Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 268 (7880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   29 imagini |   ø fişiere video

Cu drapele, cântece și hore

Protest „pentru libertate”, contra vaccinului, a certificatului verde și a tuturor restricțiilor din pandemie, în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de voci au scandat duminică, în centrul Sucevei, mesaje precum „Libertate!”, „Nu cedăm, nu ne vaccinăm!”, „Vrem libertate, nu certificate!”, în cadrul unui protest organizat împotriva restricțiilor impuse din cauza pandemiei, de la introducerea certificatului verde, limitarea prezenței fizice a elevilor la școală, în funcție de gradul de vaccinare al cadrelor didactice, până la obligativitatea purtării măștii de protecție.

De altfel, în ciuda faptului că purtarea măștii de protecție este încă obligatorie și în spațiile deschise, mai ales acolo unde sunt mulți oameni la un loc – și au fost – nici urmă de mască la cei veniți să protesteze.

Doar cei curioși să vadă ce se întâmplă, veniți să asculte ce se vorbește și jandarmii care au stat pe margine, la distanță de mulțime, au purtat mască, prezentată de cei care au luat cuvântul drept „un semn al obedienței, al supunerii față de autorități”.

 

 

 

„Într-o lume de nebuni, trebuie să nu uităm că suntem întregi la cap!”

Cel mai mare protest organizat anul acesta în municipiul Suceava – primul oraș din țară carantinat de autorități, la izbucnirea pandemiei, a adunat pe esplanada centrală aproape o mie de oameni - o parte din convingere, alții din curiozitate.

Cu cântece patriotice, fluturând steaguri ale României, unele brodate cu cruci, altele imprimate cu lupul dacic, cu pancarte și bannere cu mesaje precum "Certificatul verde dăunează grav libertăţii", "Dreptul la educaţie este constituţional", "Stop paşaportului verde", "Vrem şcoala offline", „Deschideți școlile fără condiționări”, dar și cu icoane în mâini, ca la un eveniment religios, protestatarii și-au exprimat nemulțumirile, temerile și dolenațele de renunțare la toate restricțiile impuse odată cu pandemia, solicitând să înceteze „starea de alertă” și să se revină la „starea de libertate”.

„Aceste proteste sunt foarte bune, extraordinare! Într-o lume de nebuni, trebuie să nu uităm că suntem întregi la cap și să facem acest exercițiu de identitate – cine suntem, ce suntem și de ce! Trebuie să ne definim tot timpul, să nu uităm cine suntem. Este un lucru trist - dacă noi uităm cine suntem ce vom spune copiilor noştri că suntem?! Ce lume vom lăsa copiilor noştri? Ne purtăm ca un popor de oi care invită lupii să ne stăpânească!”, a spus doctorul Mircea Pușcașu, președintele organizației Bucovina Profundă, unul dintre organizatorii protestului de duminică.

 

Papucii de copii de pe treptele Casei de Cultură

El a lăudat acțiunea de protest demarată miercuri la Bosanci – „scânteia care a dat foc situației. Lucrurile stăteau să explodeze și nu era cine să dea foc”, a spus el, aducându-l în fața protestatarilor pe Marius Cârneală, de asemenea organizator, de la Grupul Civic Suceava Educată.

Acesta a precizat că acțiunea de protest din centrul Sucevei reprezintă o continuare „mai amplă” a marșului de protest de miercuri, la care au participat părinți cu copii și câteva cadre didactice.

El a explicat apoi și rostul papucilor de copiii așezați în rânduri de pe scările Casei de Cultură:

„Cu regret aveam să aflăm a doua zi că un jurnalist din Suceava a făcut o sesizare la DGASPC...(n.r. discurs întrerupt de un cor de hulituri și strigăte de „rușine!”) în care li s-a cerut o opinie vizavi de prezența copiilor la protest. Aveam să aflăm că prezența lor a fost ilegală, întrucât i-am folosit pentru a influența deciziile autorităților. Dragi jurnaliști și vânători de senzațional, interesul superior al copiilor este și educația, de care Guvernul i-a privat de mai bine de o săptămână. Nu mai zic de anul trecut în care au făcut toți online. Nu le puteți pune pumnul în gură copiilor care cer să fie în școală! Pentru că nu li se permite copiilor să-și spună păsul, pentru că sunteți surzi la nevoile lor fundamentale, aici, pe aceste trepte, unde sunt acești papucei, ar fi trebuit să fie copii care să strige alături de noi: Libertate!!!”.

 

„Libertate nu înseamnă și iresponsabilitate în ceea ce privește boala”

La protestul desfășurat în centrul Sucevei au venit mulți participanţii din alte localităţi ale judeţului dar și oaspeți din alte oraşe ale ţării, precum Botoşani, Iaşi, Neamţ, sau chiar Bucureşti, Arad, Braşov.

Printre cei invitați să vorbească mulțimii a fost și primarul Neculai Miron, din Bosanci, dat ca exemplu pentru implicarea sa în protestul de miercuri.

„Suntem aici să luptăm pentru familiile noastre, copiii noștri... Trebuie să fim foarte atenți, România nu mai este un stat democratic, liberalismul în România a eșuat – asta a spus-o însuși președintele țării, dl. Johannis (n.r. cor de hulituri la adresa celui pomenit și scandări „Jos Iohannis!”). Esența liberalismului constă în respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului – măsurile guvernanților se aseamănă tor mai mult cu fiara anticristică din Biblie – ni se ia dreptul la educație, la a cumpăra, de a intra în instituțiile publice.... ” a spus Neculai Miron.

Numai că, spre deosebire de antevorbitoarea sa, care a susținut sus și tare că pandemia nu există, boala nu există, că totul e o conspirație mondială, primarul din Bosanci, care frământa în mână masca de protecție pe care o purtase înainte de a veni la microfon, le-a atras atenția celor prezenți că „libertate nu înseamnă și iresponsabilitate în ceea ce privește boala. Boala există cu adevărat, se poate vedea în secția ATI de la Suceava, trebuie să căutăm să ne protejăm, așa că vă rog să păstrați normele de igienă și de prevenție pe care ni le recomandă specialiștii”.

Pe ideea că la Suceava gradul de infectare este foarte scăzut, el a îndemnat pe cei prezenți și nu numai să se lupte ca orele de curs să fie reluate în școli, fizic, iar restricțiile de acces în instituții să fie ridicate.

„Vă îndemn să vă iubiți aproapele, indiferent că e vaccinat sau nevaccinat, să luptăm împreună pentru același scop, să ne desfășurăm activitatea fără constrângeri”, a concluzionat primarul liberal.

Protestul a continuat cu cântece și discursuri până după lăsarea întunericului, când pe esplanada din centru s-au încins și hore cu chiuituri, strângeri în brațe și pupături, mai ceva ca la o serbare câmpenească.

Ce COVID, sute de morți pe zi, ca la război, ce pandemie? La Suceava s-a strigat „Libertate!” mai tare decât striga Mel Gibson în Bravehart, iar cu ajutorul Facebook și a „trompetelor” de jurnaliști (blamați public nu doar de organizatori, ci și de alți invitați) mesajul a ajuns mai departe, la zeci și sute de mii de români, fiecare din ei afectați într-un fel sau altul de ce se întâmplă în aceste vremuri tulburi, în care liberul arbitru, nu ceea ce îți spun alții să gândești ori să faci, trebuie să aibă rol decisiv.

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest „pentru libertate”, contra vaccinului, a certificatului verde și a tuturor restricțiilor din pandemie, în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 2587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Protest „pentru libertate”, contra vaccinului, a certificatului verde și a tuturor restricțiilor din pandemie, în centrul Sucevei3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei