Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 feb 2008 - Anul XIII, nr. 43 (3724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O confederaţie patronală cere abrogarea ordinului Ministerului Muncii privind taxele pe venit

Joi, 21 Februarie 2008 (13:33:05)

Confederaţia Patronală a Industriei, Serviciilor şi Comerţului (CPISC) critică formula de adoptare şi conţinutul ordinului Ministerului Muncii din 8 februarie 2008 referitor la taxele pe venit, emis fără consultarea partenerilor sociali, şi cere abrogarea acestuia.
  Reprezentanţii CPISC afirmă că ordinul a fost emis fără consultarea Consiliului Economic şi Social, potrivit prevederilor Legii 58/2003 pentru modificarea Legii 109/1997.

"Luând act că procedura legală de iniţiere şi adoptare a actului normativ în discuţie - o prevedere obligatorie dintr-o lege organică - nu a fost respectată şi având în vedere impactul reglementărilor respective, CPISC cere Ministrului Muncii, semnatarul respectivului ordin, să-l retragă (abroge) imediat şi să treacă la respectarea procedurii legale, prin consultarea partenerilor sociali în cadrul Consiliului Economic şi Social", se arată în comunicat al confederaţiei.

Ministerul Muncii a precizat, miercuri, că, la solicitarea agenţilor economici, a fost emis, în 8 februarie, un ordin ministerial care explică doar noţiunea de "venit brut realizat" din textul OUG 91 din 26 septembrie 2007 privind modificarea şi completarea actelor normative din domeniul protecţiei sociale.

Ordinul menţionează că "venitul brut realizat lunar" se referă la venituri în bani, venituri în natură şi pensii.

Astfel, veniturile în bani se referă la salariile/indemnizaţiile de bază brute, inclusiv indemnizaţiile de conducere, salariile de merit, indexări, compensări şi alte drepturi care, potrivit actelor normative, fac parte din salariul de bază.

Demnitarul a declarat că prevederile controversate ale primului ordin vor fi eliminate joi printr-un altul, această decizie fiind luată de comun acord cu reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

Vor fi exceptate de la impozitare cadourile în bani oferite în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi al sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor de 8 Martie sau cu alte ocazii.

De asemenea nu vor mai fi impozitate sumele primite în baza unor convenţii civile de prestări de servicii sau contracte de colaborare.

Păcuraru a mai declarat că vor fi scutite de impozitare şi unele venituri în natură respectiv utilizarea oricărui bun, inclusiv al unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii în scop personal, contravalarea chiriei sau a unei părţi din aceasta şi utilităţile suportate de către angajator, cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei.

Totodată, ministrul a anunţat că prin ordinul care va fi emis joi vor fi scutite de contribuţiile de asigurări sociale şi împrumuturile nerambursabile, anularea unei creanţe a angajatorului asupra angajatului, abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, permisele de călătorie pe orice mijloc de transport folosite în scop persona, dar şi primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii.

Întrebat dacă aceste prevederi ar putea fi din nou în vigoare începând cu 2009 ministrul a precizat că acestea ar putea fi aplicate atunci când Codul fiscal se va aplicat cu rigoare în România.

Pe de altă parte, CPISC cere elaborarea şi implementarea unei strategii fiscale "coerente, stabilizate, predictibile, cel puţin pe termen mediu şi corelate cu celelalte strategii şi politici sectoriale, care trebuie să conţină obligatoriu o viziune reformatoare asupra simplificării şi acurateţei normative, redimensionării raportului dintre cheltuielile şi investiţiile publice, limitarea drastică a factorilor favorizanţi ai economiei subterane (...), corupţiei şi abuzurilor din sectorul fiscal".

O altă măsură dorită de confederaţie ar fi adoptarea şi implementarea unui acord social tripartit privind piaţa muncii din România.

"Documentul trebuie să aibă o abordare interdisciplinară şi transpartinică (educaţie, iscalitate, politici monetare şi salariale petermen mediu şi lung etc.) în strânsă corelare cu obiectivele Strategiei Naţionale a Dezvoltării Durabile (aflate în faza de dezbatere publică) şi convergente obiectivelor comunitare", se spune în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O confederaţie patronală cere abrogarea ordinului Ministerului Muncii privind taxele pe venit.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O confederaţie patronală cere abrogarea ordinului Ministerului Muncii privind taxele pe venit5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Farfalle cu pui şi dovlecei 4 porţii – 40 minute 500g farfalle400g piept de pui2 dovlecei1 morcov1 lingură seminţe de mac100ml ulei1 căţel de usturoi50g parmezan1 leg. pătrunjel± sare, piper Pune pieptul de pui împreună cu morcovul,... Citeşte