Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 197 (8421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Amintiri de pe Valea Șomuzului”, al doilea volum publicat de pictorul David Croitor

Miercuri, 23 August 2023 (16:13:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pictorul David Croitor a publicat recent al doilea volum al său, „Amintiri de pe Valea Șomuzului. O lume așa cum a fost” (402 pagini), la Editura Sedcom Libris, Iași, după patru ani de la apariția primei sale cărți, „Perioada prostiei'” (14 august 2019).

Volumul face parte din categoria memorii, eseistică. David Croitor, născut în satul bucovinean Liteni (astăzi aparținând de comuna Moara), de pe Valea Șomuzului, dar locuind de mulți ani la Vatra Dornei, spune că noua sa carte este „o incursiune târzie și duioasă în lumea copilăriei mele și nu numai. Cine o va citi va vedea...”.

Cartea este ilustrată cu lucrări semnate de autor (ulei pe pânză), aflate, în prezent, în colecții private.

Pe coperta a patra a cărții proaspăt ieșită de sub tipar, David Croitor scrie: „Cel mai frumos lucru din lume este să ai pe cineva aproape, cineva care, chiar dacă nu poate face lucruri mari pentru tine, poate măcar să te asculte. Cineva care să-ți întindă umărul ca să plângi atunci când îți vine să plângi. Cel mai frumos lucru din lume este să vină toamna și să te găsească pe dealuri, la cules de lumină. Cel mai frumos lucru din lume este când alergi prin maldăre de frunze, alergi și iar alergi, frunzele se zbuciumă a poezie sub picioarele tale, iar vântul nu te poate ajunge din urmă. Cel mai frumos lucru din lume este atunci când îți vine în minte să te gândești că cel mai frumos lucru din lume este să te gândești că există cu adevărat cel mai frumos lucru din lume, chiar dacă tu nu l-ai găsit încă. Cel mai frumos lucru din lume este atât de aproape de mine și de tine, este chiar între noi”.

 

·        „David Croitor are o calitate esențială pentru orice scriitor: nu plictisește”

 

Autorul a transmis mulțumiri tuturor celor care s-au implicat, punctual, determinând apariția cărții. „Le mulțumesc scriitorului Dan Lungu, pentru prefață, doamnei Carmen Olaru, pentru corectură, doamnei Delia Ioana Leizeriuc, pentru redactare, doamnei Alina Hucai, pentru tehnoredactare, concepția coperților și, foarte important pentru mine, portretul în cuvinte, un fel de CV mai altfel...”.

Scriitorul Dan Lungu, care îl numește pe autor „un povestaș de primă mână”, a amintit, în prefața cărții, printre altele, că autorul celor cincizeci și trei de povestiri „are o calitate esențială pentru orice scriitor: nu plictisește. David Croitor povestește cu vervă, interesant, atent la detalii, la personaje și la dialog. Situațiile pe care și le alege, modul cum gradează narațiunea, limbajul, ritmul te țin cu ochii în pagină și, nu de puține ori, te fac să explodezi de râs. Ce mai, David Croitor este un povestaș de primă mână! Aș porni cu el într-o călătorie de trei zile și trei nopți, fără teama de a mă plictisi”.

Tot Dan Lungu mai spune că toate povestirile scrise de David Croitor comunică la nivel profund, rizomatic, țesând o lume narativă coerentă. „Uneori întrezărim năzdrăvăniile antonpannești, alteori îl auzim parcă pe humuleșteanul cel hâtru sau simțim ritmuri sadoveniene, dar toate sunt absorbite organic în lumea lui David Croitor”, a completat scriitorul Dan Lugu în prefața cărții.

Cartea „Amintiri de pe Valea Șomuzului. O lume așa cum a fost”poate fi achiziționată de la librăria online https://portokal.ro/.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Amintiri de pe Valea Șomuzului”, al doilea volum publicat de pictorul David Croitor.
 Vizualizări articol: 676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Amintiri de pe Valea Șomuzului”, al doilea volum publicat de pictorul David Croitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei