Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 34 (7646)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Nu e pericol public?

Individul care și-a bătut băiatul de 7 ani a fost lăsat în libertate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bărbatul din satul Deia, comuna Frumosu, care și-a bătut cu bestialitate băiatul în vârstă de 7 ani, a fost lăsat în libertate după 24 de ore de arest. Decizia aparține procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, care a considerat că nu există elemente suficiente care să justifice propunerea de arestare preventivă și este suficientă măsura controlului judiciar. Infracțiunea de violență în familie are limite de pedeapsă reduse, astfel că nu ar fi întrunite elemente suficiente pentru arestare. Dacă agresiunea ar fi fost recentă și s-ar fi putut constata leziuni medico-legale, lucrurile ar fi stat altfel. 

Marius Matei s-a întors așadar acasă. E drept, acesta are impuse o serie de restricții clare, inclusiv de a se apropia de soție sau copii, aflați într-un centru pentru prevenire a violenței domestice. Decizia de lăsare în libertate rămâne însă una revoltătoare pentru opinia publică.

 

  • Și-a bătut fiul pentru că nu se descurca la teme

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au arătat, într-un comunicat de presă, că agresiunea filmată a avut loc în ziua de 14 ianuarie. În acea zi, tatăl se afla la domiciliu împreună cu toți membrii familiei și i-a cerut fiului de 7 ani să rezolve niște exerciții pe care le avea ca temă pentru acasă. Minorul nu s-a descurcat, moment în care tatăl a trecut la violență:

”L-a ridicat cu forța brațelor de pe scaunul de la masă, l-a trântit cu putere de pardoseală, după care l-a imobilizat cu o mână și folosind un corp dur, din lemn, i-a aplicat mai multe lovituri la nivelul feselor și al membrelor, cauzându-i acestuia suferințe fizice”, au descris procurorii agresiunea barbară.

 

  • Filmarea a devenit publică abia în prima zi de școală

 

De față au fost mama copilului și cei trei frați mai mari. Nici unul nu a intervenit, de frica bătăilor, însă unul dintre copii a filmat scenele violente. Totuși, imaginile nu au ajuns în atenția autorităților decât la începutul acestei săptămâni.  

Abia luni, 8 februarie, la revenirea al școală, băiatul mai mare i-a arătat unui cadru didactic filmarea, iar autoritățile s-au sesizat una pe alta.

Se pare că și copiii mai mari ar fi fost agresați de tată și au făcut mărturisiri în acest sens.  

Tot luni, 8 februarie, la Frumosu au descins și polițiștii, în urma sesizării venite de la Direcția de Protecție a Copilului Suceava.  

 

  • Și-a violat de mai multe ori fiica vitregă, cu handicap fizic și mental  

 

Marius Matei a fost condamnat, după cum am relatat deja în Monitorul de Suceava, și pentru viol în formă continuată comis asupra fiicei sale vitrege, în vârstă de 14 ani. Faptele au avut loc în vara anului 2013, când fata soției sale, provenită din altă relație, și-a petrecut vacanța de vară la Frumosu, în casa lui Marius Matei.

Ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a relevat faptul că ”în intervalul august – 16 septembrie 2013, prin constrângere fizică şi morală, inculpatul Matei Marius a întreţinut cu fiica sa vitregă, în vârstă de 14 ani, trei raporturi sexuale normale, două dintre acestea având loc în prezenţa copiilor săi minori în vârstă de 6 ani, respectiv 7 ani.”

Adolescenta era elevă la Şcoala Specială din Câmpulung Moldovenesc, ea suferind de un handicap fizic şi mental. Aceasta locuia practic la şcoala din Câmpulung Moldovenesc şi mergea acasă doar în vacanţe. Aşa s-a întâmplat şi în vara lui 2013, când minora a venit acasă la mama sa şi la tatăl ei vitreg, unde a avut grijă de fraţii ei mai mici, în vârstă de şase şi şapte ani. În toată această perioadă în care a locuit cu familia, copila a fost constrânsă în mai multe rânduri de Marius Matei, tatăl ei vitreg, să întreţină relaţii sexuale cu el. Individul a profitat de faptul că minora este în incapacitate fizică şi mentală.

 

  • A executat mai puțin de 6 ani din pedeapsa de 8 ani închisoare

 

Pentru această faptă înfiorătoare de viol în formă continuată, Marius Matei a fost arestat preventiv la începutul lui noiembrie 2013. Anchetatorii au avut ceva de muncă, în condițiile în care bărbatul nu a recunoscut fapta, iar mama fetei nu a colaborat, susținând că nu crede ce susține fiica sa. Până la urmă, pas cu pas, s-au adunat probe.

Opt ani de închisoare a primit după proces Marius Matei.

Individul a stat închis până în august 2019. Atunci, Tribunalul Botoșani a menținut decizia Judecătoriei Botoșani, privind eliberarea condiționată a condamnatului Marius Matei. Judecătorii au admis propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Botoşani.

Așadar, un calcul simplu arată că acesta a executat 5 ani și 9 luni de detenție, din pedeapsa de 8 ani. A fost eliberat așadar condiționat, cu un rest important de pedeapsă rămas neexecutat.

Fără îndoială, în raport cu fapta, se poate spune că bărbatul a ieșit mult prea repede din pușcărie. De precizat că același Marius Matei a mai fost suspectat de agresarea sexuală a unei fiice vitrege în vârstă de 11 ani, dar nu au fost suficiente probe împotriva sa.

 

  • După gratii, deținut model și muncitor

 

Și mai interesant, în motivarea judecătorilor de la Botoșani privind punerea în libertate, procurorii au solicitat ca Marius Matei să fie menținut după gratii, arătând că mai beneficiase deja de trei eliberări condiționate, după condamnări mai vechi.

Pe de altă parte, instanța a considerat soluția legală și temeinică, având în vedere că pe toată durata detenției condamnatul a avut un comportament corespunzător, fiind recompensat de 21 de ori, dintre care de 6 ori cu suplimentarea dreptului la pachet, dar și pentru că a participat la numeroase activități lucrative, obținând un câștig de 241 zile, considerate ca executate ca urmare a muncii prestate.

 

Protecția Copilului va cere decăderea din drepturi a ambilor părinți

 

Direcția de Protecție a Copilului Suceava a anunțat că va solicita instanței de judecată decăderea din drepturi a ambilor părinți. Este o decizie firească ținând cont că mama a fost de față și nu a intervenit la corecția aplicată fiului în vârstă de 7 ani, iar bărbatul a agresat sexual în trecut cel puțin o fiică vitregă, tot fără ca mama să aibă o reacție venită la timp. 

”Având în vedere gravitatea faptelor, pasivitatea mamei și faptul că în trecut două minore dintr-o căsătorie anterioară a mamei au fost abuzate sexual tot de acest individ, se va evalua situația din toate punctele de vedere și se va propune instanței de judecată decăderea din drepturile părintești a numiților Matei Marius și Ruxandra, pentru rele tratamente aplicate minorului”, a transmis Direcția de Protecție a Copilului Suceava.

Dacă instanța va admite această solicitare, cei patru copii din familie, cu vârste între 7 și 15 ani, vor fi preluați și crescuți de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Individul care și-a bătut băiatul de 7 ani a fost lăsat în libertate.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Individul care și-a bătut băiatul de 7 ani a fost lăsat în libertate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei