Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2008 - Anul XIII, nr. 195 (3876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Conflictul transnistrean are toate mecanismele duse la limită pentru a izbucni

Miercuri, 20 August 2008 (16:35:40)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Kiev, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Victor Iuşcenko, că în Transnistria conflictul are toate mecanismele duse până la limita în care să izbucnească, lipsind doar condiţiile politice pentru acest lucru.
  Preşedintele Băsescu a afirmat că în Transnistria există create elementele conflictuale la fel ca şi în Osetia de Sud şi Kosovo, anume existenţa unei minorităţi consolidate şi concentrate într-o regiune, precum şi "aşa-zisa legitimitate a ţărilor mamă de a interveni pentru a-şi apăra cetăţenii".

Băsescu a apreciat că în Transnistria nu sunt îndeplinite condiţiile politice, însă din punct de vedere al "aranjamentelor de detonare" conflictul poate izbucni oricând.

Şeful statului român a mai afirmat că în Osetia s-a regăsit mecanismul Kosovo repetat identic şi că acelaşi mecanism este pregătit perfect în Transnistria, acolo unde însă, a continuat el, nu există condiţiile politice necesare, datorită modului în care problema este gestionată de Republica Moldova, Ucraina şi Rusia.

"Evenimentele din Georgia ne-au luat nepregătiţi, o repetare în orice altă zonă etichetată ca fiind conflict îngheţat este posibilă. În momentul de faţă nu avem niciun mecanism de prevenire a izbucnirii unor astfel de conflicte. Teoretic, în orice moment este posibil ca în oricare din părţile în care există un conflict îngheţat acesta să izbucnească", a mai spus Traian Băsescu.

La rândul său, preşedintele ucrainean,Viktor Iuşcenko, a subliniat că războiul din Georgia a luat naştere din cauza conflictului îngheţat din regiune şi că evenimentele din Osetia s-ar putea repeta şi în alte zone cu conflicte îngheţate, precum Abhazia şi Transnistria, dacă nu se iau măsuri de prevenire.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, cei doi discutând mai mult de două ore, deşi întâlnirea era programată să dureze 45 de minute. Prelungirea convorbirilor a dus şi la anularea unui dejun pe care şeful statului ucrainean ar fi trebuit să îl ofere preşedintelui român.

După discuţia de la Kiev, Traian Băsescu pleacă spre Chişinău, unde se va întâlni cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, urmând ca miercuri seară să se deplaseze la Baku.

Joi, preşedintele Băsescu va face vizite de lucru în Republica Azerbaidjan, Georgia şi Republica Turcia.

Conform Administraţiei prezidenţiale, "obiectivul comun al vizitelor îl constituie discutarea situaţiei din Georgia şi a consecinţelor în plan regional".

Traian Băsescu este însoţit în acest turneu de către ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şi de către consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Mihai Stănişoară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Conflictul transnistrean are toate mecanismele duse la limită pentru a izbucni.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Conflictul transnistrean are toate mecanismele duse la limită pentru a izbucni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei