Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 apr 2008 - Anul XIII, nr. 84 (3765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Monica TATARU

Monica TĂTARU


Trăsăturile de personalitate şi succesul profesional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De cine aveţi nevoie, domnilor angajatori? Ce fel de angajat vă trebuie? Vă trebuie o persoană activă, plină de elan? Aveţi nevoie de o persoană vorbăreaţă, convingătoare? Aveţi nevoie de o persoană calmă, liniştită, meticuloasă? Fiecare activitate impune anumite trăsături de personalitate din partea celui care o desfăşoară, astfel încât randamentul să fie maxim. De exemplu, nu puteţi avea pretenţia ca o persoană introvertită, căreia nu-i place deloc lucrul cu oamenii, să aibă performanţe ca jurnalist, asa cum o persoană extravertă n-ar putea fi foarte bună ca statistician. În articolul trecut am vorbit despre trăsăturile de personalitate care influenţează succesul personal şi anume temperamentul, aptitudinile, caracterul, atitudinile, creativitatea si motivaţia în muncă. Acum voi încerca să vă descriu câteva tipuri de personalitate şi cum influenţează acestea performanţa in muncă.

 

Tipuri de personalităţi şi influenţele acestora asupra procesului muncii

După tipul de temperament, care vă reamintesc ca este ereditar, deosebim: tipul de personalitate colerică, tipul de personalitate sangvinică, tipul de personalitate flegmatică şi tipul de personalitate melancolică.

Indivizii cu personalitate colerică se caracterizează prin manifestări inegale, atitudini extremiste, trecând cu uşurinţă de la entuziasm la pesimism, de la activism debordant la abandon. Pentru că acţionează cu toată energia de care dispune la un moment dat, fără a-şi doza eforturile în funcţie de mărimea dificultăţilor sau a obstacolelor, curba randamentului la coleric are numeroase neregularităţi prin intersecţie cu curba oboselii. Neliniştiţi, agitaţi, plini de elan, colericii acţionează sub impulsul momentului, fiind oamenii marilor iniţiative şi având o mare capacitate de mobilizare proprie si a altor persoane. Din cauza oboselii şi a plictiselii survenite prin scăderea caracterului de noutate al acţiunilor întreprinse, colericul abandonează activitatea înainte de o finaliza. Din acest motiv, este necesar să fie însoţit de persoane echilibrate, care să preia şi să ducă la bun sfârşit lucrul început. Surprinzător prin ceea ce face, colericul dovedeşte în ciuda caracteristicilor sale temperamentale, multa răbdare chiar şi atunci când activitatea îi captează interesul mai mult timp(ca in cercetarea ştiinţifică, de exemplu). Inconstant şi impulsiv, împărţind oamenii în buni şi răi, prieteni şi duşmani, colericul este un factor de stres pentru cei din jur, creând stări tensionale în colectivul de muncă.

 

Tipul de personalitate sangvinică

Cei cu personalitate sangvinică rezistă foarte bine la oboseală, spre deosebire de colerici. Reacţiile lor sunt rapide şi adecvate stimulilor, semnalelor venite din mediu sau de la echipamentul tehnic, sangvinicii având o bună adaptabilitate şi stăpânire de sine. Acţionează prompt pentru găsirea de soluţii, pentru depăşirea dificultăţilor, dar măsurile luate de ei în acest sens au adesea un caracter de moment, nu sunt de durată şi de profunzime. Se integrează uşor în grupurile sociale, sunt persoane agreabile şi au tăria de a privi adevărul în faţă. Mobil, agreabil, prompt, cu resurse energetice deosebite, sangvinicul reuşeşte cu eforturi mici şi, de aceea, nu este deosebit de perseverent, uneori manifestând chiar o anumită superficialitate în muncă şi în raporturile interumane.

 

Tipul de personalitate flegmatică

Tipul de personalitate flegmatică are o mare rezistenţă în activităţi, însă întregul său comportament este dominat de inerţie. Reacţiile lui sunt lente, dar adecvate. Înclinat spre meditaţie, spirit analitic şi înzestrat cu multă răbdare, flegmaticului i se pot încredinţa lucrări de anvergură, care se pot realiza în tempoul propriu şi nu presat de termene scurte. Este perseverent până la încăpăţânare în îndeplinirea sarcinilor. Se adaptează mai greu la situaţii noi, preferă lucrurile cunoscute. Sunt lenţi, calmi, meticuloşi, nu ocolesc detaliile şi nu abandonează activitatea până nu ajung la rezultat.

 

Tipul de personalitate melancolică

Tipul de personalitate melancolică este puţin rezistent din punct de vedere nervos, oboseşte uşor şi este susceptibil la stări depresive în condiţii de suprasolicitare sau de stări conflictuale. Este un excelent muncitor pentru activităţile de rutină, desfăşurate în condiţii cunoscute şi obişnuite, care nu necesită decizii prompte şi reacţii rapide, ei putând desfăşura activităţi de mare fineţe, dar fără presiune exterioară. Are înclinaţie spre analiză, precizie şi minuţiozitate, dar se panichează în faţa unor situaţii noi, faţă de care reacţiile lui sunt lente, nu întotdeauna adecvate şi uneori paradoxale. Trebuie încurajat, chiar prin supraestimarea calităţilor sale, pentru a putea face faţă muncii şi problemelor care apar.

Dupa relaţionarea la mediu, am mai putea vorbi despre tipul de personalitate extravertită, care este expansiv, sociabil, cu tendinţe spre relaţionare si contact, lucrează bine în grup şi preferă mişcarea şi tipul de personalitate introvertită, care este rezervat, liniştit, evită riscurile şi responsabilităţile sociale.

Toate trăsăturile de personalitate menţionate mai sus determină anumite comportamente profesionale despre care voi vorbi în articolul următor.

Aşteptăm întrebările şi nelămuririle dvs la nr de telefon 0230/520317 şi prin email la adresa office@agentierecrutare.ro.

Consultant – psiholog, Monica Tataru
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trăsăturile de personalitate şi succesul profesional.
 Vizualizări articol: 1973 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 9 voturi
Trăsăturile de personalitate şi succesul profesional4.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Inca te dai desteapta? trimis de
( 9 apr 2008, 23:48:55
Mititico, ia spune, de unde copiezi tu povestile astea? Din Manualul de Psihologie de liceu? Asa v-a invatat pe-acolo, pe la sereleul ala unde tu crezi c-ai facut "studii superioare"? De fapt, e firesc - cam asa sunteti voi, aia de pe la PD (ma rog, PD-L), facuti pe banda rulanta. Hai sa ghicim pe ce te bazezi ca sa-ti doresti ce-ti doresti tu in viata! Te bazezi pe macalia afisata la ziar, dar uiti ca nu prea ai talie; te bazezi pe pliscu-ti de gaita, dar uiti ca foarte des rostesti platitudini, atunc cind nu scrii enormitati; te bazezi pe timpitul respect "bucovinean" pentru diplome, desi "diplome" de "psiholog", precum a ta, sunt cu zecile de mii in Romanica. Pe ce te mai bazezi, ca sa-ti doresti cu atita ardoare parvenirea pe care o manifesti in asa-zisa "presa" de Suceava?

2.   Poate ai treaba trimis de
(10 apr 2008, 12:15:35
mai monre cristo, poate ai treaba. te crezi atat de intelept incat iti permiti sa critici pe altii? de fapt, care este problema ta si de ce te legi de Monica Tataru? Poate te a refuzat?
3.   Sugestie trimis de
(10 apr 2008, 20:53:32
ma intreb mereu,citind, comentariile la diferite articole din ziar, oare de ce santem,noi oamenii, atat de rai uneori ?...mai ales acum in postul pastelui, cand ar trebui sa ne gandim mai mult la semenii nostri si de ce nu, sa ne bucuram pentru ei.
4.   FELICITARI ! trimis de
(11 apr 2008, 09:27:55
Felicitari si succes in activitate!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei