Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2020 - Anul XXV, nr. 268 (7573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

14 noiembrie

Ziua Mondială a Diabetului. Cea mai mare prevalenţă din țară a diabetului este în zona Bucovinei

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet, încă din anul 1991. Diabetul zaharat este considerat deja o epidemie mondială și se dorește o cât mai reală conștientizare a factorilor implicați în apariția și dezvoltarea diabetului; de asemenea, o importanță majoră o reprezintă cunoașterea complicațiilor care pot să apară și cum poate fi ajutată persoana cu diabet.

Alături de medic și de familie, un rol crucial în viața persoanei cu diabet o are asistentul medical educator ce îi vine în ajutor. Acest motiv a stat la baza alegerii temei anului 2020 ca fiind “Asistentul medical și Diabetul”. Asistenții medicali reprezintă, la nivel mondial, mai mult de jumătate (59%) din personalul implicat în sistemul medical. Aceștia asigură îngrijirea de care persoanele cu diabet au nevoie, suportul pentru a trece prin momentele dificile, oferind în același timp educația pentru a-și îmbunătăți stilul de viață (abordarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, prin aderarea la activitatea fizică zilnică prin mişcare cel puţin 30 de minute, menţinerea greutăţii corporale normale şi evitarea factorilor de risc). Pe măsură ce numărul persoanelor cu diabet este în continuă creștere, rolul asistentului medical în cadrul echipei medicale capătă o importanță tot mai mare.

Diabetul este adesea descoperit întâmplător. Este esențială descoperirea cât mai devreme a afecțiunii, pentru a preveni sau a întârzia apariția complicațiilor devastatoare, deci de a salva timp vital pentru pacienți, de a economisi resurse de asistență medicală valoroasă, dar cel mai important, de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. 

Simbolul reprezentativ pentru această campanie este reprezentat de cerculețul albastru.

Asistentul medical educator joacă un rol important în diagnosticarea precoce a diabetului zaharat pentru a asigura un tratament prompt și oferirea de informații ce pot preveni apariția complicațiilor, oferind suport psiholog și de automanagement persoanelor cu diabet. Având în vedere implicarea asistentului medical educator în toate etapele de management ale persoanei cu diabet zaharat, rezultă o necesitate tot mai mare de a crea un cadru în care aceștia să își dezvolte abilitățile, cunoștințele și să aibă la dispoziție resursele necesare. Tocmai de aceea, mesajul transmis în acest an de către Federația Internațională a Diabetului este adresat către forurile de conducere ale organizațiilor medicale și guvernelor pentru a crea cadrul ce va crește implicarea asistentului medical educator în viața persoanelor cu diabet.

Necesitatea unei astfel de campanii este dată și de cifrele îngrijorătoare la nivel mondial, unde mai mult de 460 de milioane de persoane au diabet zaharat (aproximativ 1 din 11) și jumătate din persoane rămân nedescoperite (mai mult de 230 milioane). În România, conform studiului PREDATORR, coordonat de doamna profesor Maria Moţa, sunt înregistrate 1,8 milioane de persoane cu diabet zaharat, iar în zona Bucovinei prevalenţa este cea mai mare din ţară, de 12,8%.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de 3-4 ori mai mare de a dezvolta boli cardio-vasculare decât restul populaţiei, iar acestea reprezintă principala cauză de deces, atingând o proporţie de peste 60%.

Prevenirea complicaţiilor cardio-vasculare, a piciorului diabetic, a complicatiilor renale, oculare este, prin urmare, o prioritate atât pentru reducerea mortalităţii şi a complicaţiilor invalidante ale diabetului zaharat, cât şi a reducerii poverii financiare asupra societăţii.

Persoana cu diabet, alături de implicarea familiei și a medicului diabetolog, cu întreaga echipă de îngrijire va beneficia cel mai mult în prevenirea complicațiilor și aderarea la un stil de viață sănătos doar prin implicarea asistentului medical educator.

Acesta este momentul de a mulțumi asistenților educatori pentru efort și implicare și totodată de a recomanda pacienților cu diabet zaharat să apeleze la serviciile oferite de echipa de îngrijire a persoanei cu diabet zaharat. Împreună suntem mai puternici. 

Doctor Gabriela Crețeanu, medic primar diabet și boli metabolice, doctor în medicină, Clinica ICD Suceava 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Mondială a Diabetului. Cea mai mare prevalenţă din țară a diabetului este în zona Bucovinei.
 Vizualizări articol: 972 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Mondială a Diabetului. Cea mai mare prevalenţă din țară a diabetului este în zona Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei