Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mar 2008 - Anul XIII, nr. 74 (3755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

George Pruteanu, unul dintre cei mai importanţi apărători ai limbii române

Vineri, 28 Martie 2008 (14:07:53)

George Pruteanu a murit, joi seară, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde fusese internat în urmă cu două zile, pentru o afecţiune cardiacă, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Mircea Ungureanu.

 

Băsescu: George Pruteanu a fost o personalitate remarcabilă

 

Preşedintele Traian Băsescu transmite sincere condoleanţe familiei lui George Pruteanu pentru pierderea suferită, precizând că acesta a fost o personalitate remarcabilă şi o prezenţă constantă a vieţii publice româneşti. 
  "Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit cu adâncă tristeţe vestea dispariţiei lui George Pruteanu. Lingvist, critic literar, publicist şi politician, George Pruteanu a fost o personalitate remarcabilă şi o prezenţă constantă a vieţii publice româneşti. Preşedintele Traian Băsescu transmite sincere condoleanţe familiei lui George Pruteanu pentru pierderea suferită", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

 


Tăriceanu: George Pruteanu, unul dintre cei mai importanţi apărători ai limbii române

 

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis, în numele său şi al Guvernului, un mesaj de condoleanţe la decesul lingvistului şi omului politic George Pruteanu, arătând că limba română a rămas fără unul dintre apărătorii săi cei mai importanţi.
  "Premierul Călin Popescu Tăriceanu îşi exprimă regretul profund pentru dispariţia distinsului lingvist George Pruteanu. Limba română rămâne fără unul dintre apărătorii săi cei mai importanţi, profesorul universitar George Pruteanu, cel care şi-a asumat rolul de om politic şi de televiziune ca să lupte pentru ca limba română să fie vorbită corect. Premierul îşi exprimă compasiunea şi transmite sincere condoleanţe familiei îndurerate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit pe George Pruteanu", se arată într-un mesaj transmis de Guvern.

 


Opriş despre moartea lui Pruteanu: Acolo sus, undeva, limba română va avea un veşnic îndrăgostit


 
  Fostul vicepreşedinte ţărănist Remus Opriş a declarat, joi seară, că este surpins de "fulgerătoarea plecare" a lui George Pruteanu, despre care a spus că a fost "un mare om de cultură, un remarcabil lingvist şi critic literar, un apărător al limbii române şi implicit al vieţii româneşti".

"Sunt suprins de fulgerătoarea plecare dintre noi a lui George Pruteanu. A reprezentat un mare om de cultură. A debutat în viaţa politică a PNŢCD în anul 1996. A dat o culoare aparte partidului şi s-a remarcat prin modul în care ştia să-şi apere punctele de vedere", a spus Opriş.

El a apreciat că Pruteanu avea o logică argumentativă vie, dificil de combătut şi că ştia să-şi respecte interlocutorii.

"Dumnezeu să-i dea linişte sufletului său! Dumnezeu să-l odihnească, iar de azi încolo, acolo sus, undeva, limba română va avea un veşnic îndrăgostit", a conchis Opriş.

 

 


Văcăroiu: Dispariţia lui Pruteanu, o mare pierdere pentru cultură şi pentru Senatul României

 

 Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că dispariţia fulgerătoare şi neaşteptată a lui George Pruteanu este o mare pierdere pentru cultura românească şi pentru Senatul României, arătând că acesta a rămas activ în viaţa publică şi după ce nu a mai fost parlamentar.

"Dispariţia fulgerătoare şi neaşteptată a lui George Pruteanu este o mare pierdere pentru noi toţi, pentru cultura românească şi pentru Senatul României", a declarat Nicolae Văcăroiu.

Preşedintele Senatului a precizat că a regretat faptul că George Pruteanu nu a mai câştigat un mandat de senator şi în actuala legislatură 2004-2008.

"Personal, am regretat că nu a mai câştigat un nou mandat de senator în actuala legislatură, ceea ce nu l-a împiedicat pe profesorul Pruteanu să rămână acelaşi om activ în viaţa publică", a declarat preşedintele Senatului.

Nicolae Văcăroiu a transmis sincere condoleanţe familiei din partea sa şi din partea Senatului României.


  

George Pruteanu, profesor universitar, politician şi critic literar

 

 

George Pruteanu a fost profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române.

George-Mihail Pruteanu s-a născut în 15 decembrie 1947, la Bucureşti. A studiat literatura la universităţile din Iaşi şi Bucureşti, obţinând ulterior un doctorat în filosofie.

Începând din 1972, a scris articole şi eseuri pentru diverse reviste literare, printre care Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul.

După revoluţia din 1989, a continuat să lucreze ca jurnalist şi critic literar pentru Expres, Evenimentul Zilei şi Dilema.

Între 1995 şi 1999, Pruteanu a fost realizatorul unui program zilnic de cinci minute despre folosirea corectă a limbii române ("Doar o vorbă să-ţi mai spun"), care a fost prezentat mai întâi la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea "Doar o vorbă săţ-i mai spun", la TVR1 (1997-1999 şi din nou în 2006).

George Pruteanu a primit două premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, în 1996 şi 1999 şi Premiul Media, în 1997.

Între 2005 şi 2007 a fost membru al Consiliului de Administraţie al TVR.

În 1996 a fost ales ca senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, dar a demisionat din acest partid în 1998. În 2000 a fost ales senator din partea Partidului Social Democrat. În 2003, a demisionat din PSD şi s-a alăturat Partidului România Mare, candidând pentru Senat, dar nu a mai fost ales.

Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cere ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. Legea (500/2004) a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Ion Iliescu în 2004, într-o variantă modificată, care nu conţine sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.

Pruteanu a fost un critic al industriei mediatice de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută şi la manele, pe care el le-a numit "un gunoi".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului George Pruteanu, unul dintre cei mai importanţi apărători ai limbii române.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
George Pruteanu, unul dintre cei mai importanţi apărători ai limbii române3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   A fost un mare ginditor trimis de
(29 mar 2008, 19:04:27
Cred ca in tara noastra sunt multi oameni de telia regretatului GEORGE PRUTEANUdar care nu s-au facut remarcati asemenea lui avem mare nevoie de asemenea oameni,aparatori a limbii Romane si de ce nu a culturii ROMANE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei