Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2007 - Anul XII, nr. 299 (3668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tudor Chiuariu a prezentat proiectul noului Cod de procedură civilă

Joi, 13 Decembrie 2007 (14:46:24)


Ministrul demisionar al Justiţiei Tudor Chiuariu, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, proiectul Codului de procedură civilă (Cpc) care va fi supus dezbaterii publice în luna ianuarie a anului viitor.
  Proiectul vizează scurtarea duratei proceselor civile, evitarea exercitării unor acţiuni abuzive, nejustificate, care aduc prejudicii persoanelor şi crearea unei practici judiciare unitare.

Modificările vizează procedurile referitoare la recuzare, la strămutare, la excepţiile de necompetenţă, citarea şi comunicarea actelor de procedură.

Referitor la recuzare, proiectul Cpc prevede că numai judecătorii care fac parte din complet să poată fi recuzaţi, motivele fiind expres şi limitativ prevăzute de lege. De asemenea, recuzarea nu va întrerupe cursul judecăţii.

În ceea ce priveşte cererile de strămutare, proiectul Cpc prevede ca acestea să se facă numai pentru motive de ordine publică şi bănuială legitimă. Strămutările bazate pe motivul bănuielii legitime nu se vor mai judeca de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ci de către instanţa ierarhic superioară. De asemenea, suspendarea judecăţii se va mai dispune doar cu plata unei cauţiuni.

Dacă cererea de strămutare sau de recuzare a fost respinsă, nu va putea fi reînnoită pentru aceleaşi motive, potrivit proiectului legislativ.

Referitor la competenţa instanţelor judecătoreşti, proiectul vizează reconsiderarea normelor privind competenţa materială.

De asemenea, în afara modalităţilor clasice de comunicare a actelor procedurale, prin agent procedural, proiectul vizează posibilitatea ca acestea să fie comunicate, la cererea părţii interesate şi pe cheltuiala sa, prin executor judecătoresc sau prin serviciile de curierat rapid. Citaţiile vor putea fi făcute şi prin fax, poştă electronică sau alte mijloace, potrivit proiectului.

Referitor la judecată, pentru a evita introducerea unor cereri vădit neîntemeietae, cererea de chemare în judecată va fi suspusă unui control privind condiţiile de fond şi de formă prevăzute de lege.

De asemenea, referitor la etapele judecăţii, cercetarea va avea loc, de regulă, în sala de consiliu, în timp ce dezbaterea va fi în şedinţă publică.

Proiectul mai prevede regula expresă a continuităţii membrilor completului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tudor Chiuariu a prezentat proiectul noului Cod de procedură civilă.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tudor Chiuariu a prezentat proiectul noului Cod de procedură civilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci în pâine 4 porţii - 80 minute400g ciuperci100g smântână1 leg. pătrunjel50ml ulei50g unt80g caşcaval2 cepe2 căpăţâni de usturoi4 chifle sau pâini rotunde mai mari1 linguriţă chimen1 linguriţă cimbru uscat1/2... Citeşte