Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2007 - Anul XII, nr. 262 (3636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu vrea ca difuzarea sondajelor în campania pentru PE să fie interzisă doar două zile

Marţi, 6 Noiembrie 2007 (13:27:15)

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, Parlamentului pentru reexaminare Legea de aprobare a OUG 1/2007 referitoare la unele măsuri în vederea euroalegerilor, propunând ca difuzarea sondajelor în campanie să fie interzisă doar cu 48 de ore înainte de scrutin, şi nu 30 de zile.
 
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Băsescu arată, în cererea trimisă Parlamentului, că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 1/2007, la punctul 4, introduce o nouă prevedere, prin care interzice "prezentarea sondajelor de opinie cu conţinut electoral, difuzarea de emisiuni electorale referitoare la intenţia de vot cu 30 de zile înainte de ziua de referinţă, precum şi prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne în ziua de referinţă, înainte de închiderea votării".

"Această prevedere este excesivă şi neconstituţională, având în vedere că atât Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în art. 66 şi 67, cât şi Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, în art. 71, cuprind dispoziţii care prevăd că prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de emisiuni electorale, invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe sau comentarii privind campania electorală sunt interzise doar cu 48 de ore înainte de ziua votării", precizează şeful statului.

Prin instituirea interdicţiei prezentării de sondaje de opinie cu conţinut electoral, difuzării de emisiuni electorale referitoare la intenţia de vot cu 30 de zile înainte de ziua de referinţă, precum şi interdicţia prezentării de sondaje realizate la ieşirea de la urne în ziua de referinţă, înainte de închiderea votării în cadrul desfăşurării procesului electoral pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European, arată Traian Băsescu, se creează o diferenţiere de tratament juridic între procesul electoral pentru alegerile naţionale sau locale şi alegerile pentru Parlamentul European.

"Această diferenţiere de tratament juridic între cele două procese electorale este neconstituţională", se arată în cererea de reexaminare.

Totodată, şeful statului menţionează că prevederile punctului 4 al Legii de aprobarea a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2007 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European încălcă şi dreptul la informaţie al cetăţeanului, prevăzut în articolul 31 din Constituţie.

"O posibilă soluţie, pe care v-o propunem, este aceea de a înlocui în textul articolului criticat termenul de 30 de zile cu cel de 48 de ore, pentru a fi în concordanţă cu textul constituţional şi cu legile electorale amintite", afirmă preşedintele Băsescu în cererea adresată Parlamentului.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu solicită reexaminarea Legii trimise spre promulgare în sensul eliminării dispoziţiilor criticate, ori al adoptării soluţiei propuse, se mai arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu vrea ca difuzarea sondajelor în campania pentru PE să fie interzisă doar două zile.
 Vizualizări articol: 376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu vrea ca difuzarea sondajelor în campania pentru PE să fie interzisă doar două zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei