Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 257 (8481)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Beneficiari mulți

Aproape 60.000 de burse, pentru 90.000 de elevi suceveni, după noile criterii ale Ministerului Educației

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând din acest an școlar, Ministerul Educației a schimbat criteriile de acordare a burselor școlare pentru învățământul preuniversitar, modificările impuse aducând un număr consistent de beneficiari.

La nivelul județului Suceava vor fi acordate 59.510 burse, cele mai multe – 38.102 – fiind burse sociale, care sunt în valoare de 300 de lei.

Acestea se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/ membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, celor din familii monoparentale, cu anumite deficiențe, etc.

În județul Suceava, în ciclurile școlare primar, gimnazial, liceal și profesional, sunt aproximativ 90.000 de elevi, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar la începutul anului școlar.

 

 

  • Ce burse mai primesc elevii

 

 

17.638 de elevi suceveni vor primi burse de merit, în valoare de 450 de lei, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Suceava. Ele se acordă elevilor de gimnaziu și liceu și teoretic „apreciază și încurajează efortul celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale și celor cu rezultate mai mari sau egale cu 9.50”.

3.610 elevi de la clasele profesionale primesc bursă tehnologică, în valoare de 300 de lei, iar 138 de elevi vor beneficia de bursă de excelență olimpică II, de 700 de lei, stimulent care recompensează elevii care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Șase elevi din județ vor primi bursă de excelență olimpică I, între 750 și 3.000 de lei, venit care recompensează elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale.

16 eleve vor primi burse pentru mame minore, de 700 de lei.

Un elev are posibilitatea de a cumula mai multe burse.

 

  • 1.3 milioane de burse pentru 2.9 milioane de elevi

 

La nivel național, vor fi acordate aproape 1.300.000 de burse (excelență olimpică I: 170 de beneficiari, excelență olimpică II: 2.750 de beneficiari, bursa de merit: 459.883 de beneficiari, bursa socială: 736.635 de beneficiari, bursa tehnologică: 82.512 beneficiari, pentru mamele minore: 731 de beneficiare). În luna septembrie, au început școala un număr de 2.9 milioane de elevi.

 

 

 

  • Burse de merit pentru elevi de nota 4

 

 

Noile criterii în funcție de care elevii primesc burse de merit dau naștere la o mulțime de situații absurde, în care elevi cu medii de repetenție sunt recompensați de Ministerul Educației cu burse de 450 de lei pe lună.

Astfel de cazuri întâlnim la clasele profesionale, la clasa a IX-a, aproape fiecare liceu tehnic având în centralizările sale elevi cu medii 4 și 5 care figurează pe lista merituoșilor.

Noua metodologie aprobată de ministerul de resort prevede faptul că primii 30% dintre elevii unei clase, pornind de la media cea mai mare către cea mai mică, vor fi răsplătiți cu burse de merit, fără a exista o limită de medie, un plafon care să-i excludă pe elevii care au medii sub un anumit prag.

Deci, da, se poate lua bursă de merit cu medii de 2, 3, 4 sau 5 dacă elevii sunt în primii 30% din clasă, totul spre disperarea elevilor care învață la licee de top, au medii peste 9, însă, potrivit legii, nu s-au încadrat în procentul de 30% dintr-o clasă, impus de minister.

Pus în fața acestei paradoxale situații, Ministerul Educației a explicat că „scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite”.

O altă situație absurdă survenită ca urmare a criteriilor impuse de Ministerul Educației apare la colegiile de top, cu elevi cu medii mari, unde mulți dintre ei nu au mai prins bursa de merit, pentru că nu se încadrează în procentul de 30% impus de minister.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 60.000 de burse, pentru 90.000 de elevi suceveni, după noile criterii ale Ministerului Educației.
 Vizualizări articol: 1150 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 60.000 de burse, pentru 90.000 de elevi suceveni, după noile criterii ale Ministerului Educației5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei