Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 feb 2008 - Anul XIII, nr. 43 (3724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cioloş: România îşi va adapta legislaţia la noua strategie europeană privind sănătatea animalelor

Joi, 21 Februarie 2008 (17:33:19)

România va trebui să aducă modificări instituţionale şi legislative pentru a se adapta la noua strategie europeană în domeniul sănătăţii animalelor, care are la bază principiul prevenţiei, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş.
  "Strategia presupune adaptarea organizării instituţionale a Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi a unor acte legislative şi la nivel naţional. E vorba de aplicarea principiului că este mai bine să previi decât să vindeci", a afirmat ministrul în cadrul unui simpozion organizat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, strategia este elaborată de Comisia Europeană, iar statele membre trebuie să îşi adapteze organizarea instituţională şi cadrul legislativ, urmând ca în următoarele luni să apară şi acte normative noi la nivel european.

"Este o viziune care vine să adapteze cadrul legislativ şi strategic al UE şi la faptul că vorbim de o Uniune Europeană cu 27 de state membre. Standardul ridicat al securităţii alimentare este un atu al UE, iar strategia vine să consolideze aceste standarde ridicate", a spus Dacian Cioloş.

El a subliniat că este importantă implicarea actorilor economici din domeniul agriculturii în prevenirea şi controlul bolilor animalelor şi de aceea a insistat pe parteneriatul cu organizaţiile profesionale.

"Este vorba apoi de o implicare mai activă a cercetării şi dezvoltării în identificarea unor metode de prevenire a apariţiei bolilor în sectorul animal. Suntem în discuţii cu CE pentru a avea sprijinul din partea lor în crearea unui institut de cercetare specific la nivel naţional pentru cercetări în privinţa bolilor şi a sănătăţii animalelor în general", a explicat ministrul Agriculturii.

Cioloş a spus că activitatea ANSVSA este extrem de importantă pentru ca agricultura românească să-şi găsească locul pe piaţa comunitară, iar producătorii trebuie să înţeleagă că de calitatea activităţii medicilor veterinari va depinde modul în care producătorii români se vor impune pe piaţă.

La simpozion, a participat şi Paola Testori Coggi, director general adjunct DG-SANCO din partea Comisiei Europene, care a şi vizitat pe teren câteva gospodării pentru a vedea specificul creşterii animalelor din România.

"Scopul acestei politici este de a asigura un nivel ridicat de sănătate publică şi sănătate alimentară, precum şi de a sprijini fermierii. Intervenţia la timp înseamnă costuri mai mici", a spus oficialul european.

Noua strategie prevede intervenţia prioritară a UE în privinţa finanţării măsurilor de prevenire a bolilor cu un impact economic important.

"Trebuie să îmbunătăţim cadrul legislativ, să iniţiem o lege a sănătăţii animalelor, unde toate responsabilităţile sunt definite. Bolile nu se opresc la frontiere. Prevenirea trebuie să înceapă de la nivelul fermelor deoarece fermierii nu ştiu, uneori, de ce trebuie să investească în biosecuritate", a spus Coggi.

De asemenea, se impune controlul trasabilităţii la animale şi produse, caz în care trebuie implementat un sistem unic, o conectare a sistemelor de identificare din bazele de date naţionale.

"Soluţia ar fi un sistem electronic care să poată fi aplicat în toate ţările membre, la graniţele externe ale UE, pentru ca riscul să intre animale bolnave să fie foarte mic", a mai spus directorul general adjunct al DG SANCO.

Aceasta a precizat că autorităţile europene pregătesc împreună cu cele ale statelor membre un plan detaliat care va fi finalizat în vara acestui an.

"Cheia succesului acestei strategii o reprezintă parteneriatele, între Guvern şi fermieri şi cetăţeni, care nu înţeleg importanţa măsurilor de siguranţă alimentară, dar trebuie să ne asigurăm că sunt parte a acestei politici. Pentru români e dificil să înţeleagă de ce trebuie respectate regulile comunitare, dar ei trebuie să înţeleagă că această strategie ne-a adus în situaţia de-a fi organismul cu cel mai mare grad de siguranţă alimentară", a subliniat Coggi.

Paola Testori Coggi primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al USAMV.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioloş: România îşi va adapta legislaţia la noua strategie europeană privind sănătatea animalelor.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cioloş: România îşi va adapta legislaţia la noua strategie europeană privind sănătatea animalelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Farfalle cu pui şi dovlecei 4 porţii – 40 minute 500g farfalle400g piept de pui2 dovlecei1 morcov1 lingură seminţe de mac100ml ulei1 căţel de usturoi50g parmezan1 leg. pătrunjel± sare, piper Pune pieptul de pui împreună cu morcovul,... Citeşte