Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iul 2008 - Anul XIII, nr. 167 (3848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Desfiinţaţi bacalaureatul!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Educaţiei susţine că organizarea bacalaureatului a fost cea mai bună din ultimii ani. Presa a fost însă plină de scandaluri şi cazuri de furt, s-a ajuns până la implicarea DNA. Dar dacă nu este o problemă de organizare? E greu să organizezi un sistem imun la fraudă atunci când toţi participanţii, elevi şi supraveghetori, au interes să înşele regulile. Cred că problema nu ţine în primul rând de organizare, ci de filosofia sistemului. Trebuie să facem un pas în spate şi să ne întrebăm: de ce există bacalaureatul?

Singura motivaţie pare a fi obişnuinţa. Aşa ne-am obişnuit, ”aşa s-a pomenit”, cum se zice la mine la ţară atunci când n-ai argumente pentru ceva, dar ţii neapărat să-l faci. Teoretic, bacalaureatul ar trebui să fie un examen de maturitate. Dar nu funcţionează deloc în acest mod. Bacalaureatul este o rămăşiţă a timpurilor în care absolvirea unui liceu chiar însemna ceva. A acelor vremi când mai puţin de 10% dintre români mergeau la liceu. Absolvirea unui liceu te propulsa deja într-o elită, puteai intra în rândul funcţionărimii, a micii burghezii pe care o cunoaştem acum mai mult din scrierile lui Caragiale. Atunci avea oarece logică organizarea unui bacalaureat: absolvenţii erau puţini, iar liceul te propulsa social.

Acum, învăţământul liceal a devenit de masă. Selecţia elitei ar trebui făcută la facultate, dar tendinţa la nivel mondial este ca şi sistemul universitar să se masifice. Atunci, de ce mai este nevoie de bacalaureat? Devenit o obişnuinţă socială, nu mai este un examen de maturitate, ci doar ceva ce trebuie bifat, eventual pentru că angajatorii cer diplomă de bac. Şi de ce cer angajatorii diplomă? Pentru că aşa se obişnuieşte. Este un cerc vicios din care nimeni nu câştigă. Ba chiar, toată lumea pierde, pentru că elevii sunt învăţaţi că examenul de maturitate înseamnă pricepere în a fura.

Ar trebui să facem din bacalaureat un examen opţional, eventual necesar doar pentru cei care vor să meargă mai departe cu studiile, spre facultăţi. Altfel, e perfect onorabil să angajezi un şofer care a absolvit 12 clase şi nu a trecut prin bac. Profesorii care i-au trecut clasa s-au asigurat că au anumite cunoştinţe, ar trebui să primească o diplomă de absolvire a 12 clase şi atât. Astfel, am elimina o întreagă categorie de elevi obligaţi acum să se înscrie la bac doar pentru că ”aşa s-a pomenit”.

Pentru ceilalţi, ar trebui organizat un sistem flexibil de certificare a cunoştinţelor, în funcţie de cerinţele facultăţilor. Dacă facultatea unde doreşte să meargă elevul cere diplomă de bac (deşi nu văd de ce ar face-o, mai degrabă ar prefera să organizeze un examen propriu), atunci trebuie să existe o procedură opţională, doar la materiile cerute de respectiva facultate. Astfel, liceenii nu ar da bac-ul în funcţie de profilul liceului, ci în funcţie de ce vor să studieze mai departe.

Acest examen ar facilita traseul ulterior, nu ar fi o piedică pentru cei care vor să meargă la facultate (nevoiţi să înveţe în paralel pentru cele două examene, acolo unde şi facultăţile organizează o selecţie).

O altă soluţie ar fi aşa-numitul ”bacalaureat internaţional”, un sistem de examene certificate la nivel internaţional implementat pe câteva şcoli pilot de către prietenul meu Marian Staş, un absolvent de Harvard care se chinuie de ani de zile să importe idei bune pentru învăţământul românesc (detalii la www.lmt.ro/scoala/scoala.html).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Desfiinţaţi bacalaureatul!.
 Vizualizări articol: 2454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Desfiinţaţi bacalaureatul!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Esti DUS trimis de
(18 iul 2008, 17:41:09
Sorry, micule ziarist ! Pe vremea cand LICEUL INSEMNA CEVA, peste 95% dintre tineri FACEAU LICEUL. Abia ACUM, cand POLITICA CRIMINALA a Parlamentelor Romaniei si cea IRESPONSABILA a PRESEI au transformat LICEUL intr-o forma DERIZORIE, fara finalitate, fara NECESITATE (NU se invata pentru ca NU MAI ESTE NEVOIE: cei CU BANI sunt CEI FARA SCOALA, iar cei CU SCOALA sunt cei mai saraci in Romania - ACESTA ESTE MOTIVUL !), spuneam ca ABIA ACUM procentul celor ce fac liceul SCADE continuu de ani buni. Ne transformam, intr-un ritm ACCELERAT intr-o tara de ANALFABETI tupeisti si agresivi, atat de tupeistiincat ne "permitem" sa scriem cu greseli de ortografie chiar in presa!
2.   Educatie trimis de
(19 iul 2008, 10:16:03
asta e deviza ascunsa a mogulilor care conduc lumea: o natie de analfabeti e foarte usor de condus, de manipulat!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei