Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 apr 2008 - Anul XIII, nr. 82 (3763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Am îmbulinat-o!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pericolul gripei aviare nu osteneşte nicio clipită; mai mult, el îşi întinde crengile asupra noastră, pândindu-ne şi lovindu-ne în moalele capului, când ne aşteptăm mai puţin. Ţi se face teamă să deschizi televizorul, de frica veştilor pesimiste, fiindcă nici bine nu se stinge un focar de infecţie, că altul mai breaz îşi aprinde vâlvătăile. Dar gripa aviară nu mai e o molimă grobiană; am aflat că acum atacă subtil, în locuri neconvenţionale. Şi pentru că exemplul personal e întotdeauna mai convingător, o să vă spun ce am păţit eu, ca să vedeţi cât de imprevizibil este acest virus, căruia nimeni nu izbuteşte să-i jumulească măcar o pană din aripile-i umbroase.

Cum sunt de felul meu o fire cu înclinaţie poetică, obişnuiam până mai ieri să adopt, în vorbirea de zi cu zi, un limbaj metaforic, în care figurile de stil cu orientare avicolă ocupau, ca să mă folosesc de o sintagmă la modă, un important „segment de nişă”.

De exemplu, când îl auzeam pe-un politician gafând verbal, îl taxam pe dată, zicând că nesăbuitului „i-a zburat un porumbel din gură”. Despre câte o damă fiţoasă şi redusă la căminul cultural, numai bună ca umplutură pentru foile de sarma ale tabloidelor, spuneam că „are creier de bibilică”; şi cădeam la orice oră de acord că cinstea, în ziua de azi, e o „pasăre rară”, o „rara avis”, cum remarca odinoară şi prietenul nostru, latinul.

La câte un fotbalist celebru, vânător îndrăcit de fuste cu autograf, mă refeream ca la unul care „o face pe cocoşul”; despre Guşă aveam convingerea că, din punct de vedere politic, „a dat cioara din mână pe vrabia din par”; şi totodată eram gata să pariez că-ntr-o zi Băsescu va rămâne „singur cuc”, fiindcă îi tratează pe toţi ceilalţi ca pe nişte „guguştiuci”. Iar în ce-l priveşte pe Petre Roman, de pe buzele sale auzeam desprinzându-i-se mişcător „cântecul de lebădă”, pe care  nu i-l mai ascultă nici măcar „pupezele” de la APACA.

În fine, fiindcă sunt conştient de importanţa ecranului de televizor în culturalizarea noastră, salutam cu entuziasm sincer ori de câte ori câte o vedetă cititoare de ştiri pe prompter „cădea cloşcă şi se aşeza pe cuibar”, punând astfel mâna la creşterea natalităţii naţionale, destul de faultată în ultimii ani.

Şi acum, să vedeţi ce tragedie am păţit, din cauza modului meu plastic dar inconştient de exprimare: toate figurile de stil de orientare avicolă, folosite de mine cu o intensitate iresponsabilă, sunt suspectate de gripă aviară. Exact aşa cum aţi auzit. Temutul virus, care se transmite prin intermedierea păsăretului, mi-a atins în mod periculos vocabularul, riscând să-mi îmbolnăvească toate cuvintele. De aceea, fiind un bun cetăţean, mă autodenunţ ca fiind contaminat şi mă pun la dispoziţia autorităţilor, rugând factorii de resort să-mi declare limbajul în carantină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Am îmbulinat-o!.
 Vizualizări articol: 837 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Am îmbulinat-o!5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Excelent articol trimis de
( 7 apr 2008, 13:56:24
Un articol excelent,in nota celor cu care autorul ne-a obisnuit.Vezi prin comparatie,articolul Mungiei-Pipidi ,tendentios alarmant si deloc fundamentat logic,plin de greseli in exprimare si idei scoase cu forcepsul din burta-i revarsata. Domnule Avram ,aveti atit de mari obligatii sau angajamente pentru a ne tortura saptamanal cu filosofiile bolnavicioase ale acestei complexate cu aere de vedeta editorialista ? P.S. Mi-e teama ca Flutur,daca revine la guvernare sa nu solicite fonduri bugetare pentru reaparitia aviarei in urma articolului excelent al dlui Catalin Mihuleac...
1.1  RE: Excelent articol trimis de
( 7 apr 2008, 21:20:52
O modalitate incorecta: hai sa-l laudam pe Mihuleac (care merita, dar nu de aia) ca sa ajungem la Mungiu si sa-l lovim pe Flutur. Nu ma intereseaza cine sunt personajele dar daca as avea ceva de reprosat acestora, nu "burta revarsata" ar fi argumentul meu. Sunt convins ca dl. Mihuleac nu apreciaza procedeul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei