Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2007 - Anul XII, nr. 299 (3668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Boală

Are 40 de kilograme la 1,80 m

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 17 ani, Petru Sibechi are doar 40 de kilograme, deşi are o înălţime de 1,80 metri. Adolescentul a fost diagnosticat cu o infecţie din cauza căreia nu asimilează alimentele.

Tânărul are vărsături, ameţeli şi nu poate face efort. Medicii l-au diagnosticat cu infecţie gastrică cu helicobacter Pylori, distonie neuro - vegetativă, reflux gastro - esofagian, Sindrom MASS.

Petru locuieşte împreună cu mama sa într-un apartament cu două camere, în care nu au căldură, nici apă caldă.

După ce doi ani a întrerupt şcoala din cauza bolilor asociate de care suferă, adolescentul s-a înscris în clasa a IX –a, la Grupul Şcolar „Mihai Băcescu” Fălticeni.

Veniturile acestei familii sunt de cel mult 360 de lei - lunar, din care peste 100 de lei costă doar tratamentul băiatului bolnav.

Din cauza afecţiunilor medicale, dar şi a necazurilor provocate de propriul tată, care l-a părăsit pe când avea doar şase ani, tânărul a făcut o depresie, care l-a ţinut departe de prieteni, rude, apropiaţi.

După doi ani de suferinţă, tânărul a dorit să reia şcoala, deşi bolile îi creează vărsături, dureri de stomac, senzaţii de leşin.

Nu poate trăi fără medicamente

Necazurile lui Petru au început în 2005, când a început să vomite cam tot ce mânca, să slăbească, dar, în acelaşi timp, să crească în înălţime.

Olga Sibechi, mama băiatului, a luat drumul clinicilor din Suceava, apoi din Iaşi, pentru a vedea ce se întâmplă cu unicul copil.

Senzaţia de rău permanent, dar şi stările de leşin i-au făcut pe medici să-i facă în repetate rânduri investigaţii aprofundate.

În final, au ajuns cu toţii la o singură concluzie: este mai bine pentru Petru să nu suporte o intervenţie chirurgicală, pentru că este foarte slab şi nu va rezista operaţiei, dar va depinde toată viaţa de medicamente, de regim şi vitamine.

N-ar fi atât de rău dacă şi-ar permite toate aceste tratamente, dar lucrurile stau cu totul altfel.

Petru primeşte lunar 110 lei, care se adaugă la pensia de boală a mamei – în valoare de 200 lei. Ea mai primeşte şi de la Primăria Fălticeni, în lunile de iarnă, câte 36 de lei lunar - drept ajutor social. Din aceşti bani, peste 100 de lei se duc pe reţeta compensată a lui Petru, 150 lei pe cheltuieli, astfel că le rămân foarte puţini bani pentru mâncare şi vitamine.

Investigaţii

„Cea mai mare dorinţă a mea este să mă fac bine. Vreau să fac o şcoală, să am un viitor. Îmi este frică din cauza acestor boli. Nu vreau să mai slăbesc, pentru că voi ajunge din nou în scaunul cu rotile. Am nevoie de alte investigaţii. Vreau să am certitudinea că nu se mai poate face nimic şi că trebuie mereu să trăiesc cu tratamente. Nu-mi permit să plec la spital mai departe. Nu am nici bani pentru vitamine. Vreau să fiu sănătos...”, ne-a povestit Petru.

Colegii de clasă îl respectă, dar sunt şi alţii care se îndepărtează de tânăr, pe motiv că are boli care s-ar putea transmite.

Singurul spijin al băiatului este mama sa, care de multe ori îi vorbeşte doar de lipsuri. Asta îl deprimă şi mai mult pe adolescent, care se vede neputincios în faţa unei situaţii pe care nu a creat-o el.

Specialiştii, după ce i-au dat gradul de handicap accentuat, i-au spus copilului că boala de care suferă este din naştere şi că trebuie mereu ţinută sub control cu medicamente şi o alimentaţie adecvată.

Tânărului îi este frică să nu mai crească, să nu aibă probleme şi cu organele interne, din cauza subnutriţiei (inima deja este afectată), pentru că, anul trecut, băiatul avea 1,74 m şi 37 de kilograme, iar acum are cu şase centimetri mai mult şi a „luat” doar 3 kilograme în greutate.

Fără căldură şi apă caldă

Petru locuieşte împreună cu mama sa într-un apartament fără căldură şi apă caldă. Din lipsa banilor, familia Sibechi s-a debranşat de la reţeaua de termoficare.

În nopţile foarte geroase, aceşti oameni dau drumul la o aerotermă, dar atât curentul electric, cât şi gazul folosit pentru gătit le scot din buzunar o grămadă de bani. Mama băiatului face mari eforturi pentru a nu rămâne cu datorii la asociaţie, mai ales că nu mai are rude apropiate la care să apeleze (părinţii ei au murit, nu mai are fraţi).

Necazurile au îmbărbătat-o pe femeie, au ajutat-o să depăşească mai uşor încercările vieţii, dar cel mai greu examen i se pare boala fiului său.

„Nu ştiu ce să mă mai fac... Lipsa banilor mă fac să îmi pierd speranţa, iar Petru mă vede supărată, se interiorizează şi nu mai vorbeşte cu nimeni. Citeşte, uneori scrie compuneri şi le trimite la reviste. A câştigat un milion de lei vechi o dată, după ce a scris o poveste la ziar”, ne-a mai spus femeia.

Cei care pot să-l ajute în vreun fel pe Petru, băiatul singur, refuzat de prieteni pe motiv că ar avea boli grave, lipsit de dragostea tatălui şi împovărat de lipsurile şi necazurile mamei, pot să sune la telefonul 0723 /097 297 sau să-l caute la adresa str. Republicii, Bl. 45, Sc. B, ap. 3, Fălticeni.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Are 40 de kilograme la 1,80 m.
 Vizualizări articol: 3330 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 24 voturi
Are 40 de kilograme la 1,80 m4.4524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Solidaritate trimis de
(13 dec 2007, 11:33:45
Poate se gaseste in tara asta un medic cu suflet si cu buzumarele pline sa se ocupe de acest copil. La Suceava e cea mai mare incompetenta medicala in cee ce priveste stabilirea diagnosticului. Este imposibil sa nu se poata face ceva. Cand e vorba de personalitati sau afaceristi sar toti si se ocupa de ei. De oamenii simpli nu le pasa deloc. Sau faceti voi cei de la Monitorul o campanie umanitara sa-l ajutam. Doamne ajuta!
2.   INCA O DATA PACAT trimis de
(13 dec 2007, 11:47:35
SUNT ARTICOLE CARE ATRAG ATENTIA...ESTE SI CAZUL CELUI DE FATA

DAR SA SCRIETI VA ROG SI CAND CINEVA S-A SESIZAT IN PRIVINTA ACESTEI PERSOANE SI A SI FACUT CEVA PENTRU A-L AJUTA!

DESI NU ESTE UN CAZ SINGULAR, POATE UN EXMPLU POZITIV DE ACT DE CARITATE I-AR DETERMINA PE CEI CARE POT FACE CEVA SA TRECA LA FAPTE!!!

3.   Un cont trimis de
(13 dec 2007, 13:14:53
poate daca si-ar deschide un cont unde sa se adune niste banuti, ca solutie temporara, bineinteles si cu ajutorul vostru al celor de la monitorul (prin promovare site/ziar).

De ajuns pana la Falticeni poate o sa ajunga unii, poate insa altii ar putea sa puna 5 ron intr-un cont la o banca ca nu e mare lucru (mai greu suna decat e in realitate)

Astept
4.   Solidaritate trimis de
(13 dec 2007, 13:32:55
Eu deja am sunat un priten si l-am rugat sa citeasca articolul , dupa care o sa-l sun sa mai discutam.

Stiu ca acest prieten al meu are o inima larga si ceva la punga , asa ca o sa

incercam sa-l ajutam pe acest baiat cum o sa putem noi mai bine.

Cand ma gandesc cati bani cheltuim pe prostii unii pe lucruri care le atrag boala( stiti voi mai bine ca mine care sunt acestea ) si saracul copil nici nu poate macar sa aiba caldura , apa calda , curent si mai stiu eu ce.

Hai cu toti sa facem ceva pentru acest tanar si Domnul ne v-a rasplati.
5.   Trafic trimis de
(13 dec 2007, 13:51:48
Ma uitam ca articolul a fost citit pana acum de 389 ori...daca fiecare ar fi dat 3 RON (mai putin de un pachet de tigari), un milion deja ar fi fost in contul familiei (pe care, insist in continuare, ar trebui sa il deschida, eventual la o banca unde comisionul lunar de administrare e mic mic - sunt banci care au comision de 50 de bani pe luna). Iar acest milion, s-ar fi simtit in bugetul lor in mod sigur (e aproape o treime din ce primesc in total). Ma gandesc cat de mult s-a bucurat Petru cand a castigat acel milion de la ziar...si cum banii s-au dus pe cateva medicamente.

Eu astept in continuare contul
6.   Doar pe numele lor!!!! trimis de
(13 dec 2007, 15:19:05
oare ce altceva decat dragostea face aceasta familie sa razbeasca prin greutatile de zi cu zi?

Suntem cu totii oameni , haideti sa ne sensibilizam la un asemenea caz indeajuns incat sa trimitem ceva in contul lor, pe care si eu , cu staruinta insist sa fie deschis pe numele lor DOAR PE NUMELE LOR, fara alti intermediari ! si asta cat mai repede acum inainte de sarbatori!

Dumnezeu sa ii ajute sa depaseasca greul si....dumnezeu sa ne ajute si sa ne ierte pe noi cei din jur!

sarbatori fericite tuturor!
7.   Subscriu trimis de
(13 dec 2007, 16:38:08
ar trebui domnul primar al "comunei" Falticeni sa se autosesizeze si sa deschda dumnealui un cont daca nu are cine!!

Vin totusi sarbatorile.Chiar nu se gaseste o persoana capabila sa deschida un cont sau ceva?vedetele sucevei cam citesc presa pe net si ar trebui sa citeasca si comentariile poate se prinde ceva...mai dam si noi idei...nu pentru ca am fi idioti asa cum cred unii dintre ei..ci doar sa le mai cascam oleak ochii!!!

Asadar iubite vedete ale frumosului oras "uniti-va"!!
8.   CADOU DE CRACIUN trimis de
(13 dec 2007, 17:20:12
AM PUTEA SA IL AJUTAM, INSA TREBUIE SA NE DORIM ASTA DIN TOT SUFLETUL...

SI ATUNCI..SIGUR AM REALIZA CEVA PENTRU COPILUL ACESTA...

VORBE, VORBE SI IAR VORBE
9.   Fundatia becali trimis de
(13 dec 2007, 20:29:44
Chiar Becali personal a facut apel la toti medicii care au cazuri grave sa apeleza la fundatia lui o incercare nu costa nimik sa contactati fundatia si poate undeva in lumea asta este leac si de boala baiatului si sunt sigur ca va reusi nu renuntati bafta
10.   Nu cred ca vreti sa fiti ca el trimis de
(13 dec 2007, 21:18:04
Asta e viata nu cred ca ati vrea sa fiti ca el ,dar asta e asa suntem noi ne uitam in gradina altui om si judecam dar nu ne gandim cum traeste el .
11.   Fiecare putem fi putin Mos Craciun pentru Petru trimis de
(13 dec 2007, 23:01:00
Deschide un cont curent la o banca din orasul tau, Petru !
12.   Nu te descuraja Petru trimis de
(14 dec 2007, 03:46:35
Unde este vointa totul e posibil. Daca se deschide un cont, va rog sa-l postati pe acest ziar "Monitorul" ca lumea sa stie si sa ajute fiecare cu cat poate.
13.   Adevarul! trimis de
(14 dec 2007, 05:44:51
Am fost bolnav de stomac de cand eram mic shi nu am crezut ca am sa ma fac bine ,dar am ajuns in statele unite shi chiar doua luni in urma a venit cineva sa-mi vanda un produs natural ,nu este bun la gust dar regleaza vitaminele in corp shi daca itzi lipseshte ceva sau un alt organ secreta mai mult acest produs te regleaza ,persoana care mi-a recomandat produsul mi-a vorbit foarte mult despre el shi eu nu prea aveam incredere dar sotzia a vrut sa-l cumpere cu toate ca am fost cam iritat ,am crezut ca sunt bani aruncatzi in vant,pe trei cutii am platit 120 de dolari shi cu toate acestea mi-am zis sa-l incerc ,trei cutii ajung pentru o luna de zile shi se amesteca din fiecare cutie cate un capacel de praf care sunt extracte naturale shi se diluiaza intr-un pahar cu apa foarte bine,vreau sa zic ca medicamentul shi-a facut efectul dupa patru zile eram fixat shi cu scaunul shi nu mai ametzesc shi mananc shi beau orice ceea ce eu nu mai puteam sa fac de mult,am fost dependent de medicamente
14.   Macar bine ca e inalt trimis de
(14 dec 2007, 08:56:16
sanatate !
14.1  RE: Macar bine ca e inalt trimis de
(14 dec 2007, 15:12:37
sanatate si putere sa treaca peste toate....e bine ca cei de la monitorul au scris despre caz.

o observatie: orasul falticeni nu mai are retea de termoficare de peste 10 ani....au mai ramas doar stilpii de beton prin oras care sustineau conductele.

15.   In sfarsit trimis de
(14 dec 2007, 15:47:39
nu mai conteaza cine!!felicitari celui/celei/celor care au deschis contul!!
16.   In sfarsit trimis de
(15 dec 2007, 00:57:56
felicitari celui/celei/celor care au deschis contul!!
17.   Pentru petru trimis de
(15 dec 2007, 01:14:26
ati scris toti atat de curat si din inima, nu pentru ca vin sarbatorile ci pentru ca suntem oameni si inca ne doare sufletul pentru cel de langa noi.

sunt fericita ca am astfel de concetateni care , sunt convinsa, sunt si tineri ; am o clasa inimoasa cu niste parinti superbi cand e vorba de suflet. vom face un apel catre toate clasele de celasi nivel din oras pentru un ajutor pe timp mai indelungat; si dupa craciun sunt zile, nu-i asa?

felicitari domnisoarei care semneaza articolul; est cu adevarat un reporter.
18.   Super trimis de
(15 dec 2007, 10:46:39
vad ca s-a deschis contul. e un semn bun din partea tuturor
19.   CE FAC BOGATII FALTICENIULUI ? trimis de
(19 dec 2007, 08:48:54


Ce fac autoritatile locale? Bine,merci,nu-i asa? Sunt oameni cu foarte multi bani si-n Falticeni si care,probabil nici n-au auzut de acest caz,sau pe care cineva trebuie sa-i "senzibilizeze"cumva...Nu cred ca nici macar unul dintre ei n-ar raspunde afirmativ la asa ceva...Oricum,principala nadejde ramane tot la amarasteanul de rand !

Cat despre dl.primar si d-nii consilieri...numai de bine...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci în pâine 4 porţii - 80 minute400g ciuperci100g smântână1 leg. pătrunjel50ml ulei50g unt80g caşcaval2 cepe2 căpăţâni de usturoi4 chifle sau pâini rotunde mai mari1 linguriţă chimen1 linguriţă cimbru uscat1/2... Citeşte