Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iul 2008 - Anul XIII, nr. 167 (3848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Aurel BURCIU

Aurel BURCIU


PNL

Contribuţia PD-L la factura plătită de români

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto:

În climatul creat de liberali se poate respira spiritual i se poate progresa material, valorile mişcându-se nederanjate de nimeni.

(Petre Ţuţea, 1990)

 

Atunci când spunem PD-L ne gândim, voluntar sau nu, la singurul lider real pe care îl are această construcţie politică, anume la dl. Traian Băsescu. Îndeosebi din ipostaza de preşedinte al României dl. Băsescu  a gestionat şi continuă să gestioneze destinele PD-L ca partid prezidenţial. În măsura în care avem în vedere atribuţiile statuate de Constituţia României pentru instituţia prezidenţială, îndeosebi pe chestiuni de politică externă, în aceeaşi măsură putem deduce, pe cale de consecinţă, ipocrizia ce defineşte discursul unor lideri PD-L (de exemplu: sunt în opoziţie, dar şi la putere!).

Atunci când domnul Băsescu a enunţat axa Bucureşti - Londra -Washington, domnia sa a conturat şi direcţia de politică externă a României; ea înseamnă, implicit, o anumită „îndepărtare” a României de Rusia, îndepărtare pentru care ulterior a trebuit să plătim cu toţii un „preţ”. Atunci când dl. Băsescu a discutat oarecum ironic despre Marea Neagră ca fiind un „lac rusesc”, domnia sa şi-a asumat şi o anumită izolare a României de Rusia, izolare pentru care trebuie să plătim un alt „preţ”. În egală măsură, gafa a d-lui Băsescu la summitul NATO de la Bucureşti, prin declararea sprijinului pentru Ucraina în vederea acordării MAP, înseamnă un alt preţ pe care va trebui să îl plătim cu toţii în viitor. Este suficient să spunem că un „lux” similar celui manifestat de România în politica externă, faţă de Rusia,  nu şi-au permis nici ţări precum Germania sau Franţa!

Este oportun să amintim că circa 1/3 din consumul de gaze naturale, alături de circa 10% din petrolul României provine astăzi şi va proveni şi în anii ce urmează din rezervele Rusiei, via Gazprom; preţul plătit de România, fie direct, fie prin diverşi intermediari impuşi de Gazprom, a fost şi va fi aproape direct proporţional cu natura relaţiilor politice/diplomatice dintre România şi Rusia. Într-un interviu recent al lui Alexander Medvedev, acesta admite că Gazprom practică preţuri în funcţie de client (Hotnews, iulie 2008); mai mult, el spune că proiectul Nabuco (susţinut de dl. Traian Băsescu) ar putea funcţiona după 2030, moment la care şi anumiţi intermediari dintre Gazprom şi România ar putea fi eliminaţi; mai sec spus, dependenţa României de Rusia cu privire la sursele energetice va mai dura cel puţin 2-3 decenii! Aceasta este „moştenirea” pe care dl. Traian Băsescu şi PD-L o va lăsa generaţiilor viitoare: relaţii negative cu Rusia şi o influenţă notabilă în preţurile majorate plătite de români! Actualmente preţul gazelor din rezerve proprii este de circa 200 USD per mia de mc, iar cel pentru importul de la Gazprom este de circa 420 USD; preţurile practicate de Gazprom la gaze naturale se vor dubla în 2009; evident, Gazprom, cu o capitalizare de circa 350 miliarde USD, este a treia companie din lume (Gazprom asigură o pătrime din necesarul  de gaze naturale ale Europei!). 

Anterior am invocat ideea unei ipocrizii ce defineşte discursul unor lideri PD-L, fie ei centrali (Emil Boc, Adrian Videanu etc.), fie ei de la nivelul judeţului Suceava. Într-un articol tip comunicat de presă (Monitorul, 14 iulie a.c.), dl. deputat PD-L Romică Andreica acuză cu patimă „vânzarea resurselor României” de către PSD şi Adrian Năstase. Ignor faptul că articolul invocat este stufos şi uşor demagogic; spun explicit că sunt de acord cu ideea de bază invocată de către dl. Andreica; criza energetică internaţională şi influenţa indusă de 150 USD per baril petrol o resimţim cu toţii „în buzunare” îndeosebi datorită d-lui Adrian Năstase (am argumentat acest fapt în 4 iulie a.c.). Dl. Andreica omite însă în mod diplomatic să invoce/amintească şi despre contribuţia d-lui Băsescu şi a PD-L cu privire la criza energetică pe care o traversează astăzi România. Este de spus că dl. Băsescu a omis, la rândul său, un principiu minor de politică externă, anume că în acest domeniu nu există prieteni sau adversari; există şi va exista întotdeauna numai interesul naţional!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contribuţia PD-L la factura plătită de români.
 Vizualizări articol: 781 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contribuţia PD-L la factura plătită de români0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei