Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 34 (7646)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pas important

Ioan Balan: ”Există oportunitatea de a demara ample reforme naționale, dar și la nivelul administrației publice locale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a arătat că în România anului 2021 există oportunitatea de a demara ample reforme naționale, amânate de foarte mulți ani, atât la nivelul marilor sisteme publice – educația și sănătatea, dar și la nivelul administrației publice locale. În opinia parlamentarului sucevean, acest lucru este posibil deoarece țara va traversa o perioadă de stabilitate politică, generată de sincronizarea ciclurilor electorale și de faptul că nu va mai exista acea presiune electorală.

”În ultimele trei decenii, administrația publică locală s-a modernizat substanțial, însă nu în ritmul pe care ni l-am dorit cu toții. Este incontestabil faptul că procesele administrative la nivel local sunt astăzi mult superioare celor pe care le aveam în anii 90, că aleșii locali sunt mult mai conectați la nevoile comunității, că transparența proceselor decizionale a crescut și că standardul de viață al oamenilor a cunoscut salturi calitative importante. Cu toate acestea, unele reforme esențiale ale administrației publice locale au fost tergiversate, amânate sau compromise, tocmai pentru faptul că centralizarea puterii financiare a generat avantaje politice diverselor guverne”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul liberal spune că descentralizarea decizională, principiu esențial al performanței administrative, nu poate să fie împlinită fără o descentralizare financiară efectivă.

”Cred că se impune ca în perioada imediat următoare, atât Parlamentul, cât și Guvernul să demareze un amplu proces de evaluare a modalităților de descentralizarea financiară reală a unităților administrativ-teritoriale. Acest proces ar trebui să conducă la adoptarea unui cod al finanțelor publice locale modern, care să asigure atât consiliilor județene, cât și primăriilor, resursele financiare necesare pentru finanțarea cheltuielilor curente pentru funcționarea localităților, pentru finanțarea educației și serviciilor de sănătate și pentru promovarea unor proiecte majore de investiții.

Modernizarea finanțării administrației publice locale ar permite Guvernului României să sprijine financiar acele județe sau primării care nu dispun de resurse financiare proprii, tocmai pentru faptul că în ultimele trei decenii au fost ocolite de investițiile publice și private. Zone importante din Moldova vor avea nevoie în următorii ani de o susținere financiară extrem de puternică, scopul fiind acela al dezvoltării armonioase a întregii țări, nu numai a unei părți din aceasta”, a menționat Ioan Balan.

Deputatul liberal a mai arătat că un alt aspect pe care ar trebui să îl vizeze reforma administrativă trebuie să privească sprijinirea formării continue a funcționarilor din administrațiile locale.

”Mai cred că trebuie să adăugăm eforturilor investiționale și un aspect suplimentar, și anume monitorizarea permanentă a calității proiectelor de investiții. Știm cu toții că nu-i suficient să facem investiții, dacă nu ne asigurăm că acestea sunt de calitate, trainice și conduc la creșterea calității vieții oamenilor. Dacă în următorii ani vom reuși să aducem acest spor de modernizare în administrația publică locală, cred cu putere că România va începe să arate tot mai mult ca statele dezvoltate din Uniunea Europeană”, a conchis Ioan Balan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ioan Balan: ”Există oportunitatea de a demara ample reforme naționale, dar și la nivelul administrației publice locale”.
 Vizualizări articol: 268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ioan Balan: ”Există oportunitatea de a demara ample reforme naționale, dar și la nivelul administrației publice locale”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei