Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 sep 2008 - Anul XIII, nr. 218 (3899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vorbitul inteligibil al persoanelor cu deficienţe de auz, explicat de cercetători

Cercetătorii au explicat modul în care persoanele care au surzit continuă să vorbească inteligibil timp de mai mulţi ani, acest lucru reprezentând un pas înainte în înţelegerea felului în care iau naştere cuvintele, potrivit unui studiu apărut în revista Nature Neuroscience, informează AFP.

David Ostry şi Sazzad Nasir de la Universitatea McGill din Canada au realizat o experienţă de învăţare a motorului vorbirii la cinci subiecţi care au surzit la maturitate şi asupra altor şase subiecţi de aceeaşi vârstă, care însă nu sufereau de deficienţe de auz.

Persoanele surde purtau un implant auditiv, însă dispozitivul a fost scos din funcţiune pentru realizarea experimentului.

Participanţii au fost puşi să emită silabe scurte, în timp ce mişcarea maxilarelor lor a fost uşor contracarată de un aparat care a provocat o deformare a sunetelor. După sute de repetiţii, subiecţii au fost capabili să îşi adapteze mişcările pentru a corecta aceste erori, şi persoanele cu deficienţe de auz şi cele sănătoase demonstrând aceeaşi capacitate de adaptare.

Potrivit cercetătorilor, studiul a demonstrat că producerea cuvintelor are legătură cu auzul, receptorii musculari, pielea şi ţesuturile moi ale coardelor vocale, care păstrează în memorie senzaţii.

"Atunci când un copil începe să vorbească, el primeşte două tipuri de informaţii", a spus David Ostry. "Una este informaţia auditivă, sunetul propriei voci. În acelaşi moment, el primeşte şi informaţii de la receptorii din piele şi muşchi", a adăugat el.

"Atunci când nu mai ai capacitatea de a auzi, pierzi unul dintre cele două sisteme de bază ale exprimării prin cuvinte, însă unul dintre ele se păstrează. Şi acesta contează enorm pentru afluxul senzorial asociat cuvintelor. El ar putea chiar reprezenta baza unei terapii a limbajului", a conchis el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vorbitul inteligibil al persoanelor cu deficienţe de auz, explicat de cercetători.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vorbitul inteligibil al persoanelor cu deficienţe de auz, explicat de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei