Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2020 - Anul XXV, nr. 268 (7573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investiție

Spitalul de Urgență Suceava va avea un nou ambulatoriu pentru diabet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clădirea de lângă Direcția de Sănătate Publică Suceava, care a fost solicitată Guvernului, de către Consiliul Județean, pentru a fi dată în administrarea Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, va fi modernizată și transformată în ambulatoriu destinat în exclusivitate pacienților cu diabet. Coordonatorul Centrului Judeţean de Diabet zaharat și totodată medic-șef al secţiei Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din spital, doctorul Claudiu Cobuz, a declarat, joi, că pentru acest proiect există deja acordul managerului unității medicale, dr. Alexandru Calancea, și promisiunea de susținere a investiției din partea instituției tutelare a spitalului, respectiv Consiliul Județean. „Astfel, se permite accesul pacienţilor direct, putând fi consultaţi „faţă în faţă”, într-un spaţiu izolat de clădirea spitalului, fără a mai exista riscul de infectare cu COVID-19. Împreună cu echipa managerială a Spitalului Judeţean Suceava condusă de dr. Alexandru Calancea şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, pornim pe un drum nou – o investiţie modernă, rapid realizabilă,  dedicată exclusiv pacienţilor noştri cu diabet zaharat”, a declarat dr. Cobuz. Conform proiectului, imobilul va avea două etaje și va dispune de spațiu pentru internări de zi, de o sală de educație a pacientului diabetic, cabinet de consultații pentru copii și cabinet de consultații interdisciplinare, astfel încât pacientul să nu mai fie nevoit să meargă la alte cabinete, ci să fie consultat de medici de alte specialități, în ambulatoriul de diabet.

Dr. Claudiu Cobuz, medic primar diabet zaharat, nutriție şi boli metabolice și doctor în ştiinţe medicale, a afirmat că la această dată secţia şi ambulatoriul de specialitate Diabet zaharat deservesc toate persoanele cu diabet zaharat din județul Suceava și că în organigrama spitalului s-a aprobat menținerea în structură a Centrului Județean de Diabet zaharat, care funcționează de sine stătător, dar în strânsă colaborare cu secția de profil din spital, cu DSP și Casa de Asigurări de Sănătate.

Activitatea cuprinde internări continue şi de zi, consultaţii în ambulatoriul de specialitate, derularea programului naţional de diabet zaharat pentru pacienții cu sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, sisteme de pompe de insulină, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.

Potrivit doctorului Cobuz, numărul pacienților din județul nostru beneficiari de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei este de peste 70, la care se adăugă un număr de 16 pacienți cu pompe de insulină şi un pacient cu pompa de insulină augmentată cu sistem de monitorizare glicemică continuă. Consumabilele pentru sistemele menționate anterior se eliberează numai prin farmacia cu circuit închis a Spitalului Județean Suceava, suma alocată pentru acest an fiind de peste 1 milion de lei, faţă de 65.680 lei anul trecut.

În județ sunt peste 22.000 de pacienți cu diabet zaharat, dintre care 138 sunt copii.

Medicul a arătat că pacienţii diagnosticaţi şi urmăriţi în Spitalul Judeţean de Urgență Suceava primesc, încă de la debut, un glucometru în mod gratuit. Prescrierea testelor de automonitorizare a bolnavilor cu diabet zaharat insulinotrataţi se face împreună cu prescrierea tratamentului cu insulină, pe acelaşi formular de prescripţie medicală, pe o perioadă de maximum 3 luni. Numărul de teste de automonitorizare este de până la 400 teste/3 luni pentru copilul cu diabet zaharat tip 1, până la 200 teste/3 luni pentru adultul cu diabet zaharat tip 1 automonitorizat şi până la 100 teste/3 luni pentru bolnavul cu diabet zaharat de tip 1 automonitorizat cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei sau cu pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă, precum şi pentru adultul cu diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat insulinotratat.

 

„Emoţiile negative pot îngreuna controlul diabetului”

Din cauza pandemiei, activitatea ambulatoriului de diabet zaharat se realizează prin consultații la distanță, prin telemedicină. Dr. Cobuz spune că sistemul „oferă un număr mare de servicii, un ajutor medical mult mai convenabil şi accesibil”. „Prin telemedicină se permit consultațiile zilnic, ori de câte ori este nevoie, minimizând riscul complicațiilor pe termen lung şi reducând către zero riscul infectării cu COVID a pacienților noştri cu diabet zaharat. Odată cu data de 14 noiembrie, când este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, transmitem un mesaj de încurajare pentru pacienţii noştri a căror viață s-a schimbat: trebuie să fie de două ori mai atenţi la gestionarea bolii de bază, cât și la adaptarea la aceste vremuri provocatoare”, a declarat medicul. De asemenea, spune acesta, un alt efect semnificativ al diabetului este impactul asupra sănătăţii emoţionale. Un număr mare de persoane cu diabet zaharat simt anxietate, nelinişte sau alte stări emoţionale dificile. „Aceste emoţii negative pot îngreuna controlul diabetului. Este important să se ia în considerare sentimentele pacienţilor în legătură cu diabetul şi să fie ascultaţi. Provocarea este cum să obţină / menţină un control glicemic bun şi cum să se descurce cu solicitările zilnice pentru diabet în relaţie cu toate celelalte solicitări ale vieţii în pandemie”, a mai spus dr. Claudiu Cobuz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgență Suceava va avea un nou ambulatoriu pentru diabet.
 Vizualizări articol: 1795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Spitalul de Urgență Suceava va avea un nou ambulatoriu pentru diabet5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei