Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mai 2008 - Anul XIII, nr. 106 (3787)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PE propune ca 23 august să fie Ziua europeană a comemorării victimelor nazismului şi stalinismului

Joi, 8 Mai 2008 (19:32:40)

PE propune proclamarea zilei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului, "pentru a păstra vie memoria victimelor deportărilor în masă şi ale exterminărilor în masă, contribuind, în acelaşi timp, la consolidarea bazelor democraţiei".
  Potrivit unei declaraţii scrise, depuse de europarlamentarii Marianne Mikko - preşedinta Comisiei de cooperare UE-Moldova din PE-, Christopher Beazley, Inese Vaidere, Zita Gurmai şi Alexander Alvaro, Parlamentul European "propune proclamarea datei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului, pentru a păstra vie memoria victimelor deportărilor în masă şi ale exterminărilor în masă, contribuind, în acelaşi timp, la consolidarea bazelor democraţiei, precum şi a păcii şi stabilităţii pe continentul european".

Potrivit documentului citat, preşedintele PE va avea sarcina de a transmite declaraţia, însoţită de numele semnatarilor, către parlamentele statelor membre.

Propunerea vizează ziua de 23 august "întrucât Pactul Ribbentrop-Molotov, încheiat între URSS şi Germania la 23 august 1939, a divizat Europa în două sfere de interes, prin intermediul unui protocol adiţional secret".

De asemenea, potrivit sursei citate, "practicarea deportărilor în masă, a exterminărilor în masă şi a sclaviei în contextul actelor de agresiune ale stalinismului şi nazismului intră în categoria crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii", iar "consecinţele şi semnificaţia ordinii impuse de regimul sovietic şi ale ocupaţiei sovietice pentru/asupra cetăţenilor statelor postcomuniste sunt prea puţin cunoscute în Europa".

Declaraţia mai menţionează că programul "Europa pentru cetăţeni", instituit prin Decizia 1904/2006/CE a Parlamentului European şi a Consiliului a creat acţiunea "Memorie europeană activă", al cărei scop este prevenirea oricărei repetări a crimelor nazismului şi ale stalinismului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PE propune ca 23 august să fie Ziua europeană a comemorării victimelor nazismului şi stalinismului.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PE propune ca 23 august să fie Ziua europeană a comemorării victimelor nazismului şi stalinismului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei