Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 106 (8330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

În municipiul Suceava

Singurul centru de recuperare de tip ambulatoriu pentru adulți va fi renovat și reabilitat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Singurul centru de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru adulți din municipiul Suceava va fi renovat și reabilitat, lucrări ce trebuie finalizate anul viitor. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului ( DGASPC) Suceava ne-au spus că în primul rând va fi reabilitată clădirea din incinta Complexului Blijdorp - O Nouă Viață,  cu o capacitate de 40 de locuri.  Centrul de servicii de recuperare neuromotorie pentru persoane adulte cu dizabilități (de tip ambulatoriu)este situat pe strada Ion Irimescu nr. 9, în cartierul Obcini, la ieșirea din municipiul Suceava spre localitatea Moara, pe partea stângă. În laterala centrului se află Biserica „Sfântul Gheorghe”. Costul total al proiectului fără TVA: Total buget:  1.129.351.5 lei; Finanțare nerambursabilă solicitată: 1.102.851,5 lei; Cofinanțare solicitant: 26.500 lei. Sunt bani europeni prin Planului Național de Redresare și Reziliență - Reabilitarea/renovarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități.

 

Servicii oferite beneficiarilor

Pe lângă reabilitatea clădirii, prin proiect se urmărește și dotarea spațiilor actuale ale centrului. Se dorește și diversificarea serviciilor de recuperare neuromotorieoferite persoanelor cu dizabilități, creșterea calității vieții acestora și prevenireainstituţionalizării, concomitent cu dezvoltarea serviciilor alternative de sprijin pentru viaţa independentă şi integrare în comunitate.

În cadrul Centrului de servicii de recuperare neuromotorie pentru persoane adulte cu dizabilități (de tip ambulatoriu)beneficiarii sunt consiliați, personalul lucrează cu ei pentru dezvoltarea abilităților pentru viață independentă; abilitare și reabilitare; integrare socială; pregătire pentru muncă; terapie ocupațională, terapii de recuperare, alte terapii; sprijin pentru integrarea în muncă (inclusiv munca asistată); după caz: servicii specializate în funcție de nevoile specifice și individuale ale persoanelor cu dizabilități etc.; activități culturale și sportive recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu.

 

Este ajutat bolnavul, dar și familia acestuia

Fiecare beneficiar trece mai întâi printr-o evaluare iniţială, urmată de evaluări periodice, prin care se urmăresc  nivelul de dezvoltare cognitivă, motorie afectiv emoțională și de maturizare socială a persoanei,  gradul de autonomie socială şi comunicare,menținerea achizițiilor dobândite, a deprinderilor de viaţă independentă şi autogospodărire, nevoile educaţionale, culturale, riscurile posibile, eventuale dependenţe (droguri, alcool, tutun, altele), nivelul abilităţilor lucrative deja formate și dobândirea altora noi în funcție de potențialul individualși normalizarea vieții familiei și integrarea socială în comunitatea din care fac parte.

„Implementarea proiectului va contribui la optimizarea serviciilor prin creşterea calităţii vieţii persoanei cu dizabilităţi, dar şi a familiei acesteia şi la creşterea rolului persoanei cu dizabilităţi în comunitate. Proiectul facilitează schimbarea mentalităţii comunităţii asupra imaginii persoanei cu dizabilități și respectarea demnității umane prin oferirea accesului la o viață normală. Grupul țintă îl constituie  persoanele cu dizabilități din comunitate, respectiv cele din județul Suceava, precum și beneficiari ai Centrelor de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități”, a explicat Nicoleta Botezatu, Serviciul Proiecte, SSM, PSI, Management (Protecția Copilului Suceava).

 

În  municipiul Suceava, un număr ridicat de persoane cu dizabilități mentale și fizice

De asemenea, motivația principală pentru implementarea acestui proiect vizează activitatea de dezinstituționalizare și crearea de noi servicii alternative care să ofere terapii recuperatorii cu spectru larg în vederea dezvoltării personale, în spații moderne, reabilitate și dotate corespunzător, conform standardelor în vigoare, mai spun reprezentanții DGASPC Suceava. Șefa Protecției Copilului Suceava, Nadia Crețuleac, a declarat:  „Având în vedere că în municipiul Suceava avem un număr ridicat de persoane cu dizabilități mentale și fizice încadrate în diferite grade de handicap, considerăm oportună și necesară reabilitarea și dotarea spațiilor actuale ale Centrului de servicii de recuperare neuromotorie pentru persoane adulte cu dizabilități (de tip ambulatoriu) din municipiul Suceava, fapt care va determina creșterea calității vieții beneficiarilor din comunitate, prin îmbunătățirea calității infrastructurii la nivelul Centrului de servicii de recuperare neuromotorie pentru persoane adulte cu dizabilități (de tip ambulatoriu)  și a serviciilor sociale oferite în mod echilibrat și pentru asigurarea unui acces egal al cetățenilor din comunitate la astfel de servicii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singurul centru de recuperare de tip ambulatoriu pentru adulți va fi renovat și reabilitat.
 Vizualizări articol: 856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Singurul centru de recuperare de tip ambulatoriu pentru adulți va fi renovat și reabilitat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei