Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2007 - Anul XII, nr. 299 (3668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiştii străini înrăutăţesc prognoza avansului economiei României, pe fondul evoluţiei inflaţiei

Joi, 13 Decembrie 2007 (18:44:30)

Analiştii internaţionali prezintă prognoze din ce în ce mai pesimiste referitoare la creşterea economică a României, încrederea în perspectivele economice fiind temperată de evoluţia inflaţiei, potrivit celui mai recent raport al Consensus Economics.
  Avansul economic anticipat pentru acest an, de 5,7%, este cu 0,6 puncte inferior celui publicat în luna iunie şi cu 0,2 puncte sub cel din luna octombrie, se arată în raport.

Totodată, analiştii au înrăutăţit şi estimările privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) din 2008, la 5,5%, faţă de 5,7% în iunie şi 5,6% în octombrie.

Creşterea economică anticipată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) este de 6,1% pentru acest an şi de 6,5% pentru 2008.

"Încrederea în perspectiva economică a fost temperată de temerile privind inflaţia", se spune în raport.

Estimările indică niveluri medii ale inflaţiei de 4,7% în 2007 şi de 5,5% în 2008, apropiate de cele prognozate de CNP.

La jumătatea anului, analiştii prognozau pentru acest an o inflaţie medie de 4,1% şi de 4,3% anul viitor.

Preţurile de consum au crescut cu 0,93% în luna noiembrie, astfel că inflaţia anuală s-a situat la 6,67%, cele mai importante scumpiri, de 1,21%, fiind înregistrate de sectorul serviciilor.

Comparativ cu decembrie 2006, preţurile de consum au consemnat o creştere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anunţată de Banca Naţională a României (BNR) pentru întreg anul.

Analiştii se aşteaptă ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară în şedinţele programate la începutul anului viitor.

Un studiu publicat recent de banca centrală arată că majorarea ratei dobânzii cu un punct procentual contribuie negativ cu 0,06% la creşterea economică, în timp ce o creştere de trei puncte procentuale a dobânzii va avea ca efect pierderi în PIB de 0,18%.

În raportul Consensus au fost analizaţi şi alţi indicatori, precum consumul populaţiei, producţia industrială, sau deficitul de cont curent.

Astfel, în timp ce pentru creşterea producţiei industriale previziunile au fost revizuite în scădere, la 6% pentru 2007 şi 5,7% pentru 2008, în cazul celorlalţi doi indicatori menţionaţi estimările sunt în creştere, aceştia fiind dealtfel doi factori care contribuie la dezechilibrele ţării.

Consensus Economics, fondată în 1989, este cea mai mare instituţie de sondaje economice de pe plan mondial.

Organizaţia grupează, în raportul prezentat, estimările macroeconomice ale 11 bănci şi instituţii internaţionale - Global Insight, DIW Berlin, EFG Eurobank, ING Bank, UniCredit MIB, Economist Intelligence Unit (EIU), Kopint-Traki, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Raiffeisen Zentralbank şi UBS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Analiştii străini înrăutăţesc prognoza avansului economiei României, pe fondul evoluţiei inflaţiei.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Analiştii străini înrăutăţesc prognoza avansului economiei României, pe fondul evoluţiei inflaţiei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci în pâine 4 porţii - 80 minute400g ciuperci100g smântână1 leg. pătrunjel50ml ulei50g unt80g caşcaval2 cepe2 căpăţâni de usturoi4 chifle sau pâini rotunde mai mari1 linguriţă chimen1 linguriţă cimbru uscat1/2... Citeşte