Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 138 (8055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Freya, zeița iubirii la vikingi

Dacă grecii o aveau pe Afrodita, iar egiptenii pe Isis, vikingii o considerau pe Freya zeița iubirii. Ea este cea mai importantă zeiță din mitologia nordică și era soția zeului Odin, cunoscută uneori și sub numele de Frigg.

Această figură supranaturală era venerată în mitologia nordică până spre secolul al XIX-lea, când, odată cu popularizarea creștinismului și în această zonă, a fost înlocuită cu Fecioara Maria.

În cele mai multe personificări, Freya este redată ca o blondă frumoasă ce avea o pasiune foarte mare pentru poeziile de dragoste. Era considerată zeița fertilității și făcea parte din familia zeilor nordici Vanir.

Fiind cea mai populară zeiță din mitologia nordică, Freya este prezentă și în zilele noastre prin intermediul unor filme și jocuri. Este unul din personajele din revistele de benzi desenate Thor (Marvel Comics) apărute în trecut. De altfel, acest personaj a apărut prima dată într-o revistă de benzi desenate în anul 1993. În plus, despre Freya există și jocuri de pacanele. Cel mai nou este Tales of Asgard - Freya's Wedding, o producție lansată de compania Play'N Go. Acest joc are o grafică de excepție și te introduce în atmosfera unei nunți din era vikingilor, în care printre simboluri se află, pe lângă Freya și Thor, bucate mari de carne și halbe de bere.

 

Cu cine e înrudită Freya

 

Freya s-a născut din relația zeului Njord cu giganta Skadi, aceasta din urmă fiind întruchiparea iernii. În schimb, Njord este zeul mării, al vânturilor, pescuitului, dar și protector al călătoriilor pe mare. În unele versiuni, mama Freyei este Nerthus, zeița păcii și a bunăstării și sora lui Njord.

Totodată, Freya are și un frate geamăn ce poartă denumirea Freyr. Acesta este considerat zeul bogăției, al virilității, prosperității și al vremii bune.

Conform mitologiei germane, Freya se căsătorește cu Odr, zeul pasional, misterios și furios. Relația lor este tumultoasă întrucât acesta este plecat mai mereu în călătorii lungi, iar Freya varsă lacrimi de aur de dorul său. Odr este ulterior identificat în mitologia vikinga ca fiind Odin. Cei doi au avut două fiice, Hnoss și Gersemi, adică în traducere liberă comori.

În traducere, numele Freyei înseamnă dragoste, astfel că ea avea printre atributele cele mai cunoscute iubirea, fertilitatea și frumusețea. În plus, este și patroana recoltelor și a nașterilor, considerată un simbol al senzualității. De altfel, relația cu Loki nu a fost bună tocmai din acest motiv, deoarece a acuzat-o că a avut relații cu toți zeii și elfii, inclusiv cu fratele său geamăn, Freyr.

Totodată, conform mitologiei nordice, Freya era și o practicantă a unei forme de magie șamanice denumită seidr. Avea și capacitatea de a prezice anumite evenimente. Se crede că ea a prezis distrugerea zeilor Ragnarok.

Conducea tărâmul Folkvang și a ales războinicii care urmau să moară în lupte. Cunoștințele sale erau vaste, considerate fără egal în lumea zeilor. În plus, reușea să controleze prosperitatea, sănătatea și dorințele celorlalți. Ea avea o înțelepciune ieșită din comun și era numită "Regină" de vikingi.

În istorie, dar si in cele mai recente filme tematice, diverse obiecte îi sunt atribuite reginei vikingilor, precum o pelerină de pene ce se putea transforma într-un șoim, o șaretă de aur trasă de două pisici albastre, dar și un mistreț de luptă numit Hildesvini. Deținea un palat uriaș pe nume Folkvang, iar ziua de Vineri era dedicată în cinstea ei.

Fiind un personaj atât de cunoscut din mitologia nordică, Freya a rămas importantă în cultura acestor țări. Drept dovadă, numele Freya este unul dintre cele mai populare din Suedia și Danemarca. În plus, ea apare și în imnul Danemarcei, dar are și un rol cultural, fiind prezentă în opera lui Richard Wagner.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Freya, zeița iubirii la vikingi.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Freya, zeița iubirii la vikingi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei