Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 apr 2008 - Anul XIII, nr. 84 (3765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Inspectorii vamali, zapciii de astăzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe vremea când ţara asta era plină de boieri (clasici), amărâtul de ţăran era terorizat de vizita zapciului, cel care strângea datoriile şi plăţile neachitate. Dacă ţăranul nu avea să dea banu` jos sau cota impusă din recoltă, zapciul îi lua din bătătură ce-i pica în mână.

După mai bine de o sută de ani, ţara asta e tot plină de boieri, mai moderni, e adevărat. Iar dacă sunt boieri, trebuie să fie şi zapcii. Şi ăştia sunt mai moderni. Se asemănă cu zapciii clasici pentru că îi doare în cot de lege şi de drepturile omului. Ce-i face moderni e faptul că au ei grijă ca o bună parte din bir să se întoarcă în propriile buzunare. Zapciii de astăzi se numesc inspectori vamali, iar locul lor de muncă este la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava. Precizare: nu toţi care lucrează la această instituţie sunt zapcii.

Dar care e treaba acestor zapcii moderni? De anul trecut, dacă nu mă înşel, ei au preluat una dintre atribuţiile Gărzii Financiare, aceea de a verifica produsele accizabile (băuturi alcoolice şi ţigări) care sunt comercializate. Dacă găsesc în magazine ţigări sau alcool fără timbru le confiscă şi îi amendează drastic pe comercianţi. Foarte frumos şi corect până aici.

Zapciii vamali controlează foarte intens magazinele săteşti. Veţi spune că fac foarte bine, pentru că mulţi dintre proprietarii unor astfel de magazine nu-şi prea bat capul cu legea. Aşa credeam noi, aşa credeau şi ei. Surpriza a fost atunci când au controlat astfel de magazine şi au găsit totul în regulă. Multe din astfel de magazine sunt în casele oamenilor.

După lege, instituţiile de control, de orice fel, pot controla doar spaţiul pentru care omul are aprobare să-şi desfăşoare activitatea comercială. Adică, nişte metri pătraţi pentru magazin şi alţi metri pătraţi pentru depozit. În afara acestor metri pătraţi, câţi or fi ei, nu poate pune piciorul nici măcar şef de zapciu, dacă nu are mandat de percheziţie. Dacă nu aţi citit ziarul nostru, vă reamintim că zapciii vamali, după ce caută în metrii ăia pătraţi în care au dreptul, îşi bagă nasul în toată gospodăria omului. Unul dintre comercianţii din mediul rural ne-a povestit că “au controlat în WC, în beci, în pod, în groapa de gunoi, nimic nu au scăpat”. Adică, au controlat în proprietatea privată, care nu are nici o treabă cu comerţul. După această logică a zapciilor vamali, ei pot intra în orice casă, în orice apartament. Dacă îţi găsesc o sticlă de băutură sau un pachet de ţigări fără timbru, ţi-au şi tras o amendă de minim 200 de milioane de lei.

Şefi de la Iaşi ai zapciilor ne-au explicat că ei pot verifica oricând şi pe oricine, zi şi noapte, iarnă şi vară. Mandat? Ce-i ăla? Îi informăm, însă, că există o lege supremă, Constituţia României, care garantează inviolabilitatea domiciliului şi reşedinţei. Adică, dacă zapciii văd un camion de ţigări de contrabandă în curtea unui om, nu au voie nici să se apropie de el fără mandat de percheziţie. Asta e legea, fraţilor.

Ne-au mai spus şefii zapciilor de la Iaşi că achiziţionarea de ţigări sau alcool netimbrate din bazar, indiferent cu ce scop, nu reprezintă decât o verigă în lanţul traficului de ţigări.

Dacă i-ar interesa cu adevărat să-şi facă treaba, zapciii ăştia ar pune osul la treabă şi i-ar identifica pe cei care aduc şi vând ilegal ţigări sau alcool în bazar. Probabil adevărate reţele. Dar asta înseamnă muncă multă, extrem de multă, precum şi riscuri. E mai simplu să te îmbraci în costum şi să dai iama în gospodăriile unor oameni de la sate care nu cunosc legea, care nu-şi ştiu drepturile. Iar în timpul în care ar trebui să-i cauţi pe cei care aduc marfă de contrabandă în bazar, să-ţi faci firme de comisionare vamală pe numele mamei sau să-ţi dezvolţi afaceri cu camioane pe numele unor prieteni, cum fac unii dintre aceşti zapcii.

Între zapciii ăştia, există, însă, şi unul mai de treabă. Adică nu-ţi rade o amendă de te ia cu ameţeli ci, înţelegător, te iartă, dar cu condiţia să cumperi de la magazinul nevestei sale câteva zeci de bidoane de plastic. Ce faci cu bidoanele? Şi borş dacă vrei, că nu te amendează nimeni.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspectorii vamali, zapciii de astăzi.
 Vizualizări articol: 2146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 8 voturi
Inspectorii vamali, zapciii de astăzi3.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Unde-i lege? Nu-i tocmeala? trimis de
( 9 apr 2008, 14:12:15
Acest comportament nu poate fi explicat decat prin faptul ca a existat precedentul, adica s-a gasit ceva la cineva si apoi s-a facut "tocmeala"! Multumite ambele parti[controlor si controlat], statul n-a castigat nimic, dar a fost identificata o buna sursa de venituri la negru care, in viziunea vamesilor, nu trebuie scapata nicicum, si de aici abuzul!
2.   "zapcii......." trimis de
( 9 apr 2008, 17:26:25
Nu ca ar fi mai greu sa faca controale in bazar. Aici fiecare "zapciu" are pe "cineva" de protejat. (frate, sora, cumnat, nepot, var, etc.)

Vedeti numai, cind se face vreun control in bazar, indiferent de care institutie a fost initiat acest control (garda f. politie,etc) mai toate chioscurile sunt inchise.

Deschise sunt chioscurile celor care sunt in regula, ori "prostii" care nu au "cotizat" unde trebuie. Cotizatiile fiind colectate de cei care vin cu informatia despre controlul respectiv, apoi ajung la 'zapcii". Inclusiv la cei care stau deasupra 'zapciilor".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei