Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2007 - Anul XII, nr. 283 (3654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu vrea să propună Guvernului modificarea legislaţiei privind licitaţiile

Marţi, 27 Noiembrie 2007 (19:43:34)

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, marţi, la Madrid, prevederile legislaţiei româneşti care suspendă executarea unui contract câştigat în urma unei licitaţii când o companie care nu a fost selectată depune contestaţie, precizând că va insista "la Guvern" pentru modificarea acestor reglementări.
  El a participat la Madrid la o întâlnire cu organizaţia de dezbatere politică, socială şi economică "Foro nueva ecdonomia". Cu acest prilej, Băsescu a abordat şi subiectul legat de legislaţia românească în domeniul licitaţiilor publice.

"În legătură cu transparenţa licitaţiilor, aici noi avem o problemă. Mi se pare că este un exces de democraţie", a spus Băsescu.

El a menţionat că, din punct de vedere al informării companiilor în legătură cu organizarea de licitaţii publice, nu sunt probleme pentru că legea prevede obligativitatea ca instituţiile publice să facă cunoscute licitaţiile.

Băsescu a precizat însă că probleme apar în legătură cu derularea licitaţiilor. "Am senzaţia că legislaţia noastră suspendă executarea unui contract câştigat de o companie în urma unei licitaţii când există o contestaţie. De aici apar multe discuţii şi contractul aşteaptă până când o Curte se pronunţă dacă a fost corect atribuită licitaţia sau nu", a spus Băsescu.

El a criticat faptul că, potrivit legislaţiei româneşti, toate firmele care pierd licitaţii pot depune contestaţii, fapt care întrerupe derularea contractului.

"În ultimii ani s-a observat constant că astfel de firme pierzătoare contestă mai ales la atribuirea unor lucrări sau la achiziţiile publice în domeniul armatei", a spus Băsescu. În opinia sa, modul în care legislaţia românească reglementează această problemă este "un lucru rău".

"Corect ar fi, şi eu voi insista la Guvern să facă modificarea în legislaţie, să se atribuie licitaţia, să se semneze contractul şi cel care contestă să depună o sumă, să zicem 5-3% din valoarea contractului, pentru că cel care are de contestat ar trebui să-şi depună garanţia şi să meargă în instanţă şi, dacă a câştigat, cei care au atribuit incorect licitaţia să răspundă în faţa legii, iar firma care a contestat şi a primit satisfacţie în instanţă să fie răsplătită prin desdăunare – plata unor daune – de către compania care a greşit, de cei care au alocat greşit contractul", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, în România s-a ajuns "la un fel de joacă" între competitorii care se prezintă la o licitaţie şi care se contestă între ei, întârziind derularea unor contracte importante.

"În scurt timp, România îşi va corecta excesul de democraţie din acest domeniu, care face o imagine proastă şi blochează derularea unor lucrări de amploare finanţate cu bani europeni", a mai spus Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu vrea să propună Guvernului modificarea legislaţiei privind licitaţiile.
 Vizualizări articol: 621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu vrea să propună Guvernului modificarea legislaţiei privind licitaţiile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei