Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2008 - Anul XIII, nr. 195 (3876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Oana Petruta CHIDOVET

Oana Petruţa CHIDOVEŢ


Discriminarea pe criteriul vârstei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe piaţa muncii, în majoritatea ofertelor de joburi serioase se impun, de către angajatori, limite de vârstă în privinţa candidaţilor. Evident că acesta e un mod de discriminare şi pe mulţi oameni trecuţi de 40 de ani îi apucă disperarea când rămân şomeri, sau doresc să-şi schimbe locul de muncă.

În cazul absolvenţilor ne confruntăm cu aceeaşi problemă, de această dată însă ne aflăm la polul opus, vârsta prea fragedă fiind interpretată ca lipsă de experienţă.

Întotdeauna m-am întrebat de ce majoritatea angajatorilor insistă pe acel "maximum 35 de ani" . Oare cei trecuţi de 35 de ani nu sunt ambiţioşi? Nu au putere de muncă sau nu se pot integra într-un colectiv dinamic? Depinde cum privim lucrurile şi dacă avem idei preconcepute de genul că persoanele mai în vârstă nu mai sunt valabile pe piaţa muncii.

 

Experienţa

Din multe puncte de vedere însă, un candidat cu vârstă mai înaintată are şi va avea tot timpul avantajul experienţei în faţa unuia mai tânăr. Există multe avantaje ale angajării unei astfel de persoane, avantaje la care un manager trebuie să se gândească foarte serios înainte de a exclude o categorie atât de mare de posibili candidaţi.

Primul avantaj este, evident, experienţa. O persoană care lucrează de 20 de ani într-un anumit domeniu are altă perspectivă decât unul care lucrează doar de 3 ani.

Pot fi amândoi foarte buni profesionişti, dar primul are avantajul că a văzut şi a simţit pe propria piele cum acest domeniu s-a schimbat de-a lungul timpului şi poate avea o viziune mult mai realistă. Cu alte cuvinte, experienţa nu se limitează la domeniul respectiv, vorbim de experienţa de viaţă în general.

 

Disciplina muncii şi loialitatea

Disciplina muncii e a doua calitate care trebuie luată în calcul. Oamenii tineri au, într-adevăr mai multă energie, dar asta nu înseamnă ca şi-o dedică jobului. După o anumită vârstă, e mai puţin probabil ca un angajat să lipsească de la serviciu invocând tot felul de pretexte pentru ca în realitate să se ducă undeva să se distreze.

Loialitatea nu trebuie nici ea trecută cu vederea. E normal ca un om mai tânăr să viseze la joburi extraordinare şi să prindă orice şansă care i se oferă, nu e nimic rău în asta. Cu siguranţă însă că tu ai nevoie de oameni despre care vei şti că vor fi lângă tine şi peste un an, doi, etc. O persoană mai matură face mai greu schimbări şi tinde să se implice mult mai mult într-un job.
Se ştie de asemenea că, de la o vârstă, e de aşteptat ca cineva să ştie să gestioneze relaţiile interumane, respectiv să discute cu oameni din toate categoriile, să se comporte bine într-o situaţie de criză şi să gândească înainte să vorbească.

 

Fără prejudecăţi

Tu ştii cel mai bine ce fel de oameni, şi de care tip de calităţi ai nevoie când vrei să angajezi pe cineva, dar e important, în orice mişcare pe care o faci, să nu ai prejudecăţi.

Nu refuza unui candidat şansa de a participa la un interviu doar pentru că este trecut de o vârstă pe care o consideri depăşită. E posibil ca acel candidat să fie exact omul potrivit nevoilor tale.

Tocmai din aceste considerente, pentru a nu exista discriminări, în conţinutul cv-ului nu este precizată vârsta sau data naşterii. Aceste situaţii le întâlnim în SUA, unde chiar persoane în vârstă de70 de ani lucrează în diferite domenii, full time sau part time, ceea ce în societatea românească nu se întâmplă.

 

Tinerii pot fi formaţi

La polul opus se află tinerii absolvenţi, care ieşiţi de pe băncile facultăţii şi îndestulaţi de noţiuni teoretice, dornici în a-şi găsi un job în domeniul în care au studiat, constată cu stupoare că în ciuda studiilor aprofundate angajatorii nici măcar nu le dau şansa de a demonstra că sunt capabili.

E trist că o mulţime de tineri se izbesc astfel de realitatea de pe piaţa muncii şi ajung să fie dezamăgiţi, frustraţi de situaţie. În astfel de cazuri, cei mai mulţi se reorientează în carieră fie acceptând joburi sub nivelul studiilor terminate, fie acceptând salarii mizere pentru a acumula experienţă.

Totuşi nu trebuie pierdut din vedere faptul că aceşti tineri au unele avantaje cum ar fi dorinţa de muncă, acceptarea unor beneficii minime, şi cel mai important posibilitatea de a fi formaţi în spiritul şi politica firmei în care îşi încep activitatea. Un candidat cu experienţă acumulată va emite pretenţii financiare, iar cunoştinţele deja acumulate uneori nu sunt necesare în noul job şi e mai greu să fie ”dezvăţat” de tehnicile dobândite până la acel moment.

În concluzie, în realitate, suficient de mulţi oameni mai în vârstă au reuşit în domenii noi, destui tineri au dovedit că sunt capabili să-şi asume responsabilităţi majore. Tocmai pentru ca cei care le-au dat o şansă au avut mintea deschisă, şi nu s-au împiedicat de prejudecăţi. Pentru informaţii şi sugestii www.agentierecrutare.ro, telefon 0230/520317, sau email office@agentierecrutare.ro.

 

Consultant – avocat Oana Petruţa Chidoveţ

Human Resources Consulting

Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Discriminarea pe criteriul vârstei.
 Vizualizări articol: 1324 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Discriminarea pe criteriul vârstei4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Virsta trimis de
(22 aug 2008, 08:57:25
Un candidat mai virstnic intr-un anume post va avea cu siguranta mai multa experienta si randamentul muncii sale va fi mai mare,asta in conditii aproape trouble-free datorita bunului simt caracteristic multor din cei trecuti de 40 ani si care au in general scoala vietii absolvita.Insa un asemenea angajat va avea de obicei si obligatii,lucru ce il va determina sa se vinda scump unui angajator.Din pacate si angajatorii stiu bine asta si intotdeauna prefera sa angajeze tineret cu experienta 0 in speranta ca ii vor putea forma din mers cu investitii minime.Orice manager serios intr-o firma de succes va fura intotdeauna virstnici si cu multa experienta daca vrea ca afacerea sa sa creasca intr-un ritm sustinut.Asta e valabil in general in capitala,dar la noi in nord unde angajatorii sunt de rxxxt,conteaza doar cantitatea si salarul cit mai mic oferit precum si overtime cit incape,si mai bine daca angajatul ar putea sa faca vreo 10 meserii diferite.
2.   Nu intotdeauna ai dreptate. trimis de
(22 aug 2008, 13:15:07
Dute, te rog, la BCR cu treburi si ai sa observi cum "experimentatele" cu moace acre super inganfate, trecute prin "experiente de o viata", care vad in fiecare zi oameni ca tine, te trateaza cu o lipsa crasa de respec, tu fiind clientul bancii (nu al lor). Cele tinere, care nu au aceasta "experienta" nu-si permit asemenea atitudine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei