Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2020 - Anul XXV, nr. 268 (7573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

De-ale gurii...și gâtlejului (4). Tango...în spațiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto. M-a trimis iubi în bucătărie, să gătesc somon în vin alb. După trei pahare, vorbeam cu peștele. În norvegiană!

Carte(de bucate). ”Prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de astăzi a apărut în ultimul deceniu al secolului al XVII-lea. ”Cărticica meseriei de bucătar”, căci așa se intitulează la propriu micuța carte, având formatul de 7,5 cm × 13 cm, a văzut lumina tiparului la Cluj. Succesul de care s-a bucurat această culegere de rețete culinare este arătat de faptul că a fost un instrument de lucru răsfoit de generații de bucătari și gospodine. Popularitatea Cărticelei  este reflectată de numărul mare de ediții în care a fost republicată în secolul al XVII-lea, al XVIII-lea și chiar al XIX-lea. (...). Numele autorului este Miklós Misztótfalusi Kis și el poate fi apreciat drept una dintre personalitățile emblematice ale Transilvaniei. A fost un om ambițios, vizionar, serios și priceput, un model al meseriașului și întreprinzătorului ardelean familiarizat cu modul de gândire din vestul continentului. Un om care, întors acasă, a intrat în conflict cu unii potentați ai propriei sale biserici care se simțeau ofensați de faptul că „un amărât de fierar” a îndrăznit să se considere egalul lor. Activitatea de tipograf și de gravor de litere a lui Miklós Misztótfalusi Kis, preocuparea lui față de cultivarea limbii seamănă cu cea a lui Antim Ivireanul în Țara Românească. Am putea spune că ceea ce reprezintă Antim Ivireanul pentru cultura română și ortodoxă reprezintă Miklós Misztótfalusi Kis pentru cultura maghiară și protestantă.” (Cosmin Dragomir).

Tango.”Era mijlocul iernii anului 1914, când, curios să cunoască adevărul despre dansul proscris – „dansul diavolilor roșii” – Papa Pius al X-lea a chemat în chiar palatul său de la Vatican doi dansatori de Tango. N-au reușit să-l înduplece să ridice anatema aruncată asupra dansului și-a practicanților lui. Dacă ar fi făcut-o, oare Papa Pius al X-lea ar mai fi devenit…Sfântul Pius al X-lea? Greu de răspuns. Cert este că în ianuarie 1914, revistele „Le Temps” și „L’Illustration” scriau: „Doi tineri din aristocrația pontificală, frate și soră, după informațiile primite din Roma, au danțat Tango dinaintea Papei, doritor să știe cum este danțul proscris”…Cam tot pe atunci, editorialistul ziarului bucureștean „Universul”, celebrul – pe atunci – Mestugean, scria: „Să se oprească Tango! Așa strigă părinții de familie, moraliști, și tot astfel strigă acum și Papa de la Roma, după cum ne-a anunțat ieri Agenția telegrafică italiană. Veți întreba: dar ce se amestecă Papa în asemenea daraveri și ține cu orice preț ca Tango să fie înlocuit cu Furlana? Nu știu ce-i cu Furlana. Zice-se că e un vechi danț venețian scos din circulație. Apoi, dacă danțul acesta a fost părăsit, asta dovedește că nu este la înălțimea lui Tango! Așa fiind, cu siguranță că nu va izbuti să ia succesiunea jocului argentinian și, în cazul acesta, cu atât mai rău pentru Papă, care, în lupta pe ce o duce se servește de o armă slabă, demnă să figureze numai în muzee. Cu Tango se petrece același lucru ca și cu toate lucrurile și ideile prigonite. Se întinde, se lățește și se strecoară ca un șearpe; de la cabarete trece în saloane și se inflitrează în gustul publicului pe care-l pasionează. Va fi greu ca Tango să fie combătut, căci are prea multe… defecte. Puterea lui constă tocmai în aceste defecte cu efecte. Cei mai indiferenți, chiar, treziți de zgomotul ce se face în jurul acestui joc, se duc cel puțin să-l vadă. Și când îl cercetează cu ochii avizi, pleacă sub impresia, bună sau rea, că poporul argentinian e singurul care știe să danțeze! Degeaba susține papa contrariul!” P.S.: De ce ar fi preferat Papa Pius al X-lea Furlana, în locul Tangoului? – se întreba Mestugean. Păi, cum de ce? Pentru că Papa se născuse, în 1835, la Riese, lângă Veneția. Și așa cum în adolescență Papa de-acum dansase Tango, cel de-atunci se alipise de-o fetișcană în ritm de Furlana…” (Simona Lazăr).

Premieră.John Glenn n-a fost doar primul american care a gravitat pe o orbită în jurul Pământului, ci și prima persoană care a mâncat în spațiu. Ce a avut în meniu? O friptură de vită cu garnitură de spaghete și, la desert, un sos de mere, totul servit în forma unor cubulețe de consumat dintr-o singură înghițitură, astfel încât să se evite ca firimiturile să intre în aparatura electronică a capsulei și să provoace o pană.  

Secetă.-  M-am decis ca de fiecare dată când fac sex, să ud și florile. – Ei, șiii...? – Nasol: mi s-au ofilit și cactușii...Amant. Amantul e ca maneaua: îți place mult, în secret, dar...nu te poți afișa în public cu el.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De-ale gurii...și gâtlejului (4). Tango...în spațiu.
 Vizualizări articol: 1202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De-ale gurii...și gâtlejului (4). Tango...în spațiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei