Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 apr 2008 - Anul XIII, nr. 82 (3763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Spre faliment

Ţăranii din judeţ, puşi la zid de preţul lucrărilor agricole

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Costurile lucrărilor agricole sunt din ce în ce mai greu de suportat de ţărani. Dacă de la an la an preţul aratului, discuitului, semănatului şi celorlalte lucrări agricole mecanice creşte, banii obţinuţi de ţărani pe cartofi, grâu sau porumb continuă să fie foarte mic, astfel că balanţa dintre costuri şi profit se înclină cel mai adesea în defavoarea cultivatorului de teren agricol.

Conform datelor adunate de Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Suceava, preţul lucrărilor agricole a crescut mult în ultimii ani.

Dacă, în 2002, aratul unui hectar de teren agricol costa 1,4-1,5 milioane de lei vechi, în 2005 preţul a ajuns la 2,5 milioane de lei vechi, în timp ce anul trecut preţul a urcat până la 3,5 milioane de lei vechi.

Şi discuitul a devenit un lux pentru mulţi ţărani din judeţ. De la un tarif de 700.000 de lei vechi la hectar în 2002, în acest an se va ajunge la un preţ de 1,6 milioane de lei vechi. Semănatul unui hectar de teren agricol a crescut de aproape trei ori, de la 800.000 de lei vechi în 2002, la 2 milioane de lei vechi în acest an.

După cum ne-a explicat inginerul Lina Rotariu, de la Compartimentul Tehnic al OJCA Suceava, aceste preţuri vizează localităţile din zona municipiului Suceava, în restul judeţului preţurile fiind de obicei ceva mai mici.

Aceeaşi situaţie este valabilă şi la preţul seminţelor, îngrăşămintelor, forţei de muncă şi tuturor celor necesare pentru înfiinţarea, lucrarea şi recoltarea unei culturi agricole.

 

Cartoful - la preţ de nimic, grâul - ieftin, în ciuda secetei din ţară

Vasile Pandaciuc, din comuna Frătăuţii Noi, practică agricultura la scară destul de largă încă din 1990. Astăzi lucrează 19 hectare de teren agricol, pe care însămânţează culturi de cartof, grâu, secară, lucernă, trifoi sau porumb. Principalele culturi pe care le lucrează, cartoful şi porumbul, nu i-au adus niciodată un profit de care să fie mulţumit.

„În acest an mai mult de 20 de bani nu îţi dă nimeni pe un kilogram de cartof, e bătaie mare de joc, cum să fiu mulţumit cu un asemenea preţ?”, se întreabă omul. Şi cultivarea grâului s-a dovedit a fi o afacere proastă în ultimii ani, preţul fiind mult prea mic pentru a-i acoperi agricultorului cheltuielile.

„În acest an, cu seceta din ţară, grâul a avut un preţ cât de cât mai bun. S-a ajuns până la 90 de bani pe kilogram, însă eu m-am grăbit şi l-am dat cu mai puţin”, ne spune agricultorul, care subliniază că ar putea să fie mulţumit dacă ar primi măcar 1,1 lei pe kilogram.

 

Utilaje subvenţionate prin PNDR

Vasile Pandaciuc reprezintă însă unul din cazurile fericire. Cu greu acesta şi-a achiziţionat două tractoare şi toate utilajele necesare lucrării terenului, iar acum, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, depune un proiect pentru a achiziţiona încă un tractor.

Georgeta Dănilă, directorul adjunct al OJCA Suceava, subliniază că prin programul de dezvoltare rurală finanţat de UE, agricultorii îşi pot achiziţiona tractoare şi utilaje agricole cu o finanţare substanţială, ceea ce i-ar putea ajuta să îşi poată lucra singuri terenurile, la preţuri mai bune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţăranii din judeţ, puşi la zid de preţul lucrărilor agricole.
 Vizualizări articol: 2092 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ţăranii din judeţ, puşi la zid de preţul lucrărilor agricole0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tarife comuna ipotesti trimis de
( 7 apr 2008, 13:03:10
tarife comuna ipotesti-arat=4 lei ar-discuit=3 lei ar.Aproximativ jumatate din productia de cartofi a comunei Ipotesti(si nu numai) va ramane nevalorificata.Suprafetele neinsamantate in primavara lui 2008 vor fi contabilizate la...finalul CAMPANIEI electorale.DOMNULE MIRZA,DOMNULE FLUTUR -4500 de voturi va asteapta in IPOTESTI ,santem nerabdatori sa vi le oferim,mare noastra dilema e ca nu stim cui dintre cei doi sa acordam votul,nu de alta dar ati oferit solutii si idei geniale .Poate ne vizitati comuna in campania electorala(cand ve-ti promite raiul pe pamant) si astfel vom da voturile in cunostinta de cauza.PLEACA AI NOSTRII,VIN AI NOSTRII,NOI RAMANEM TOT CA.....!
2.   Vai de noi trimis de
( 7 apr 2008, 17:51:48
votati pnl,ca au scumpit motorina[cel mai mare pret din europa]sau votati pdl lui flutur pentru subventii

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei