Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 142 (8366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Profesorii din sate, premiați la Gala „Excelența în educația din mediul rural”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În seara zilei de joi, 15 iunie, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, Asociația Fălticeni Cultural a organizat Gala „Excelența în educația din mediul rural” - zona Fălticeni, manifestare inclusă în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Programului „Zilele Culturii Fălticenene”.

Gala a fost precedată de spectacolul coregrafic „Irimescu 120” oferit la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” de dansatori de la Opera Națională și de la Facultatea de teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, secția coregrafie, îndrumați de conf.univ.dr. Lorette Enache, concertul de flaut și recitalul de poezie susținut de prof. univ. dr. Nicolae Maxim,  fost prim-solist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, unul dintre puținii instrumentiști care a avut ocazia să cânte la toate edițiile Festivalului Enescu și care a făcut parte din World Philharmonic Orchestra și un recital de pian susținut de Andrei Purdilă, elev la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Nominalizările au fost făcute până la începutul lunii iunie, în cadrul Galei fiind prezentate poveștile de succes ale profesorilor și învățătorilor din mediul rural implicați în comunitate, care au avut proiecte cu impact pentru sat sau ai căror elevi au obținut rezultate foarte bune la olimpiadele și concursurile școlare.

 

„La țară se face educație, poate chiar peste oraș”

Prin acordarea acestor premii, Asociația „Fălticeni Cultural” dorește să recunoască public valoarea muncii și rezultatele excepționale înregistrate de dascăli care sunt apreciați de elevi, părinți, colegi și de întreaga comunitate în care își desfășoară activitatea. 

„Premiem profesorii care au ales să rămână în sălile de clasă din satele din jurul Fălticeniului în România anului 2023. Eu sunt preot într-un sat. Acolo se face educație poate chiar peste Fălticeni, pentru că am văzut câtă dăruire au profesorii și învățătorii, cum aceste cadre didactice caută fel de fel de metode pentru a face dintr-o școală veche una cât mai modernă.

Am avut o prejurizare, dar din păcate nu am mai reușit să facem jurizarea finală, greva din învățământ ne-a încurcat puțin. Din cele 5 trofee pe care doream să le oferim și mai multe diplome de nominalizare, avem 19 trofee făcute de Pleximet. Sunt și două premii de excelență pentru întreaga carieră, pentru că ne-am gândit și la cei care nu mai sunt în activitate acum, dar au făcut foarte, foarte  multe lucruri”, ne-a spus  preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației „Fălticeni Cultural”.

 

Premii de excelență pentru întreaga carieră

Profesorul de istorie de la Horodniceni, Constantin Târziu, și profesoara de limba și literatura română de la Vadu Moldovei, Virginia Bîrleanu-Movileanu, au fost răsplătiți cu Premiul de excelență pentru întreaga carieră. Despre cele două cadre didactice au vorbit profesorii Nicolae Sturzu și Lenuța Rusu.

„Cum în mediul rural instituțiile de cultură nu reușesc întotdeauna să ajungă la doritorii de cultură, sunt de salutat acei oameni inimoși care, după ce au avut o carieră didactică remarcabilă, nu abdică de la a face educație și inventează modalități de a cultiva concetățenii, fie că sunt copii sau adulți. Un astfel de profesor exemplar este Constantin Târziu, care în satul Rotopănești, comuna Horodniceni a înființat un muzeu cu câteva secțiuni, etnografică, culturală, istorie”, a  spus prof. Nicolae Sturzu.

Virginia Bîrleanu-Movileanu i-a fost dirigintă în clasele V – VIII profesoarei Lenuța Rusu, dar din motive medicale nu a putut fi prezentă la gală, trofeul fiind transmis distinsei profesoare au ajutorul maicilor de la Mănăstirea Cămârzani.

„Doamna Virginia a fost un om dedicat școlii și satului natal. A inițiat și a deschis Muzeul Cămârzani, un muzeu istoric și etnografic, a publicat sute de articole în Crai Nou, a semnat cărți și culegeri de folclor, monografii, a fondat un grup vocal bărbătesc cu care a luat premii I, a organizat expediții de culegere de folclor cu elevii. În una dintre expediții a urmat traseul din <Baltagul> de Mihail Sadoveanu și a valorificat material folcloric colectat în lucrări foarte bine documentate, răsplătite cu Trofeul <Miorița>”, a spus prof. interpret de folclor Lenuța Rusu

Profesorul Constantin Târziu a povestit auditoriului despre o mică parte din momentele formării sale ca om și cadru didactic, precizând: „Vin dintr-un loc în care mustește istoria și am căutat împreună cu o colegă, Ileana Roibu, să punem bazele unui așezământ de cultură în Horodniceni. Noi am pornit de pe un teren gol, dar cei care vor veni după noi vor avea de unde să continue”.

 

Excelența în mediul rural ajunge pe o scenă

Fiecare nominalizare a adus bucuria întâlnirii cu dascăli minunați care creează valori. Unii au prezentat rezultatele proprii, alții rezultatele obținute de elevii talentați pe care îi îndrumă sau au făcut referire la alți colegi care, „se vor regăsi printre propunerile făcute de elevi sau părinți pentru ediția următoare a galei, educația fiind esențială chiar dacă profesorii nu primesc, din păcate, recunoașterea publică pe care o merită”.

„Este uluitor faptul că excelența în mediul rural ajunge, în sfârșit, pe o scenă. Dedic acest premiu părinților mei, profesori peste 40 de ani la Școala Gimnazială Râșca, profesorii Zenovia și Ioan Țicalo și colegilor mei de la Școala Gimnazială Râșca, pentru că noi, ca peste tot în mediul rural, suntem o echipă la școlile la care predăm”, a spus prof. dr. Mihaela Grădinariu.

Andreea Ionela Dohotaru, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Muceleanu” din Fântâna Mare, a vorbit în calitate de cadru didactic cu o activitate de 24 de ani la catedră în satul în care a copilărit, Cotu Băii, și 13 ani ca director.

„Liceul pedagogic te formează să fii un bun formator. Ralph Waldo Emerson spune: <Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum și lasă o urmă>. Toți cei care suntem astăzi aici, pe scenă, lăsăm urme. Sunt urme frumoase în urma noastră și asta ne este ținta”, a spus prof. Andreea Ionela Dohotaru.

 

Dacă profesorul nu vine la oră sau întârzie, dă socoteală satului

Cea mai bună radiografie a învățământului din mediul rural românesc a făcut-o prof. Vasile Pohoață, de la Școala Gimnazială Băișești, comuna Cornu Luncii.

„Consider că nu ați premiat și nu ați nominalizat niște oameni, ci întreg învățământul din mediul rural, școlile care gravitează în jurul orașului Fălticeni.

Învățământul de la sate se confruntă cu probleme deosebite comparativ cu cel din mediul urban. Este vorba de depopularea satelor. Spiru Haret construia o școală pentru 20 de copii și aducea un învățător care, de cele mai multe ori, era preotul din sat, așa cum s-a întâmplat și la Băișești, într-o școală care în toamnă face 140 de ani și unde primii învățători au fost preoți. La fel și la Brăiești, o școală de 102 ani. Acum, vedem un microbuz galben, din păcate. El este simbolul decăderii demografice a unui sat.

Într-o școală de 100 de ani, unde lumina strălucea, se închide ușa și rămâne doar speranța, fiecare interpretând speranța într-un mod diferit. Ar fi frumos să sperăm că acolo se vor mai auzi glasuri de copii, pentru că asta înseamnă viața într-o școală.

Majoritatea colegilor din mediul rural pun un pic mai mult suflet decât cei din mediul urban pentru că suntem judecați instantaneu, comunitățile sunt mai mici. Nu ai cum să chiulești, nu ai cum să nu vii la oră sau să întârzii, este imposibil, pentru că dai socoteală. Mai ales noi, cei care locuim acolo, ne întâlnim cu părinții copiilor și de câteva ori pe zi. Chiar dacă statistica spune că sunt mici probleme în mediul rural, copii destoinici, grozavi, se ridică din mediul rural cum s-au ridicat dintotdeauna și sunt greu de oprit, ajung departe. Și asta o spun rezultatele noastre, ale tuturor școlilor din sate. Vă asigur că sunt copii foarte, foarte buni în mediul rural și noi, împreună cu autoritățile locale, încercăm să profităm de ceea ce ne oferă finanțările europene, de ceea ce ne oferă  programele de dezvoltare pentru a aduce învățământul din mediul rural la același nivel cu cel de la oraș. M-aș bucura să asist la o gala a învățământului din zona Fălticeni și să nu mai facem discrepanța dintre urban și rural”, este dorința prof. Vasile Pohoață.

                                                         

Premii pentru întreaga carieră

Virginia Bîrleanu Movileanu – prof. de limba și literartura română la Vadu Moldovei

Constantin Târziu – prof. de istorie la Horodniceni

Excelența în mediul rural 2023 – Zona Fălticeni

1. Silvica Berariu – Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” – Boroaia

2. Preot Florin Mihai Axinia – Școala Gimnazială Mihăiești

3. Roxana Florea – Școala Gimnazială Preutești

4. Gabriela Gogan – Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” – Mălini

5. Mihaela Grădinariu – Școala Gimnazială Râșca

6. Preot Stelian Grădinariu – Școala Gimnazială Râșca

7. Ionela Alina Costan – Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” – Pleșești

8. Gabriela Baba – Școala Gimnazială Hârtop

9. Preot Florin Grigorescu – Școala Gimnazială „Artur Gorovei” – Bunești

10. Iuliana Moisii – Școala Gimnazială Oniceni

11. Iuliana Alexandra Moroșanu - Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” – Pleșești

12. Alexandru Vieru - Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” – Pleșești

13. Mihaela Gogu – Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” – Baia

14. Elena Manolache – Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” – Rădășeni

15. Andreea Ionela Dohotaru – Școala Gimnazială „Ion Muceleanu” – Fântâna Mare

16. Dorina Todirică - Școala Gimnazială „Artur Gorovei” – Bunești

17. Vasile Pohoață – Școala Gimnazială Băișești

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii din sate, premiați la Gala „Excelența în educația din mediul rural”.
 Vizualizări articol: 1530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Profesorii din sate, premiați la Gala „Excelența în educația din mediul rural”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei