Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2008 - Anul XIII, nr. 195 (3876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plăţile SAPARD au fost suspendate, până la remedierea unor deficienţe

Miercuri, 20 August 2008 (19:02:58)

 Plăţile către beneficiarii programului SAPARD au fost sistate temporar de către autorităţile române, după ce Comisia Europeană a decis să suspende decontarea cheltuielilor SAPARD până la remedierea unor deficienţe tehnice semnalate la auditul din luna iunie.

Până la remedierea problemelor, Comisia Europeană a suspendat temporar procesarea cererii de plată transmise anterior, în valoare de 28,3 milioane euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF)

Secretarul de stat în MEF Alice Bîtu a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că plăţile au fost oprite până la rezolvarea problemelor reclamate de Comisie privind procedurile de autorizare a plăţilor. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a confirmat sistarea a plăţilor.

"Este vorba de numai câteva săptămâni şi nu se poate vorbi de o cuantificare a unor sume. Toate plăţile vor fi reluate după ce vor fi îmbunătăţite procedurile tehnice semnalate de Comisia Europeană", a explicat Bîtu.

Ea a adăugat că deficienţele semnalate se referă în special la procedurile de autorizare a plăţilor, iar auditul a fost unul obişnuit, astfel de controale având loc periodic.

Asistentul purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI), Johan Reyniers, a declarat pentru MEDIAFAX că executivul UE a informat România, pe 9 iulie, de oprirea temporară a decontării cheltuielilor pentru SAPARD, acestea urmând să fie reluate după implementarea unui plan de acţiune care să rezolve problemele depistate la audit.

"DG AGRI a trimis Ministerului Economiei şi Finanaţelor o scrisoare, pe 9 iulie, prin care a informat despre decizia de a stopa rambursarea cheltuielilor SAPARD de către Comisie. Reluarea decontării va fi luată în considerare după implementarea unui plan de acţiune adecvat, care trebuie confirmată şi de o autoritate independentă de audit. Scrisoarea a fost transmisă după ce un audit al Comisiei a relevat deficienţe semnificative atât în ceea ce priveşte conformitatea cu criteriile de acreditare, cât şi aspectele de conformitate", a afirmat Reyniers.

Beneficiarii de fonduri SAPARD depun cereri de plată pe măsură ce finalizează lucrările la proiectele de investiţii aprobate, iar sumele sunt distribuite din fonduri de la buget, rambursate ulterior de Comisie.

România a trimis un plan de acţiune pentru remedierea problemelor pe 31 iulie, iar DG AGRI a cerut îmbunătăţiri.

Comisia Europeană a derulat un audit la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) în perioada 3-13 iunie, care a relevat deficienţe importante în sistemul de management şi control al agenţiei, care gestionează fondurile SAPARD.

Spre deosebire de Bulgaria, unde problemelele erau legate de corupţie, în România situaţia poate fi caracterizată mai degrabă ca o slăbiciune accentuată a sistemului de management şi control, arată Comisia Europeană.

Lista de elemente care trebuie să acoperite prin planul de acţiune este destul de lungă şi se referă la deficienţe în managementul tuturor măsurilor SAPARD.

Totodată, o serie de proiecte ar trebui reevaluate, mai arată Comisia.

Totodată, Comisia consideră că în această situaţie nu există garanţii că procesarea cererilor de plată şi executarea de plăţi către beneficiari sunt corecte şi consideră că acordarea banilor către beneficiari poate fi reluată numai după începerea implementării acestui plan.

"Autorităţile române vor relua transmiterea cererilor de fonduri la Comisia Europeană după obţinerea unei asigurari din partea unui auditor independent ca deficienţele semnalate au fost soluţionate", arată, la rândul lor, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Directorul general al APDRP, Laszlo Klarik, a declarat la începutul lunii august că reprezentanţi CE au recomandat, în urma auditului din luna iunie, înăsprirea verificărilor realizate de agenţie înainte de a acorda bani beneficiarilor SAPARD, prin măsuri cum ar fi introducerea de noi controale şi a unui sistem de urmărire a facturilor.

România ar trebui să termine de cheltuit fondurile SAPARD la finele acestui an, dar a cerut Comisiei Europene o prelungire, până la finele lui 2009, pentru absorbţia fondurilor. Un răspuns la această solicitare ar putea veni în luna septembrie.

Prin programul SAPARD au fost aprobate şi contractate 4.713 proiecte, în valoare totală de 1,49 miliarde de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plăţile SAPARD au fost suspendate, până la remedierea unor deficienţe.
 Vizualizări articol: 1024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plăţile SAPARD au fost suspendate, până la remedierea unor deficienţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei