Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 apr 2008 - Anul XIII, nr. 82 (3763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adomniţei: Federaţiile care critică examenul de bacalaureat reprezintă anumite grupuri de interese

Luni, 7 Aprilie 2008 (16:17:28)

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, se declară consternat de afirmaţiile federaţiilor de profesori şi părinţi potrivit cărora schimbarea examenului de bacalaureat este o "propagandă electorală" şi îi acuză pe reprezentanţii acestor organizaţii că sunt "partizanii unor grupuri de interese".
  Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia Naţională a Părinţilor - Învăţământul Preuniversitar (FNAP-IP) au adresat, duminică, o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei în care îl acuzau de "propagandă electorală" în ceea ce priveşte schimbarea metodologiei de susţinere a bacalaureatului. Semnatarii scrisorii susţin că Adomniţei a "sărit pentru anumite etape" atunci când a schimbat metodologia examenului de bacalaureat, cum ar fi consultarea partenerilor sociali sau anunţarea schimbărilor înainte de începerea anului şcolar.

În replică, ministrul Cristian Adomniţei susţine că reprezentanţii acestor federaţii dovedesc, prin conţinutul scrisorii deschise, că nu cunosc sistemul de învăţământ românesc şi nici legislaţia.

"Ministerul consideră că retorica semnatarilor este structurată pe dezinformare şi fraze lipsite de orice argument viabil. Este mai mult decât evident că semnatarii continuă să fie partizanii unor grupuri de interese, şi nu ai cadrelor didactice sau ai elevilor, aşa cum susţin domniile lor. Prin ceea ce afirmă, FEN se descalifică din calitatea de reprezentant al unei părţi a profesorilor din România", arată ministrul Adomniţei într-un comunicat de presă remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, ministerul Educaţiei precizează că metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2008 nu a fost modificată pentru seriile care finalizează studiile în anul 2008, deci nu era necesară consultarea factorilor sociali, aşa cum afirmă reprezentanţii federaţiilor de profesori şi părinţi.

"Această consultare a avut loc atunci când a fost adoptată metodologia. Însă, probabil, cum FEN este prea ocupat să joace după regulile anumitor grupuri de interese, şi nu ale cadrelor didactice pe care le reprezintă, nici nu a fost interesat să-şi amintească", potrivit ministrului Adomniţei.

Elevii care susţin bacalaureatul în 2008 au studiat în ultimii patru ani pe un curriculum aprobat în anul şcolar 2003-2004, iar subiectele au fost elaborate în funcţie de programele în vigoare. De asemenea, elevii de la seral, învăţământ cu frecvenţă redusă şi cel cu profil teologic cu cinci ani de studiu îşi finalizează studiile în 2008 după curriculum-ul aprobat în 2000. Aceştia vor susţine examenul conform metodologiei aprobate în 2006, precizează ministrul Educaţiei în comunicatul citat.

Pregătirea examenului de bacalaureat 2008 a început în iunie 2007, când programele pentru examenul de bacalaureat 2008 au fost aprobate de către comisiile naţionale de specialitate, şi nu cu două luni înainte, aşa cum acuză cele două federaţii, adaugă Cristian Adomniţie.

Acesta mai arată că elaborarea propriu-zisă a subiectelor a început cu data de 1 octombrie 2007, la o lună după publicarea oficială a metodologiilor şi a programelor de bacalaureat. Variantele de subiecte supuse dezbaterii publice sunt, în majoritate, de nivel mediu şi au fost propuse şi verificate de 941 de cadre didactice, se mai arată în comunicat.

"În tot acest interval, nici FEN, nici FNAPIP nu au propus vreun amendament la documentele aflate în dezbatere. Ca atare, implicarea lor profesională este vizibilă doar prin prezenta scrisoare deschisă şi prin alte intervenţii de acest tip. Le atragem atenţia celor două federaţii că MECT nu va tolera acestă practică de dezinformare crasă, care nu face decât să arate dispreţul faţă de sistemul de educaţie, faţă de copii şi cadrele didactice", susţine Cristian Adomniţei.

Totodată, potrivit ministrului Educaţiei, şi afirmaţiile de genul "învăţământul de stat este unul mediu, şi nu de elită", "generaţii de elevi de sacrificiu", "experimente pe aceşti copii", "atac inuman împotriva unei generaţii de elevi", cuprinse în scrisoarea federaţiilor, nu se justifică deoarece procedurile au respectat legea, nefiind în intenţia ministerului să evalueze la nivel de excelenţă, aşa cum susţin semnatarii scrisorii deschise.

"Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, acesta trebuie să reflecte cunoştinţele, competenţele, nivelul de cultură generală şi de specializare dobândite de absolvenţii de liceu pe parcursul a patru, respectiv cinci ani de studiu. În concluzie, dacă s-ar materializa cerinţa «să reveniţi la subiectele de anul trecut pentru examenul maturităţii», aceasta ar constitui o încălcare flagrantă a legislaţiei învăţământului, a programelor şcolare şi a metodologiilor în vigoare. Ba mai mult, afirmaţia demonstrează, incontestabil, gradul de necunoaştere al semnatarilor", mai arată Adomniţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adomniţei: Federaţiile care critică examenul de bacalaureat reprezintă anumite grupuri de interese.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adomniţei: Federaţiile care critică examenul de bacalaureat reprezintă anumite grupuri de interese0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei