Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 apr 2008 - Anul XIII, nr. 84 (3765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dislexia necesită tratamente diferite în funcţie de limba maternă a pacientului

Pacienţii dislexici chinezi şi occidentali suferă de tulburări neurologice diferite, proprii sistemului lor de scriere, pictograme sau alfabet, dar şi factorii genetici sunt importanţi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani şi chinezi preluat de AFP.

Occidentalii dislexici prezintă anomalii funcţionale şi un deficit de materie cenuşie în partea anterioară a creierului, potrivit acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

În schimb, la chinezii care suferă de dislexie, anomaliile funcţionale şi structurale sunt situate în regiunea frontală medie a creierului, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Hong Kong, de la Institutul de tehnologie din Beijing şi de la Universitatea din Pittsburgh (Pennsylvania).

La studiu au participat 16 copii chinezi care sufereau de dislexie şi alţi 16 care nu prezentau dificultăţi de învăţare, citire sau scriere. Copiii au fost supuşi unei serii de teste, iar creierul lor a fost monitorizat cu ajutorul unui scaner.

Cei 32 de copii, elevi de şcoală primară, au fost rugaţi mai întâi să privească două caractere de mărime diferită, pentru a se determina dacă pot percepe particularităţile acestora. Apoi, cercetătorii au adăugat alte două caractere, pentru a se vedea ce zonă din creier se activează în timpul procesului de lectură.

 

Teste ştiinţifice.

Cercetătorii au testat apoi sensibilitatea copiilor faţă de structura sunetelor limbii, fundamentale pentru învăţarea citirii.

Scanerele au indicat faptul că acei chinezi care suferă de dislexie prezintă o activitate mai mică în girusul frontal mediu (a 2-a circumvoluţie a creierului) faţă de copiii fără probleme. De asemenea, copiii chinezi dislexici aveau mai puţină materie cenuşie în această zonă.

În plus, micii chinezi nu prezentau nici una dintre anomaliile observate în zonele din creier la copiii dislexici occidentali.

"La nivel funcţional, este uşor de înţeles de ce vorbitorii chinezi şi occidentali utilizează părţi diferite ale creierului", chinezii servindu-se de ideograme simple sau compuse, în timp ce occidentalii utilizează alfabetul, a spus autorul studiului, profesorul de lingvistică şi ştiinţe neurologice Li-Hai Tan.

Reţelele din creier sunt activate diferit "dacă este vorba de citirea unei pictograme sau de un sistem fonologic", a adăugat cercetătorul.

Ceea ce este mai surprinzător este că, în cazul copiilor chinezi dislexici, cantitatea de materie cenuşie din girusul frontal mediu este mai mică, iar acest lucru are cauze genetice. Copiii dislexici occidentali au mai puţină materie cenuşie în partea anterioară a creierului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dislexia necesită tratamente diferite în funcţie de limba maternă a pacientului.
 Vizualizări articol: 875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dislexia necesită tratamente diferite în funcţie de limba maternă a pacientului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei