Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 apr 2008 - Anul XIII, nr. 82 (3763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu cere reexaminarea modificărilor la legile pensiilor,susţinând că blochează activitatea CNPAS

Luni, 7 Aprilie 2008 (20:30:53)


Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea modificărilor la legile pensiilor private şi facultative, susţinând că, prin aplicarea respectivelor prevederi, Casa Naţională de Pensii (CNPAS) ar putea fi blocată în realizarea atribuţiilor principale.
  Preşedintele Băsescu a cerut, luni, Parlamentului, reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 112/2007 pentru modificarea şi completarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi a Legii 204/2006 privind pensiile facultative, informează Preşedinţia.

OUG 112/2007 modifică substanţial şi completează rolul, scopul şi atribuţiile CNPAS, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Şeful statului menţionează, în cererea de reexaminare, că potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, CNPAS administrează şi gestionează sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, având astfel, ca urmare a prevederilor acestei legi, aproximativ 50 de atribuţii şi competenţe, la acestea adăugându-se şi alte atribuţii rezultate din statutul instituţiei, prevăzut în anexa H.G. 13/2004, modificat şi completat de H.G. 73/2008.

"Preşedintele Traian Băsescu atrage atenţia că, în aceste condiţii, există pericolul ca CNPAS să fie blocat în realizarea atribuţiilor principale pe care le are faţă de pensionari şi bugetul asigurărilor sociale de stat, din cauza faptului că i s-au dat alte atribuţii legate de relaţia cu fondurile private de pensii, pentru care există termene şi răspunderi conexe", se arată în comunicat.

Cererea de reexaminare se referă şi la faptul că Legea privind aprobarea OUG 112/2007 conferă CNPAS obligaţii şi competenţe în domeniul evidenţei, dar şi al virării de sume, către sistemul privat de pensii, efectuate în mod gratuit, deşi "fondurile private de pensii îşi instituie un comision de administrare, ce ar fi putut fi utilizat şi pentru toată activitatea de organizare şi gestionare a propriilor informaţii", susţine Băsescu.

Şeful statului atrage atenţia că "activitatea CNPAS pentru aceste fonduri private nu se face pe bază de pretindere şi încasare de tarif, comision, ci din banii contribuabililor", considerând, totodată, că aceste noi atribuţii şi competenţe vor influenţa "în mod negativ" punerea în aplicare a principalelor atribuţii ale instituţiei, şi anume "aceea de a susţine actualii şi potenţialii pensionari din sistemul public de pensii, nu din cel privat".

În continuare, preşedintele Băsescu semnalează faptul că sistemul informatic al CNPAS trebuia să răspundă, în principal, activităţii de stabilire şi de plată a pensiilor, menţionând că această componentă nu funcţionează, "în prezent, recurgându-se la vechile programe adaptate la modificările legislative".

De asemenea, arată şeful statului, ratele împrumutului contractat în 2003, în valoare de 14 milioane USD, acordat de Banca Mondială în acest scop, "abia din acest moment încep să se plătească, de la bugetul de stat, (acesta fiind acordat cu un termen de graţie de 5 ani), în timp ce componenta de evidenţă a contribuţiilor se pune, însă, gratuit, la dispoziţia administratorilor de fonduri private".

Şeful statului subliniază că există răspundere pentru aceste operaţiuni, dacă se încalcă termenele stabilite, "în timp ce pentru activitatea principală, de stabilire şi plată a pensiilor către beneficiarii actuali, nu există o atare răspundere".

"Mai mult, preşedintele observă că, urmare a emiterii OUG 112/2007, atribuţiile CNPAS privind evidenţa, atât a contribuţiilor la nivel de asigurat, cât şi la nivel de fond, au fost completate şi cu atribuţii de virament a cotelor părţi din contribuţiile individuale", se arată în comunicat.

În consecinţă, şeful statului consideră că CNPAS "îşi depăşeşte rolul de instituţie de evidenţă, deoarece trebuie să facă şi aceste viramente, lucru ce presupune un întreg şir de evidenţe şi schimb de informaţii" cu ANAF.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu cere reexaminarea modificărilor la legile pensiilor,susţinând că blochează activitatea CNPAS.
 Vizualizări articol: 746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu cere reexaminarea modificărilor la legile pensiilor,susţinând că blochează activitatea CNPAS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Umila mea parere trimis de
( 7 apr 2008, 21:26:28
Stimate domnule Basescu

Faceti ceva ca in societatile cu capital de stat, administratie, frmele capusa, etc, sa nu mai fie mai multi trantori decat albine si situatia in tara se va schimba. Vin alegerile, iar vom gasi pe buletinele de vot oameni cu o clasa mai mult ca trenul? Nu se vede ca persoanele serioase evita sfera politicului? Ramanem la cheremul celor care nu au alta cultura decat cea formata la citirea presei?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei