Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2007 - Anul XII, nr. 262 (3636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Olteanu: Senatul va trebui să decidă dacă preşedintele a retrimis o lege nouă sau nu

Marţi, 6 Noiembrie 2007 (17:49:44)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat, marţi, că Senatul, ca primă Cameră sesizată, va trebui să decidă dacă modificarea Legii referendumului trimisă de şeful statului pentru reexaminare este un act normativ nou sau nu.
 
Olteanu a spus că Senatul va trebui să analizeze dacă legea de modificare a Legii referendumului, trimisă spre reexaminare Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu, este o lege nouă sau este aceeaşi lege care a mai fost reexaminată de Parlament.

Preşedintele Camerei a adăugat că Senatul va trebui să decidă dacă este vorba de o lege nouă şi să înceapă procedura de reexaminare, sau este vorba de aceeaşi lege şi atunci s-a creat un conflict între instituţii şi va sesiza Curtea Constituţională.

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a declarat, marţi, că gestul preşedintelui Traian Băsescu de a trimite Parlamentului spre reexaminare Legea referendumului adoptată cu amendamentul deputatului PSD Eugen Nicolicea reprezintă o fantezie juridică a preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, Parlamentului pentru reexaminare Legea referendumului adoptată cu amendamentul deputatului PSD Eugen Nicolicea, care prevede amânarea alegerilor dacă se convoacă referendum naţional în aceeaşi zi.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În cererea de reexaminare, preşedintele Băsescu arată că legea trimisă spre promulgare completează dispoziţiile privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în sensul că "este interzis ca alegerile prezidenţiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European să aibă loc la aceeaşi dată cu referendumul". Aceste prevederi sunt introduse prin articolul unic al legii trimise spre promulgare, prin care se completează art. 5 din Legea nr.3/2000, precizează comunicatul.

În acelaşi timp, menţionează şeful statului, prin Decizia nr.355/4 aprilie 2007, Curtea Constituţională a declarat că "toate prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt neconstituţionale".

"Deşi în art. 147 alin.(2) din Constituţie se vorbeşte despre obligaţia Parlamentului de a reexamina dispoziţiile declarate neconstituţionale pentru punerea lor de acord cu Decizia Curţii Constituţionale, Parlamentul a adoptat o nouă propunere legislativă de completare a art. 5 din Legea nr.3/2000 având în vedere că nu avea cum să pună legea de acord cu Decizia Curţii Constituţionale, întrucât întreaga lege a fost declarată de către Curte neconstituţională. Astfel, Parlamentul a transmis spre promulgare o altă lege pentru completarea art. 5 din Legea nr.3/2000 decât cea care a fost iniţial declarată neconstituţională", se arată în cererea trimisă Parlamentului.

Preşedintele susţine că dispoziţiile noii legi trimise spre promulgare constituie o încălcare a Constituţiei şi o nerespectare a deciziilor Curţii Constituţionale nr. 567/2006, nr.147/2007 şi nr.335/2007, prin care s-a stabilit că orice limitare a prerogativelor constituţionale ale preşedintelui în materia consultării prin referendum a poporului este neconstituţională.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, să se adreseze Consiliului Legislativ pentru a afla un punct de vedere asupra nepromulgării, de către preşedintele Traian Băsescu, a legii de modificare a Legii referendumului.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor va solicita un punct de vedere de la Consiliul Legislativ în legătură cu faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat, în termenul prevăzut de lege, o lege adoptată de Cameră, prin care se modifica Legea referendumului.

Secretarul Camerei Deputaţilor Ioan Munteanu a declarat, luni, că, potrivit reglementărilor în vigoare, termenul de zece zile în care şeful statului ar fi trebuit să promulge legea de modificare a Legii referendumului a trecut.

Conducerea Camerei aşteaptă până miercuri un punct de vedere de la Consiliul Legislativ.

Legea vizată este cea prin care se modifică Legea de organizare a referendumului, modificarea fiind cea propusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea, prin care se interzice expres organizarea unui referendum în aceeaşi zi în care se organizează alegeri. Proiectul legislativ iniţiat de Nicolicea a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi trimis la Administraţia prezidenţială pentru promulgare pe 19 octombrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olteanu: Senatul va trebui să decidă dacă preşedintele a retrimis o lege nouă sau nu.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olteanu: Senatul va trebui să decidă dacă preşedintele a retrimis o lege nouă sau nu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei