Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 166 (8390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Prezență numeroasă

Paraclisul Sfântul Luca al Crimeei, sfințit duminică, în cadrul Parohiei Sf. Andrei Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un moment de mare sărbătoare pentru credincioșii din cartierul sucevean Burdujeni și nu numai a fost duminică, 16 iulie, când, în prezența Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul și a unui sobor de preoți, a avut loc sfințirea Paraclisului Sfântul Luca al Crimeei.

Evenimentul, care a adunat un număr mare de credincioși, a început dis-de-dimineață, cu „Acatistul Sfântului Luca al Crimeei”, fiind urmat de Întâmpinarea Ierarhului - Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, apoi având loc Târnosirea Paraclisului, a Troiței de piatră și a Icoanei Sfântului Andrei în mozaic.

La final a avut loc Dumnezeiasca Liturghie și Parastasul pentru ctitorii adormiți.

Prezent la slujba de sfințire săvârșită de un sobor de preoți în frunte cu Episcopul- Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul, primarul Sucevei, Ion Lungu, a amintit că municipalitatea suceveană a contribuit financiar la ridicarea acestui Paraclis, având un important rol în sprijinirea cultelor religioase.

„A fost o slujbă deosebită, înălțătoare. Sfinte Apostole Andrei, Sfinte Luca al Crimeei, rugați pe Dumnezeu să ocrotească orașul nostru. Doamne ajută!”, a spus Ion Lungu.

 

Sfântul Luca al Crimeii – descoperitor al anesteziei locale și fondator al chirurgiei septice

Luka Voino-Iasenețki, cunoscut și ca Sfântul Luca al Crimeii, născut Valentin Feliksovici Voino-Iasenețki, a fost un chirurg rus, fondator al chirurgiei septice, scriitor religios, episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse și arhiepiscop de Simferopol și Crimeea începând din mai 1946.

Născut în data de 27 aprilie 1877, Sf. Luca a descoperit metoda anesteziei locale, care a înlocuit anestezia generală.

În 1916 a publicat o carte de medicină bazată pe experiențele sale medicale - "Eseu despre chirurgia infecțiilor septice".

În timpul războiului ruso-japonez, desfășurat între anii 1903-1904, soldat cu foarte mulți răniți, vreme de aproape un an a slujit ca voluntar, în postul de medic-chirurg, în spitalul Crucii Roșii din Kiev.

În ciuda sărăciei crunte a locuitorilor și a lipsei de instrumentar, vreme de treisprezece ani, Sfântul Luca a lucrat în mai multe spitale de țară. Primea la consultație până la două sute de oameni pe zi. Opera de dimineața până seara, iar noaptea analiza cazurile cele mai complicate din ziua precedentă.

Numai în 1909 a făcut 292 de operații. Prin rugăciunile și intervențiile sale chirurgicale, mulți oameni au scăpat din ghearele morții, iar unii pacienți orbi și-au recăpătat vederea.

În ciuda terorii regimului bolșevic, a refuzat să facă operații fără a avea în sală icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea și credința lui în Iisus Hristos, el a pătimit mult în temnițele comuniste și în exil, timp de 11 ani, în zonele arctice, unde supraviețuirea era foarte dificilă. A revenit abia în 1946, după ce a trecut perioada de condamnare.

A fost numit arhiepiscop de Simferopol și Crimeea, iar predicile lui au fost ascultate de toate categoriile sociale și intelectuale.

A trecut la cele veșnice pe 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaște, dezgropate pe 17 martie 1996, în prezența a patruzeci de mii de credincioși, răspândeau o plăcută mireasmă, iar inima sa a fost găsită neputrezită. După trei zile, au fost mutate în Biserica Sfânta Treime din orașul Sinferopol, din Crimeea.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paraclisul Sfântul Luca al Crimeei, sfințit duminică, în cadrul Parohiei Sf. Andrei Suceava.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paraclisul Sfântul Luca al Crimeei, sfințit duminică, în cadrul Parohiei Sf. Andrei Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei