Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 142 (8366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

In memoriam Nicolae Ursulescu (1943-2023)

Dimineața zilei de 18 iunie 2023 ne-a adus trista veste a trecerii la cele veșnice a Profesorului universitar dr. Nicolae Ursulescu. Eminent arheolog și istoric, specializat în istoria străveche și veche carpato-danubiană și sud-est europeană, dascăl dedicat și mentor a zeci de generații de studenți, masteranzi și doctoranzi, Profesorul Nicolae Ursulescu a fost legat, prin toate fibrele ființei sale, de învățământul universitar din Cetatea Sucevei. Aici a desfășurat o bogată activitate de cercetare științifică și didactică între anii 1968-1984, mai întâi la nou-înființatul (pe atunci) Institut Pedagogic din Suceava, ulterior devenit Institutul de Învățământ Superior. După 1990, a activat în cadrul Facultății de Litere şi Ştiinţe, apoi al celei de Istorie-Geografie a Universității „Ștefan cel Mare”, în calitate de profesor asociat, titular fiind la Universitatea ieșeană.

În anul 2009, Universitatea suceveană i-a conferit, ca recunoștință pentru meritele sale deosebite în cercetarea istoriei vechi a Bucovinei și în dezvoltarea învățământului de profil, titlul de Doctor Honoris Causa.

Minte creatoare, spirit dinamic și întreprinzător, a contribuit esențial, cu seriozitate, pasiune, generozitate și dăruire la dezvoltarea învățământului arheologic și istoric est-carpatic și național. Bucovina, cu istoria sa deosebită, a fost, întotdeauna, în inima și mintea Profesorului, așa cum se regăsește în investigațiile arheologice efectuate timp de decenii și în scrierile sale. La toate acestea se adaugă Omenia sa, materializată în sprijinul mărinimos și dezinteresat, răsfrânt deopotrivă asupra tuturor celor cu care a lucrat, colaborat și interacționat, ca magistru, om de știință, coleg, prieten sau cetățean.

Acum, cu nemărginită întristare, la despărțirea de Magistrul și Omul Nicolae Ursulescu, Universitatea din Suceava este mai săracă cu un Spiritus Eminens. Noi, toți cei care l-am cunoscut și am colaborat, colegi, discipoli, prieteni, ca dovadă a recunoștinței noastre, suntem datori să ducem mai departe memoria vieții și operei celui plecat în Eternitate.

Amintire vie și luminoasă !

Sincere condoleanțe familiei !

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului In memoriam Nicolae Ursulescu (1943-2023).
 Vizualizări articol: 1041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
In memoriam Nicolae Ursulescu (1943-2023)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei