de conflicte îngheţate. Noi credem că alături de ele şi Federaţia Rusă trebuie să manifeste prudenţă şi moderaţie, pentru că climatul de insecuritate poate duce la evoluţii neprevăzute şi neplăcute în regiune", a declarat Băsescu.

La rândul său, preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, a subliniat importanţa rezolvării paşnice a unor conflicte îngheţate de genul celui din Osetia de Sud şi a insistat şi el asupra obligativităţii respectării integrităţii teritoriale a oricărui stat european înaintea oricărui eventual posibil drept colectiv al vreunei minorităţi naţionale.

Iuşcenko a afirmat că abdicarea de la principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale ar însemna încurajarea rezolvării militare a unor astfel de conflicte, ceea ce "este inadmsibil".

Ca şi şeful statului român, Iuşcenko s-a arătat îngrijorat de actuala componenţă a forţelor de menţinerea păcii în regiune, care, a apreciat el, şi-au demonstrat ineficacitatea şi a subliniat importanţa implicării internaţionale mai largi pentru securitatea zonei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traian Băsescu: Garantarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Georgiei este obligatorie.
 Vizualizări articol: 464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traian Băsescu: Garantarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Georgiei este obligatorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei