Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 106 (8330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Radu Bercea, de la temnița comunistă la cel mai prolific artist plastic sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe 29 august 2023, Radu Bercea, invitatul din această săptămână de la podcastul „Interviurile Monitorul”, va împlini 84 de ani.

Născut la Cuciuru Mare, Cernăuți – Bucovina, pictor, grafician, caricaturist, Radu Bercea este artistul plastic cu cea mai intensă activitate expozițională din arealul sucevean, având la activ peste 200 de expoziții, în toate colțurile țării, dar și în străinătate.

În 1959, pe când era elev la Școala de Arte Plastice și Decorative ”Octav Băncilă” Iași, a fost condamnat la 20 de ani de muncă silnică și 10 ani decădere din drepturile civile, după ce le-a spus unor colegi că rușii nu au venit să ne elibereze, ci să ne ocupe. A stat 5 ani în temnițele comuniste și a fost eliberat după un decret dat de autorități, care au vrut să arate ONU că în România nu există deținuți politici. În cei 5 ani de temniță, în care familia nu a știut nimic de el, a fost de două ori distrofic, ajungând să cântărească sub 50 de kilograme. Ieșit din închisoare, Radu Bercea a început să deseneze, reușind să aibă prima expoziție chiar în 1964, anul eliberării din temniță.

Din podcastul pe care îl puteți viziona integral pe canalul de YouTube al „Monitorul de Suceava”, puteți afla cum a devenit cel mai prolific artist plastic sucevean, cum a ajuns să realizeze lucrări cu spumă poliuretanică, glet sau artelit, cum și-a desenat, în închisoare, haina de deținut, cum a devenit cetățean de onoare al orașului Rio Negro, din Brazilia, dar și care a fost reacția mamei lui când l-a văzut după 5 ani de temniță.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Bercea, de la temnița comunistă la cel mai prolific artist plastic sucevean.
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radu Bercea, de la temnița comunistă la cel mai prolific artist plastic sucevean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei