Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 nov 2007 - Anul XII, nr. 262 (3636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele resping oferta patronatelor privind salariul minim şi continuă conflictul de muncă

Marţi, 6 Noiembrie 2007 (19:07:48)

Sindicatele consideră de neacceptat oferta patronatelor de 480 de lei pentru salariul minim şi continuă conflictul de muncă, ameninţând că se poate ajunge la grevă generală dacă Guvernul nu va decide modificarea salariului minim garantat.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin spune că oferta patronatelor de 480 de lei pentru salariul minim pe economie în 2008 este neinteresantă şi dezonorantă.

"Guvernanţii să-şi angajeze rudele pe acest salariu, cu care nici factura la întreţinere nu o poţi plăti. Noi nu putem accepta aşa ceva şi, ca atare, continuăm conflictul de muncă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Costin.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a apreciat că suma de 480 de lei este mult sub nivelul pe care sindicatele îl pot accepta, având în vedere că prima propunere a reprezentanţilor salariaţilor a fost de 700 de lei.

"În aceste condiţii, nu avem altă soluţie decât să continuăm conflictul de muncă şi ne îndreptăm cu paşi repezi către greva la nivel naţional. Singurul lucru care ne mai poate opri ar fi o decizie a Guvernului, în şedinţa care urmează, privind modificarea salariului minim garantat, care a fost stabilit deja la 450 de lei. Am putea accepta un nivel de 550 de lei pentru 2008", a explicat Dandea.

"Guvernul ar putea ridica şi mâine nivelul salariului minim la 700 de lei din punctul de vedere al sectorului privat, pentru că aici nu mai există salarii sub 700 de lei, problema Executivului este la sectorul bugetar, unde mai sunt salarii sub acest nivel, dar cu o politică fiscală transparentă ar putea fi eliminate şi acestea", a precizat liderul Cartel Alfa.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, marţi, că reprezentanţii patronatelor au ajuns, pentru prima oară, la un punct comun în ceea ce priveşte stabilirea salariului minim pentru 2008, valoarea propusă de aceştia fiind de 480 de lei.

"Patronatele au venit pentru prima oară cu un punct de vedere unitar, oferta finală fiind de 480 de lei pentru 2008, creşterea fiind de nouă la sută faţă de nivelul negociat. Discuţiile de astăzi (marţi - n.r.) cu patronatele s-au bazat pe productivitatea muncii, care a înregistrat un indice de creştere de nouă la sută, iar oferta lor vizează acest indice", a explicat ministrul Muncii, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii patronatelor.

Păcuraru a mai spus că patronatele au cerut sindicatelor să renunţe la grila de salarizare, argumentând că această grilă are efecte periculoase pentru economie.

"Cred că se va ajunge la o soluţie, sunt optimist pentru că distanţa dintre cererea sindicatelor şi oferta patronatelor nu e foarte mare", a declarat Paul Păcuraru.

Totodată ministrul Muncii a precizat că vor mai exista două, trei runde de negocieri şi este în interesul ambelor părţi să se ajungă la un consens.

În ceea ce priveşte poziţia Executivului, ministrul Muncii a declarat că şedinţa de Guvern de miercuri a fost amânată din cauza plecării premierului în Italia, astfel încât deciziile patronatelor şi sindicatelor privind salariul minim vor fi prezentate în şedinţa de luni.

"Este clar că Guvernul e preocupat de nivelul de trai, dar e precaut în ce priveşte lansarea unor nivele ale salariului minim care să preseze pe salariul mediu. Oferta noastră maximală este însă mai aproape de oferta patronatelor decât de a sindicatelor", a mai arătat Păcuraru.

În privinţa posibilităţii declanşării unui conflict de muncă, ministrul Muncii consideră că este timpuriu să se discute despre acest subiect, atâta timp cât negocierile abia au început. Păcuraru a mai spus că susţine ideea renunţării la grila de salarizare şi că este raţional ca aceasta să se mute la nivelul unităţii.

Liderul UGIR-1903, Ioan Cezar Corici, a declarat la finalul întâlnirii, că cel mai simplu ar fi ca patronatele să accepte salariul minim garantat în plată propus de Guvern. "Valoarea de 480 de lei nu e bătută în cuie. Dacă sindicatele vor accepta renunţarea la grilă, se va ajunge probabil la deblocarea acestui nivel", a concluzionat Corici.

În urmă cu o zi, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şi cel al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, s-au întâlnit cu delegaţii confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional pentru a discuta pe tema stabilirii salariului minim pentru anul viitor.

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii sindicaliştilor au propus ca salariul minim pe economie în 2008 să nu fie mai mic de 540 de lei.

Ministrul Muncii a apreciat că suma cerută de sindicate este prea mare şi ar duce la un deficit bugetar important, arătând că salariul minim ar putea fi fixat între propunerea făcută de Guvern, de 450 de lei şi cea cerută de sindicate, de 540 de lei.

Păcuraru a amintit că în Programul de guvernare era prevăzută o creştere a salariului minim cu 60 la sută, iar stabilirea acestuia la 450 de lei, raportat la 280 de lei, cât era în 2004, ar duce la realizarea angajamentului din acest document.

Şi ministrul Economiei arăta, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor, că salariul minim ar putea fi între limita stabilită prin proiectul Legii bugetului de stat pe 2008 şi valoarea cerută de sindicate. Vosganian preciza că au fost făcute estimări pentru un salariu minim de 500, 520, respectiv 550 de lei, iar în funcţie de rezultatele acestor estimări se va face o propunere în şedinţa de Guvern.

La finalul întâlnirii, preşedintele CNSLR - Frăţia, Marius Petcu, declara că o ofertă a salariului minim între 500 şi 540 de lei ar putea fi acceptată, excluzând varianta unui salariu minim pe economie mai mic de 500 de lei în 2008. Petcu a precizat că în cazul în care oferta Guvernului nu va fi satisfăcătoare, confederaţiile vor declanşa conflictul de muncă, prin care vor fi blocate ramuri întregi ale economiei, estimând că, în cazul în care acţiunea va fi declanşată, la ea vor participa 1,5 milioane de oameni.

Cele cinci confederaţii sindicale - Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi CSN Meridian - anunţau, vineri, că se va ajunge la grevă generală dacă patronatele nu stabilesc un salariu minim pe economie, pentru 2008, mai mare decât cel de 480 de lei oferit anterior şi respins de reprezentanţii salariaţilor.

Confederaţiile sindicale sunt nemulţumite şi de faptul că Guvernul a stabilit salariul minim pe economie pe 2008 la nivelul de 450 de lei, cu doar doi la sută mai mare decât salariul minim prevăzut prin Contractul Colectiv de Muncă de anul trecut, deşi se angajase în 2006, în faţa Parlamentului, la un nivel al salariului minim de 654 de lei în 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele resping oferta patronatelor privind salariul minim şi continuă conflictul de muncă.
 Vizualizări articol: 646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele resping oferta patronatelor privind salariul minim şi continuă conflictul de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei