Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 apr 2008 - Anul XIII, nr. 84 (3765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul va decide în privinţa avioanelor pentru armată în funcţie de costuri şi interesul economic

Miercuri, 9 Aprilie 2008 (15:16:33)

Guvernul va decide în privinţa achiziţionării unor avioane destinate forţelor militare numai pe baza unei analize temeinice a Ministerului Apărării privind caracteristicile, costurile de cumpărare şi de întreţinere ale aparatelor, a declarat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
  El a arătat că achiziţia avioanelor trebuie însă tratată şi din punct de vedere al intereselor economiei naţionale.

"Ca prim-ministru declar foarte limpede că mi se pare normal ca România să nu fie tratată numai ca o ţară care are obligaţia să achiziţioneze. Suntem membri NATO şi UE, dar avem şi propriile interese economice care înseamnă ca la o achiziţie atât de importantă din punct de vedere strategic şi militar, dar şi economic avem dreptul să ne uităm la consecinţele în cadrul economiei româneşti. Nu vreau să fim simpli cumpărători, vreau ca economia românească să poată să contribuie la o astfel de achiziţie prin furnituri de echipamente, piese de schimb, deci să integrăm într-un fel produsul sau o parte din produs în industria românească, a spus Tăriceanu.

El a făcut referire şi la criticile formulate de presă în cazul achiziţionării fregatelor din Marea Britanie, de faptul că au fost cumpărate echipamente deja folosite, şi a explicat astfel că este "foarte reticent" în a mai repeta această situaţie în privinţa achiziţiei de avioane.

"Nu cred că, aşa cum nu trebuie să devenim lada de gunoi a Europei la maşinile vechi, nu trebuie să ne punem în postura iarăşi să luăm echipamente folosite care au o durată de viaţă scurtă. Nu mă interesează ce interese sunt ale unora sau ale altora, în primul rând trebuie să primeze interesul României, avem un interes de securitate şi anumite obligaţii şi responsabilităţi ca ţară membră a UE şi a NATO de a avea o armată cu o dotare care să fie corespunzătoare, nu ne jucăm de-a dotarea. Sigur că echipamentele în funcţiune, mă refer la avioanele MIG, sunt într-o măsură foarte extinsă depăşite din punct de vedere tehnic şi trebuie făcută o achiziţie de avioane moderne, dar tocmai de aceea sunt foarte rezervat în a accepta din start ideea că putem să cumpărăm echipamente second hand", a adăugat premierul.

Tăriceanu a cerut, marţi, Ministerului Apărării să accelereze procedurile de achiziţie a echipamentelor pentru dotarea armatei, arătând că Guvernul va aproba în regim de urgenţă hotărârile care reglementează operaţiunea, după emiterea avizelor.

El a atenţionat că trebuie achiziţionate acele echipamente necesare pentru înzestrarea armatei, care să nu oblige ulterior Executivul la corecţii bugetare majore.

"Unul dintre cele şase programe strategice este înzestrarea cu avioane multirol. Acest program presupune mobilizarea unor resurse pe termen lung din bugetul naţional, investiţia în avionul multirol se face pe termen de până la 35 de ani, iar decizia privind alegerea unui anume tip de avion are o miză extrem de mare. România nu îşi poate permite să facă o alegere nepotrivită care să necesite ulterior alte corecţii bugetare majore. Ca prim-ministru mă interesează nu doar o simplă achiziţie de avioane, ci şi beneficiile pe care industria românească de apărare şi economia le pot obţine dintr-un astfel de proces de înzestrare", a spus Tăriceanu.

El a arătat că există semne de întrebare cu privire la numărul de avioane multirol care trebuie achiziţionate şi a apreciat că România trebuie să aibă în flota aeriană un număr de aparate care să corespundă necesităţilor de apărare, dar şi statutului de membru NATO.

România intenţionează să achiziţioneze 48 de avioane multirol, iar în prezent se poate considera că există cinci potenţiali furnizori: Gripen International – cu avionul JAS-39m, Alenia Aeronautica – Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin - F-16, Dassault- Rafale şi Boeing cu F-18. Valoarea contractului depăşeşte 3,5 miliarde de euro.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, în septembrie 2007, că avioanele multirol pe care România urmează să le achiziţioneze vor fi alese în urma unei competiţii între cinci companii. Meleşcanu a precizat că va fi selectata care asigură cele mai performante avioane la cele mai mici costuri. Avioanele multirol ar urma să intre în serviciu cel mai târziu în anul 2011 şi vor fi compatibile cu standardele NATO.

Premierul a asigurat, în discursul susţinut la bilanţul Ministerului Apărării, că Executivul va aloca toate resursele posibile pentru înzestrarea cât mai bună a militarilor din teatrele de operaţii şi a cerut ministerului să asigure "o structură mai flexibilă" a cheltuielilor bugetare, în sensul utilizării fondurilor cu prioritate pentru dezvoltarea şi dotarea armatei.

"Deşi bugetul armatei a suferit în acest an o rectificare negativă, vă asigur că aceasta nu a fost uitată. Avem în atenţie ca următoarea rectificare să fie una pozitivă în ceea ce priveşte bugetul armatei",a spus şeful Guvernului.

El a arătat că peste 60% din bugetul ministerului este destinat cheltuielilor de personal şi asistenţă socială şi a cerut atât o gestionare mai eficientă a resurselor alocate şi identificarea fondurilor extrabugetare pentru derularea programelor aflate în diferite stadii de desfăşurare, cât şi aplicarea unor măsuri de valorificare a patrimoniului Ministerului Apărării, pentru reducerea presiunii asupra bugetului alocat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul va decide în privinţa avioanelor pentru armată în funcţie de costuri şi interesul economic.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul va decide în privinţa avioanelor pentru armată în funcţie de costuri şi interesul economic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei