Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2007 - Anul XII, nr. 283 (3654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii cheltuiesc pe alimente mai mult de o treime din venituri, iar pentru servicii alocă doar 17%

Marţi, 27 Noiembrie 2007 (12:21:19)


Românii cheltuiesc pentru servicii doar 17% din totalul veniturilor, în timp ce pentru alimente alocă 38%, iar achiziţia mărfurilor nealimentare are o pondere de 45%, a declarat, marţi, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu.

  "Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte puţin", a spus Vasilescu, într-o conferinţă pe tema comunicării între bănci şi IMM-uri.

El a arătat că în ţările dezvoltate serviciile au o contribuţie cuprinsă între 60% şi 80% la PIB, în timp ce "noi (România - n.r.) de o scurtă vreme am reuşit puţin peste 50%".

Tabloul inflaţiei, care cuprinde trei ecrane, respectiv dinamica mărfurilor alimentare, a celor nealimentare şi dinamica serviciilor, totalizează 10.000 de puncte. Din acestea, segmentul mărfurilor alimentare cumulează 3.800 de puncte, ceea ce înseamnă că românii cheltuiesc 38% din venituri pe alimente.

"Nivelul cheltuielilor pentru mâncare este foarte ridicat având în vedere că o definiţie americană a sărăciei spune că o familie este săracă dacă cheltuieşte mai mult de o treime din venituri pe alimente", a spus Vasilescu.

El a arătat că segmentul mărfurilor nealimentare totalizează 4.500 de puncte, iar cel al serviciilor doar 1.700 de puncte.

"Bulgarii, care trăiesc la sud de Dunăre unde e mai cald, au reuşit să transfere o pondere importantă de la mâncare la servicii şi sunt cu mult înaintea noastră la acest capitol. Noi am reuşit să transferăm din tabloul mărfurilor alimentare în tabloul mărfurilor nealimentare, unde o mare parte din cheltuieli sunt destinate întreţinerii locuinţei", a explicat Vasilescu.

Reprezentantul BNR a precizat că o pondere importantă din cheltuielile care au fost transferate de la alimente s-au îndreptat către cheltuielile pentru căldură, energie electrică, apă şi gaze.

Pentru calculul inflaţiei, România stabileşte ponderile în tablou pe baza cercetărilor realizate în 2005, în timp ce Bulgaria ia în calcul cercetările din 2006.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii cheltuiesc pe alimente mai mult de o treime din venituri, iar pentru servicii alocă doar 17%.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii cheltuiesc pe alimente mai mult de o treime din venituri, iar pentru servicii alocă doar 17%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei