Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mar 2008 - Anul XIII, nr. 74 (3755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Iliescu, Vanghelie şi democratizarea partidelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conflictul dintre Ion Iliescu şi Marian Vanghelie, atât de discutat în ziare, pune PSD în faţa unei alegeri ridicole: între un socialist de nereformat şi un îmbogăţit dubios şi agramat. Ce preferaţi? A-l trimite pe Vanghelie să candideze acolo unde există cel mai educat şi înstărit public din România, care a votat mereu anti-PSD (PDSR), este curată sinucidere politică. Vanghelie este un produs tipic al baroniadei, construit pe spoieli în loc de lucrări publice şi manifestări folclorice în loc de politici serioase. Vedem o confruntare între două feţe indigeste ale PSD, în care reformiştii nu au tabără proprie, ci s-au împărţit între Vanghelie şi Oprescu. Ponta îl susţine pe ultimul, Geoană a capitulat în faţa primarului de la sectorul 5 pentru a nu fi copleşit de echipa Iliescu-Năstase. Faptul că tocmai Ion Iliescu s-a ridicat vocal împotriva obrăzniciei de mahala nu ne dă mari speranţe de schimbare.

Altfel, conflictul din PSD reprezintă doar un simptom al tranziţiei prin care vor trece toate partidele: politica modernă nu mai poate fi controlată de la centru. Vanghelie are legitimitatea susţinerii organizaţiei. De ce preferă o organizaţie atât de mare un individ atât de dubios? Aici apare problema modului de funcţionare a partidelor la noi. Cei 600.000 de membri cu care se lăuda PSD existau doar pe hârtie. Când au încercat un fel de recensământ intern prin 2004 au ieşit mult mai puţini. Oricum majoritatea activa doar la petrecerile cu mici şi bere, iar cotizaţiile erau plătite cu geamantanul de liderii de judeţe, care aveau nevoie de cifre impresionante pentru a rămâne în funcţie. Iar PSD nu este singular. Partidele noastre funcţionează ca nişte cluburi de interese, cu oameni care urmăresc funcţii şi afaceri cu statul. Normal că un asemenea club poate fi lesne manipulat. Iliescu şi greii care se opun lui Vanghelie ştiu asta, astfel încât pretinsa legitimitate dată de organizaţie îi lasă reci.

La Londra, unde locuiesc momentan, Partidul Conservator are un candidat destul de controversat la primărie. Boris Johnson nu seamănă cu conservatorii tradiţionali. Este un tip blond cu părul vâlvoi şi gură spartă, care produce gafe, spre deliciul presei. Nu că ar semăna cu Vanghelie. Jonhson este educat la Oxford şi a fost ziarist înainte să intre în politică. Dar dat fiind stilul său non-conformist, mulţi grei din conducerea Partidului Conservator au ridicat din sprâncene la candidatura lui. Nu au avut însă ce să îi facă. Conservatorii şi-au desemnat candidatul prin alegeri primare deschise. Cine a avut chef să voteze pentru candidatul lor, a votat. Astfel încât Johnson şi-a învins la scor doi contracandidaţi conservatori  iar acum este susţinut de partid. Sondajele chiar îl arată înaintea actului primar laburist al Londrei.

Partidele româneşti au rămas în urma ţării. Funcţionează încă închis, iar tensiunile dintre centru şi filiale vor duce inevitabil la procedee mai democratice. PSD a încercat în 2004 să impună de sus alegeri interne. A fost un fiasco. Mă aştept ca în viitor tocmai filialele să inoveze pentru a-şi spori şansele. Cu o legitimitate populară cum are Boris Johnson, nici un Iliescu, oricât de părinte fondator ar fi el, nu ar avea argumente  împotrivă.

Celelalte partide vor suferi şi ele crize interne. PDL va trebui să facă pasul de la un partid centrat în jurul personalităţii lui Traian Băsescu la o maşinărie politică de sine stătătoare, capabilă să supravieţuiască mandatelor actualului preşedinte. PNL e ceva mai bine pregătit, dată fiind conducerea colegială de la Bucureşti, dar nu e limpede cum un partid în cădere ar putea interesa publicul faţă de activitatea sa internă.

Alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot direct va muta centrul de greutate al politicii la nivelul judeţelor. Iliescu are dreptate când se opune lui Vanghelie, dar cauza sa este una pierdută: partidele se vor descentraliza şi democratiza sau vor fi marginalizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iliescu, Vanghelie şi democratizarea partidelor.
 Vizualizări articol: 2465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Iliescu, Vanghelie şi democratizarea partidelor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vanghelionul fura euroi cu milionul trimis de
(29 mar 2008, 07:02:14
Cum a ajuns Venghele in politica?!

Iliescu pentru a slabi pe cat posibil forta de dreapta, nu a apelat numai la mineri si fostii dinozauri comunisti, ci a folosit pe strazi gastile de hoti din Bucuresti, din care facea parte: Vanghele, Spoitoru, Hingheru, Calu, Picior de Pork, Ureche, Mercedes, Galca, Iancu, Napoleon...si alti inaripati.

Lumea interlopa primea ordine de la capitanii lui Iliescu unde si cand sa actioneze, spargand sediile partidelor de dreapta, terorizand marii politicieni din partidele istorice, provocand pagume imense celor care erau impotiva PCR/PSD

Banda de inaripati, provoca scandal comandat de Iliescu la toate actinule dreptei.

Pentru asta, Iliescu l-a apropiat de el sa-l foloseasca mai departe, trimitandul la scoala (gasca prin apa). Dar, baragladina cand s-a vazut pe cai mari, i-a pus sabia la gat tovarasului Iliescu, si el bandit de soi, nu de Ferentari, ci de KGB.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei