Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 82 (7694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentință judecători

Direcția de Drumuri și Poduri Suceava, condamnată pentru nesemnalizarea unei curbe în care a avut loc o tragedie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava a fost condamnată de magistrații de la Judecătoria Suceava la o amendă penală de 125.000 de lei pentru ucidere din culpă, în cazul unui accident mortal petrecut în decembrie 2015. Direcția de Drumuri și Poduri a fost găsită vinovată pentru că nu a semnalizat o curbă periculoasă și nu a luat măsuri de reducere a riscului de accidente, prin eliminarea unui arbore. În acel loc a avut loc un accident mortal.

În același dosar a fost trimis în judecată și șoferul care a intrat cu mașina în copac, din cauza vitezei și a faptului că băuse. Și el a fost condamnat, primind o pedeapsă rezultantă de 2 ani de închisoare pentru ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului, însă pedeapsa a fost suspendată condiționat pe durata unui termen de încercare de 3 ani de zile. Sentința Judecătoriei Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

 

Multă inconștiență și din partea șoferului

Accidentul s-a produs pe 14 decembrie 2015, în jurul orei 16.50.

Andrei Hanganu, din Verești, în vârstă de 27 de ani la acea vreme, conducea un autoturism Volkswagen Polo, cu numere de circulație provizorii, pe DJ 290, pe raza localității Verești, din direcția Fântânele către Verești. Din ancheta polițiștilor rutieri, coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, a rezultat că acesta nu a adaptat viteza la condițiile de drum, fiind și sub influența băuturilor alcoolice (alcoolemie de aproximativ 1,35 g% alcool pur în sânge conform raportului de expertiză medico-legală întocmit de IML Iași), cauză din care, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul volanului, mașina ieșind în afara părții carosabile și intrând în coliziune laterală cu un copac de pe marginea drumului, după care s-a răsturnat pe cupolă. 

În mașină erau cinci oameni.

Din accident a rezultat decesul lui Nicolai Lemnariu, în vârstă de 47 de ani, pasagerul din dreapta.

Pe bancheta din spate se afla o femeie în vârstă de 34 de ani, împreună cu cele două fetiţe ale ei, una în vârstă de 7 şi cealaltă de 12 ani. A doua fetiță a fost rănită grav în urma accidentului.

 

Vina găsită de expert și de procurori administratorului drumului

În sarcina Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, prin reprezentant legal, s-a reținut că nu a luat măsurile corespunzătoare în sensul montării indicatoarelor de avertizare a participanților la trafic cu privire la existența unei curbe deosebit de periculoasă și de restricționare a vitezei pe sectorul de drum de pe DJ 290, situat între localitățile Fântânele – Verești și pentru îndepărtarea arborelui situat la limita drumului, în dreptul curbei deosebit de periculoase, copac ce a reprezentat un pericol potențial pentru participanții la trafic.

„Singura posibilitate de evitare a accidentului era ca șoferul să fi condus autoturismul marca Volkswagen Polo cu viteza de maxim 60 km/h. În momentul producerii accidentului nu exista o astfel de restricționare a vitezei și nu era plasat un indicator vertical care să atenționeze participanții la trafic că există o curbă deosebit de periculoasă”, au arătat procurorii într-un comunicat de presă la vremea respectivă.

Expertul din dosar a concluzionat că lipsa indicatorului rutier de semnalizare a curbei în mecanismul producerii accidentului a constituit un factor decisiv în producerea accidentului, iar dacă nu exista obstacolul (arborele) impactul nu s-ar fi produs, în timp ce cauza concurentă a fost legată de conduita șoferului (care nu a adaptat viteza și era băut).

Cel mai probabil, sentința finală din acest dosar va fi dată de Curtea de Apel Suceava.

Inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcția de Drumuri și Poduri Suceava, condamnată pentru nesemnalizarea unei curbe în care a avut loc o tragedie.
 Vizualizări articol: 3696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Direcția de Drumuri și Poduri Suceava, condamnată pentru nesemnalizarea unei curbe în care a avut loc o tragedie4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei