Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2020 - Anul XXV, nr. 268 (7573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solidaritatea înseamnă fapte, nu vorbe!

Încetarea activității piețelor din incinte închise, decretată luni de către Guvern, mi-a adus aminte de zilele în care Suceava a fost carantinată. O carantină prin care am trecut cu bine datorită disciplinei cetățenilor și sacrificiului cadrelor medicale. Măsurile de mutare a activității piețelor la exterior și închiderea completă a restaurantelor mi se par exagerate, și nu sunt singurul specialist care afirmă că alegem mereu soluțiile cele mai ieftine și mai dureroase. Cred că educarea vânzătorilor și a cumpărătorilor vizavi de purtarea corectă și permanentă a măștilor de protecție și implicarea Poliției Locale sunt măsuri suficiente în contextul actual. Dansul acesta politico-legislativ între Guvern, Parlament și Președinție mi se pare sfidător și cinic. 

Solidaritatea cu oamenii aflați în nevoie, bunătatea creștină, bucuria de a dărui, acum, în prag de sărbători, nu sunt cuvinte goale. Este momentul ca societatea civilă și autoritățile să gândească peste liniile de partid, să renunțe la sloganuri și să întindă o mână celor cărora le este foarte greu în aceste zile. 

Propunerile mele concrete sunt următoarele: 

1. Ca o primă măsură de solidaritate, propun ca primăriile să renunțe total, timp de câteva luni, la taxele pe care le datorează firmele afectate de restrângerea activității. Știu, bugetul va suporta o lovitură, dar cred că putem renunța la lumini, artificii și la orice cheltuială frivolă. Este imoral să împodobești orașul cu banii celor care sunt în pragul colapsului.

2. Foarte mulți mici producători, nu numai de produse alimentare, dar și mici meșteșugari, nu mai au cum să își vândă marfa. Prin distribuire și implicare, structurile care sunt deja organizate (partidele politice, organizațiile profesionale sau non-profit) pot promova acest comerț de solidaritate.

Ce voi face eu să ajut sectorul HoReCa și micii producători?

  • Intenționez să cumpăr absolut tot ce pot de la micii producători, fără să mai apelez la confortul oferit de supermarketuri. Toate cadourile pe care le voi oferi de Crăciun vor fi cumpărate de la producători locali.
  • O altă idee este să încurajăm operatorii HoReCa să introducă un sistem de cupoane valorice (vouchere). Dacă avem un producător preferat, un restaurant ce este în pragul colapsului, putem să-i ajutăm cumpărând aceste cupoane cadou. În spiritul întoarcerii darului, restaurantul sau producătorul poate oferi o bonificație la achiziționarea unui bon cadou. Este, practic, un împrumut de la societatea civilă, pe care producătorul îl va returna în produse. Crăciunul acesta, în loc de haine de la o firmă multinațională putem oferi prietenilor și familiei cadouri produse local.

Anul acesta vom avea mai puține lumini pe străzi, însă, dacă vom reuși să trecem cât mai mulți, cu bine, peste pandemie și criză, ne vom aminti de 2020, anul în care luminile ni s-au aprins în suflet. Fiți buni!

Dr. Radu Tudor Ciornei - candidat al Alianței USR PLUS pentru Camera Deputaților

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Solidaritatea înseamnă fapte, nu vorbe!.
 Vizualizări articol: 1693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Solidaritatea înseamnă fapte, nu vorbe!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei