Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 feb 2008 - Anul XIII, nr. 43 (3724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Muncii a trimis MO ordinul care elimină prevederi contestate privind impozitarea primelor

Joi, 21 Februarie 2008 (19:28:38)

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a trimis, joi, la Monitorul Oficial Ordinul 122 din 20 februarie prin care au fost eliminate prevederi contestate privind impozitarea primelor, corectând astfel ordinul precedent pe această temă. 
  Ministrul Păcuraru a precizat că a solicitat Monitorului Oficial publicarea cât mai urgentă a ordinului.

Prin Ordinul 122 din 20 februarie 2008 emis de ministrul Muncii au fost eliminate prevederi discutabile din punct de vedere al interpretării cuprinse în Ordinul ministerial emis în 8 februarie 2008 referitor la taxele pe venit.

Decizia emiterii unui nou ordin pentru eliminarea acestor prevederi a fost luată de comun acord cu reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

Astfel, potrivit noilor prevederi cuprinse în Ordinul 122, vor fi exceptate de la impozitare cadourile în bani oferite în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi al sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor de 8 Martie sau cu alte ocazii.

De asemenea, nu vor mai fi impozitate sumele primite în baza unor convenţii civile de prestări de servicii sau contracte de colaborare.

Ministrul Paul Păcuraru declarat, miercuri, că vor fi scutite de impozitare şi unele venituri în natură, respectiv utilizarea oricărui bun, inclusiv al maşini de orice tip, din patrimoniul afacerii în scop personal, contravalarea chiriei sau a unei părţi din aceasta şi utilităţile suportate de către angajator, cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei.

Totodată, Păcuraru anunţa că prin acest nou ordin vor fi scutite de contribuţiile de asigurări sociale şi împrumuturile nerambursabile, anularea unei creanţe a angajatorului asupra angajatului, abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, permisele de călătorie pe orice mijloc de transport folosite în scop personal, dar şi primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii.

Întrebat dacă aceste prevederi ar putea fi din nou în vigoare începând cu 2009 ministrul a precizat că acestea ar putea fi aplicate atunci când Codul fiscal se va aplicat cu rigoare în România.

"Noi ne-am făcut datoria, singura vină pe care o avem ţine de rigurozitatea cu care am încercat să aplicăm Codul fiscal. Codul fiscal nu l-am inventat şi nu l-am descoperit noi, dar decât să permitem interpretări denaturate prefer să renunţ", a explicat, miercuri, ministrul.

Acesta a mai declarat că Ordinul 92 a apărut în urma încercării de a identifica în Codul fiscal, pe baza definiţiilor din lege, venituri care pot fi bază pentru contribuţie. El a mai explicat că prin Ordonanţa 91/2007 a fost definită suma veniturilor de natură salarială, respectiv extinderea bazei de contribuţie.

"Venitul de natură salarială nu e definit de Ministerul Muncii, ci de Codul fiscal. Nu au fost inventate sume noi sau prevederi noi. Multe dintre prevederile Codului fiscal, deşi există, nu se aplică. Codul fiscal, atâta timp cât nu a fost aplicat, nu a stârnit controverse", preciza ministrul.

Ministerul Muncii a preciza, miercuri, că, la solicitarea agenţilor economici, a fost emis, în 8 februarie, un ordin ministerial care explică doar noţiunea de "venit brut realizat" din textul OUG 91 din 26 septembrie 2007 privind modificarea şi completarea actelor normative din domeniul protecţiei sociale.

Iniţial, ordonanţa a fost aprobată de Guvern în 26 septembrie 2007, prevederile actului normativ urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008.

În urma solicitărilor agenţilor economici, de a se explica sintagma "venit brut realizat", ministrul Muncii a emis un alt ordin, prin care explică acest termen.

În consecinţă, ministrul Păcuraru a emis Ordinul din data de 8 februarie, prin care explică la ce se referă venitul brut realizat, şi care nu aduce nicio modificare prevederilor legale deja existente. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în 14 februarie 2008.

MMFES a explicat, miercuri, că până la apariţia Legii 250/2007 pentru modificarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, baza de calcul a contribuţiei individuale o reprezenta salariul individual brut realizat, inclusiv sporurile şi adaosurile, în cazul asiguraţilor cu contract individual de muncă.

"Baza de calcul a contribuţiei angajatorului era constituită din totalul salariilor individuale brute/veniturile realizate de asiguraţi, defalcat pe condiţii de muncă, plafonat la cinci salarii medii brute pe economie", se arată în comunicat.

Potrivit MMFES, odată cu apariţia Legii 250/2007 s-au produs anumite modificări în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, care au condus la încălcarea principiului contributivităţii potrivit căruia "contribuţia de asigurări sociale datorată de angajatori reprezintă diferenţa dintre nivelul cotelor de contribuţii de asigurări sociale stabilite diferenţiat, în funcţie de condiţiile de muncă, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, şi nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale".

Ministrul Muncii Paul Păcuraru a declarat, miercuri, că dacă angajatorul acordă salariatului maşină, casă, telefon în pachetul de serviciu, acestea nu se impozitează, dar dacă le dă cu caracter personal, este obligat, conform Codului Fiscal, să le includă în baza de contribuţii de asigurări sociale.

"A fost greşit interpretată de către presă povestea cu chiriile, cu salarii, cu maşinile de serviciu şi cu telefoanele mobile. Dacă angajatorul acordă angajatului maşină de serviciu, telefon, o casă cu chirie de serviciu, acestea nu se impozitează. Se impozitează doar dacă din alte fonduri decât cele salariale angajatorul le susţine cu caracter personal. Aceste situaţii sunt supuse contribuţiei de asigurări sociale. Angajatorul dacă dă aceste facilităţi în pachetul pe care-l oferă - maşină, telefon sau chirie pe casă - de serviciu, nu sunt supuse contribuţiilor. Dacă le dă cu caracter personal, atunci e obligat, conform Codului Fiscal să le includă în baza de contribuţii de asigurări sociale", a explicat Păcuraru.

Demnitarul a arătat că problema lărgirii bazei de impozitare a fost introdusă prin Legea 250/ 2007 de modificare a Legii 19, pentru majorarea pensiilor şi că o dată cu majorarea pensiilor, în textul legii au fost votate şi articolele legate de extinderea bazei de impozitare, în aşa fel încât să fie asigurate veniturile necesare majorării.

"Toate veniturile cu caracter salarial care nu se suportă din fondul de salarii, sunt şi ele supuse contribuţiei de asigurări sociale. Ordonanţa a modificat baza de impozitare în sensul că la fondul de salarii clasic, la sporurile care erau supuse contribuţiei, s-au adăugat toate celelalte venituri care până acum nu erau impozitate - prime, stimulente, sporuri sau orice venit cu caracter salarial care nu era până atunci impozitat. Asta a făcut ca la nivelul casei de pensii, odată cu aplicarea acestui act normativ, să se creeze resursele financiare necesare plăţii majorării pensiilor", a precizat Păcuraru.

El a arătat că ordinul ministerial nu este nimic altceva decât "explicarea cuvânt cu cuvânt a ordonanţei".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Muncii a trimis MO ordinul care elimină prevederi contestate privind impozitarea primelor.
 Vizualizări articol: 1574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Muncii a trimis MO ordinul care elimină prevederi contestate privind impozitarea primelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Farfalle cu pui şi dovlecei 4 porţii – 40 minute 500g farfalle400g piept de pui2 dovlecei1 morcov1 lingură seminţe de mac100ml ulei1 căţel de usturoi50g parmezan1 leg. pătrunjel± sare, piper Pune pieptul de pui împreună cu morcovul,... Citeşte