Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 apr 2012 - Anul XVII, nr. 79 (4984)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Săptămâna a VI-a din Postul Mare

Biserica Ortodoxă se află în cea de-a VI-a săptămână a Postului Mare, acest pelerinaj duhovnicesc spre Praznicul Învierii Domnului. Săptămâna a VI-a sau a Floriilor e cadrul unei întreite înainte prăznuiri şi anume: pregătirea Sâmbetei lui Lazăr, a Duminicii Stâlparilor şi a Săptămânii Mari. Actualizarea dramatizată a Patimii, care e obiectul principal al imnologiei Săptămânii Mari a început încă din primele zile ale acestei săptămâni prin evocarea narativă a bolii, iar mai apoi a morţii lui Lazăr şi a mersului lui Hristos spre Ierusalim, unde va suferi Patima Sa câteva zile mai târziu.

În cadrul slujbelor cuprinse în cartea Triodului, în această perioadă se face pomenirea suferinţei lui Lazăr, a morţii lui, a înştiinţării Mântuitorului de boala lui Lazăr şi a morţii acestuia şi a drumului Domnului nostru Iisus Hristos spre Betania şi spre Ierusalim. Trimiterea de mesageri la Hristos de către Marta şi Maria reprezintă ostenelile Postului Mare realizate prin conlucrarea dintre acţiune şi contemplaţie, graţie cărora Hristos va veni prin Patima Sa, să ne izbăvească mintea înlănţuită în patimi.

După Avva Isaia, Lazăr simbolizează mintea înfăşurată în voinţa proprie, iar Marta şi Maria asceză şi plânsul. Luptând împotriva trândăviei, vom putea învia din întunericul "uitării de Dumnezeu" la lumina pocăinţei.

 

Sâmbăta lui Lazăr

În sâmbăta săptămânii a şasea, numită şi "Sâmbăta lui Lazăr", se face din nou pomenirea morţilor. Învierea lui Lazăr, fratele surorilor Marta şi Maria către Domnul Hristos o face este o anticipare a învierii de obşte a tuturor oamenilor şi este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de "Duminica Intrării Domnului în Ierusalim", cele două zile alcătuind împreună hotarul şi puntea de legătură câtre Săptămâna Patimilor.

 

Duminica Floriilor

În Duminica Floriilor, a şasea a Postului Mare, se sărbătoreşte intrarea solemnă a Mântuitorului Hristos în Ierusalim, spre patima cea de bunăvoie. Ramurile înmugurite de salcie, sfinţite în biserici, se împart în această zi credincioşilor pentru a fi duse acasă şi aşezate lângă icoane. Şi în ziua de Florii se face, pentru cei care postesc, dezlegare la peşte. Această zi de praznic, ultima înainte Sfintelor Paşti, anticipează bucuria pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos - biruinţa asupra morţii.

Începând cu Duminica Floriilor, în fiecare seară se vor oficia Deniile specifice Săptămânii Mari. (Sursa: www.reintregirea.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săptămâna a VI-a din Postul Mare.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Săptămâna a VI-a din Postul Mare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei