Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 197 (8421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Vatra Dornei

Judecătorii au aplicat cea mai mare pedeapsă din ultimii ani pentru un șofer pericol public autor de accident mortal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorul unui accident rutier mortal, o dublă tragedie, care nu avea permis de conducere și era și băut, a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Vatra Dornei la o pedeapsă rezultantă de 5 ani și 5 luni de închisoare, evident în regim de executare.

Sentința rezultă prin contopirea mai multor pedepse, cea principală, pentru ucidere din culpă, fiind de 4 ani de închisoare.

Pedeapsa rezultantă pare justă raportat la numărul de infracțiuni pentru care este judecat inculpatul, dar comparativ cu pedepsele date în ultimii ani în județul Suceava pentru infracțiuni de ucidere din culpă cu circumstanțe agravante (alcool, lipsă permis sau părăsire loc accident), este cea mai mare.

De precizat că sentința dată de Judecătoria Vatra Dornei în cazul acestui accident petrecut în mai 2020 pe raza comunei Panaci nu este definitivă, iar cel condamnat a contestat-o la Curtea de Apel Suceava, unde spre finele acestui an se va da probabil pedeapsa finală.

Pe 22 mai 2020, într-o zi de duminică, în jur de ora 19.00, la Panaci, pe un drum comunal, o autoutilitară în care se aflau șase bărbați s-a zdrobit de un stâlp. Un bărbat a murit pe loc, iar ceilalți cinci au ajuns la spital, răniți. Ulterior, a murit și un al doilea pasager. Alți doi au suferit leziuni grave, fiind acum părți civile în proces ca victime ale infracțiunii de vătămare corporală din culpă.  

Din ancheta polițiștilor de la Vatra Dornei a rezultat că la volan se afla un tânăr în vârstă de 28 de ani, care nu are permis de conducere și era și băut.

Cei șase lucrau la Panaci la renovarea unei grădinițe.

La ora accidentului, cei șase se întorceau de la un grătar făcut la o stână aflată pe un deal, unde au consumat alcool.

În timp ce se afla într-o zonă de coborâre, la ieșirea dintr-o curbă, Constantin Prisacaru (tânărul fără permis și cu o concentrație de alcool de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat), a scăpat mașina de sub control, intrând violent în stâlp.

În acest dosar sunt constituite două părți vătămate și zece părți civile, iar latura civilă privind acordarea de despăgubiri a fost disjunsă în alt dosar înregistrat la Judecătoria Vatra Dornei.

Tânărul care s-a aflat la volan este din Iași, un pasager este din Republica Moldova, iar restul sunt localnici.

Inculpatul din acest dosar se bucură de prezumția de nevinovăție, până când se va ajunge la sentința definitivă și irevocabilă.

 

Șoferii băuți, drogați sau fără drept de a conduce nu mai pot fi condamnați cu suspendare în caz de accident mortal 

 

În luna iulie a acestui an a fost promulgată legea prin care cei care comit un accident soldat cu pierderi de vieți în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține permis de conducere vor fi condamnați la închisoare cu executare.

Legea aduce o stipulare clară și importantă. Atunci când este vorba de o infracțiune la regimul rutier și o infracțiune contra vieții, pedeapsa rezultantă se va executa prin încarcerare, judecătorul neavând drept de opțiune între suspendarea executării ori executarea în penitenciar.

Legea face referire la faptele de conducere fără permis, conducere cu permis dar fără categorie corespunzătoare, conducere cu un permis care a fost anulat sau retras, conducere în condițiile în care dreptul de a conducere era suspendat, conducere cu un permis străin care nu dă dreptul de a conduce pe teritoriul României, conducere sub influența alcoolului (alcoolemie peste 0,8 la mie, dacă este mai mică fapta fiind contravenție, nu infracțiune) sau a unor substanțe psihoactive.
Acest accident produs în anul 2020 nu intră sub incidența acestei prevederi,iar judecătorii au avut și până acum la îndemână Codul Penal care le permite să aplice pedepse mai aspre atunci când este cazul.   

De precizat că în general și până acum acești șoferi pericol public autori de accidente mortale primeau pedepse cu executare, deși au fost și excepții.

În general însă pedepsele date de instanțele sucevene au fost mai mici, cele mai multe între 2 ani și 3 ani de închisoare și în cele mai grave cazuri de ucidere din culpă, cu tot cu consum de alcool și/sau părăsire loc accident. 

Rămâne de văzut care va fi sentința finală în acest dosar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judecătorii au aplicat cea mai mare pedeapsă din ultimii ani pentru un șofer pericol public autor de accident mortal.
 Vizualizări articol: 2874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Judecătorii au aplicat cea mai mare pedeapsă din ultimii ani pentru un șofer pericol public autor de accident mortal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei