Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2007 - Anul XII, nr. 299 (3668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD solicită Preşedinţiei şi Guvernului elaborarea unor strategii pe Republica Moldova şi Kosovo

Joi, 13 Decembrie 2007 (16:13:59)

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a solicitat, joi, Preşedinţiei, Guvernului şi Ministerului de Externe, elaborarea unor strategii în relaţia cu Republica Moldova şi cu Balcanii, strategii care să ducă la conturarea unui mandat clar al autorităţilor române pe aceste teme.


  Diaconescu a afirmat că autorităţile de la Bucureşti se prezintă la discuţiile cu oficialii europeni, atât la semnarea Tratatului de reformă a UE, cât şi la reuniunea Consiliului European, fără un mandat clar al României în ce priveşte Tratatul european şi relaţia cu Republica Moldova şi cu provincia Kosovo.

Purtătorul de cuvânt al PSD a catalogat gestul autorităţilor de la Chişinău de a declara "persona non grata" doi reprezentanţi diplomatici ai României drept "un gest politic care se adaugă unei atitudini extrem de negative atât în relaţie bilaterală, cât şi în dialogul pan-european, pe care reprezentanţii de la Chişinău, în special preşedintele Vladimir Voronin, au întreţinut-o în ultima perioadă, profitând de absenţa oricărei reacţii coerente de la Bucureşti".

Diaconescu a spus că acest ultim gest al autorităţilor de la Chişinău ar fi trebuit să provoace la Bucureşti o reacţie directă şi imediată.

"Gestul Chişinăului reprezintă o acţiune provocatoare demnă de războiul rece şi care lezează în mod clar nu doar relaţia cu Republica Moldova, dar şi traseul european al Republicii Moldova. (...) În Republica Moldova se discută cu dispreţ şi denigrare, mai ales la nivelul autorităţilor statatele, despre limba, cultura şi religia din ţara noastră, ceea ce reprezintă un act provocator", a spus el.

Diaconescu a afirmat că autorităţile de la Bucureşti nu au reacţionat la "provocările" Chişinăului, întrucât acestea nu au un proiect pan-european pe care să îl propună Republicii Moldova.

El a menţionat că un astfel de proiect ar trebui să "disocieze între interesele cetăţenilor Republicii Moldova de a deveni cetăţeni europeni cu sprijinul Bucureştiului şi lupta politică în relaţia cu autorităţile din Republica Moldova, care au cu totul şi cu totul o altă orientare şi alte scopuri decât cele care, într-adevăr, le-ar folosi cetăţenilor acestei ţări".

Diaconescu a mai spus că, în lipsa unei reacţii a oficialilor de la Bucureşti, autorităţile Republicii Moldova vor continua "politica agresivă" în relaţia cu România.

Purtătorul de cuvânt al PSD a criticat şi lipsa unui punct de vedere coerent cu care oficialii români se prezintă la reuniunea Consiliului Europea în legătură cu problema provinciei Kosovo, criticând faptul că nu există, la nivelul Bucureştiului, o poziţie coerentă în ceea ce priveşte următoarele momente care ar putea interveni în această problemă.

De asemenea, Diaconescu a criticat Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi Ministerul Afacerilor Externe, pentru că nu au conturat o poziţie oficială coerentă în ceea ce priveşte dilema în legătură cu "recunoaşterea sau nu a unei eventuale declarări unilaterale a independenţei de către Kosovo".

El a caracterizat lipsa unor discuţii structurate, la Bucureşti, asupra acestei chestiuni, drept lipsă de respect şi a afirmat că interesele politice ale României, mai ales în plan internaţional, nu sunt reprezentate corespunzător de către oficialii români.

Diaconescu a solicitat, în aceste circumstanţe, ca Administraţia prezidenţială, premierul şi Ministerul Afacerilor Externe să elaboreze strategii şi analize "clare şi distincte" în relaţia cu Republica Moldova şi în problema Balcanilor, strategii care să fie discutate în Parlament şi care să ducă la conturarea unui mandat pe care oficialii de la Bucureşti să îl reprezintă în discuţiile cu cei ai Uniunii Europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD solicită Preşedinţiei şi Guvernului elaborarea unor strategii pe Republica Moldova şi Kosovo.
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
PSD solicită Preşedinţiei şi Guvernului elaborarea unor strategii pe Republica Moldova şi Kosovo5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci în pâine 4 porţii - 80 minute400g ciuperci100g smântână1 leg. pătrunjel50ml ulei50g unt80g caşcaval2 cepe2 căpăţâni de usturoi4 chifle sau pâini rotunde mai mari1 linguriţă chimen1 linguriţă cimbru uscat1/2... Citeşte